Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά 6-12 ετών για πρώτη φορά στον Αγ. Δημήτριο!




Φέτος το καλοκαίρι για πρώτη φορά, ο Οργανισμός Παιδείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Δήμου Αγ. Δημητρίου, σχεδίασε και υλοποιεί πρόγραμμα καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών των δημοτικών σχολείων του Δήμου. Το Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης θα βασιστεί στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών μέσα από πρωτοβουλίες και δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, όπου τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους, αναπτύσσουν την προσωπικότητάς τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να εκφράζονται δημιουργικά. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτές θα βοηθήσουν τα παιδιά να διευρύνουν τις δυνατότητες τους, να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους και να λειτουργήσουν μέσα σε ομαδικό πνεύμα.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε δύο περιόδους και θα διαρκέσει από τα μέσα Ιουνίου για τέσσερις εβδομάδες. Θα υπάρξει η δυνατότητα να καλυφθούν περίπου 600 θέσεις παιδιών, σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης μας τα οποία θα λειτουργήσουν ως κέντρα εφαρμογής του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για τέσσερις εβδομάδες, θα λειτουργήσει σε δύο περιόδους των δέκα ημερών και θα μπορεί να φιλοξενήσει κατά ανώτατο όριο 300 παιδιά ανά περίοδο, κατανεμημένα ανά 75 παιδιά στα τέσσερα διαφορετικά σχολικά συγκροτήματα που έχουν επιλεγεί.

Η πρώτη περίοδος θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 έως την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012 και η δεύτερη περίοδος από Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012 έως την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012.

Σκοπός αυτού του κοινωνικού προγράμματος είναι η στήριξη των οικογενειών και η προσφορά δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας στα παιδιά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Δημιουργικής Απασχόλησης δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινωνικής του πολιτικής, με γνώμονα να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς της πόλης μας και παράλληλα να προσφέρει ημερήσια δημιουργική απασχόληση ψυχαγωγίας και γνώσης μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα.

Μερικές χρήσιμες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα

Χώροι διεξαγωγής του προγράμματος:

  • 6ο δημοτικό σχολείο: Αγίου Δημητρίου 186, τηλέφωνο:2109333194
  • 10ο δημοτικό σχολείο :Εθνομαρτύρων & Τρακάδα, τηλέφωνο:2109333385
  • 20ο δημοτικό σχολείο: Μουσών & Γ.Ρίτσου, τηλέφωνο: 2109849088
  • 4ο δημοτικό σχολείο Αγίου Δμητρίου: Αγίου Βασιλείου & κολοκοτρώνη, τηλέφωνο 2109700154

Χώροι λειτουργίας:

Οι χώροι που προβλέπονται για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και θεωρούνται ως οι καταλληλότεροι για να πραγματοποιηθούν οι περιλαμβανόμενες δραστηριότητες είναι οι χώροι των Δημοσίων Σχολείων της Πόλης μας. Η τελική επιλογή των σχολείων που ορίστηκαν ως κέντρα κρίθηκαν, τόσο ως προς τους χώρους που διαθέτουν τα σχολεία, όσο και ως προς το σημείο που βρίσκονται γεωγραφικά στην πόλη ώστε να είναι ευκολότερη και πλησιέστερη η πρόσβαση των συμμετεχόντων στα σχολεία.

Διεξαγωγή του Προγράμματος:

Η προσέλευση των παιδιών στα σχολικά κέντρα θα γίνεται από τις 8:00π.μ. έως τις 09:00π.μ. και η αναχώρηση από τις 14:00μμ έως τις15:00μ.μ. Τα παιδιά θα προσέρχονται και θα αποχωρούν με δικό τους μεταφορικό μέσο και θα απαιτείται γραπτή συγκατάθεση των γονέων για να απομακρυνθεί ένα παιδί από το χώρο πριν την προκαθορισμένη ώρα με το άτομο που θα έχει συμφωνηθεί απ’ την έναρξη του προγράμματος. Επίσης κατά την έναρξη του προγράμματος οι γονείς οφείλουν να διευκρινίσουν εγγράφως το όνομα του ατόμου που θα παραλαμβάνει καθημερινά τα παιδιά από το σχολικό κέντρο την ώρα της αναχώρησης.

Είδος Προγράμματος:

Το πρόγραμμα της Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης θα είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό, ψυχαγωγικό και κυρίως θα στηρίζεται στην βιωματική προσέγγιση και ενεργό συμμετοχή των παιδιών.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Ασφαλούς φύλαξης κατά τη διάρκεια του χρόνου προσέλευσης 08:00 έως 09:00 το πρωί και κατά τη διάρκεια του χρόνου αποχώρησης των παιδιών από τα εκπαιδευτικά κέντρα από τις 14:00 έως τις 15 :00.
  • Δημιουργικής Απασχόλησης, που θα είναι και το κυρίως μέρος του προγράμματος.

Οι δραστηριότητες που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι:

Εκπαιδευτικές: Όπως γνωριμία με επαγγέλματα, επισκέψεις σε χώρους όπου προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις, όπως πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, μουσείο μουσικών οργάνων, κ.α. Περιβαλλοντική Επιμόρφωση σχετικά με την ανακύκλωση και την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης στα παιδιά.

Πολιτιστικές: Όπως επισκέψεις σε χώρους με Αρχαιολογικό και Ιστορικό ενδιαφέρον, Αγγειοπλαστικού ενδιαφέροντος ή ενασχόληση με κατασκευές, επαφή με την Ελληνική Λογοτεχνία, μουσική και άλλα.

Δημιουργικές: όπως ενασχόληση με κατασκευές, το τραγούδι με ειδικά εκπαιδευμένους παιδαγωγούς και καλλιτέχνες.

Ψυχαγωγικές: όπως ελεύθερο παιχνίδι, παραδοσιακά παιχνίδια, ομαδικά παιχνίδια που εξοικειώνουν τα παιδιά με ανώτερες αξίες από έμπειρους παιδαγωγούς κ.α.

Εκδρομές: το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και τουλάχιστον μία εκδρομή ανά εβδομάδα

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.