Άγιος Δημήτριος – ο δημοτικός λαχανόκηπος




*Της Κατερίνας Ασημακοπούλου

Αρχές Οκτωβρίου ξεκινάει πιλοτικά η λειτουργία του πρώτου Δημοτικού Λαχανόκηπου. Σε μια έκταση  περίπου 2,5 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ασυρμάτου κοντά στην ΕΘΕΛ, θα διαμορφωθούν 45 τεμάχια, 30-40τ.μ.περίπου το καθένα. Οι μικροί κήποι θα μοιραστούν στους υποψήφιους καλλιεργητές με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Αυτή η δράση έχει διπλό στόχο: κοινωνικό και φιλοπεριβαλλοντικό. Αφενός θα ανακουφίσει νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, αφετέρου θα αποτελέσει μια παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον.
Mε την πρωτοβουλία λοιπόν αυτή, απ’ τη μια δίνεται διέξοδος, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σε ανθρώπους να ενισχύσουν το νοικοκυριό τους, απ’ την άλλη, αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη δημοτική έκταση, δημιουργείται μία «όαση πρασίνου» στην πόλη, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.
Παράλληλα δε, αυτή η δράση συμβάλει στην εξοικείωση νέων ανθρώπων με τη γη και την καλλιέργεια, δίνοντας-γιατί όχι- και κίνητρο σε κάποιους από αυτούς να στρέψουν το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται λοιπόν για μια δράση που διαμορφώνει νησίδες συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία. Μπορεί να φέρει κοντά τους πολίτες που θα ασχοληθούν, ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και κουλτούρας, ενώ θα προσφέρει άσκηση, εκτόνωση και δημιουργική απασχόληση σε αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη.
Στο συγκεκριμένο  χώρο που θα ξεκινήσει η πιλοτική αυτή προσπάθεια, προβλέπεται η ανάπτυξη κατασκευών αναψυχής και οργάνωσης υπαίθριων εκδηλώσεων με επίκεντρο περιβαλλοντικά θέματα.
 Ο Χώρος θα είναι κοινόχρηστος και θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, τις ώρες και τις ημέρες που η κεντρική είσοδος θα είναι ανοικτή από τους καλλιεργητές.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος κάθε χρόνο θα βραβεύει τον καλύτερο Λαχανόκηπο. Το Δημοτικό Συμβούλιο όρισε 5μελή Επιτροπή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των αιτήσεων, την έγκριση των δικαιούχων και την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου.
Δημοτικοί λαχανόκηποι έχουν ήδη δημιουργηθεί σε πολλούς Δήμους: στη Λάρισα, στη Βέροια, στα Τρίκαλα, στην Αλεξανδρούπολη, στις Σέρρες, στην Έδεσσα, στη Θεσσαλονίκη, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα, στην Αθήνα ,στο Μαρούσι κ.ά.
Απ΄ό,τι φαίνεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι δημότες βλέπουν πολύ θετικά αυτήν την πρωτοβουλία και τη στηρίζουν δυναμικά διότι αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα.
 Ο Αστικός ή Κοινωνικός ή Δημοτικός Λαχανόκηπος (Community Gardens) είναι μια παλιά ιστορία, ιστορία 150 χρόνων, τουλάχιστον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη και στην Αμερική (όπως, για παράδειγμα, το Βανκούβερ στον Καναδά, η Νέα Ορλεάνη και το Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ, το Ροσάριο στην Αργεντινή, το Κάιρο της Αιγύπτου, το Φράιμπουργκ και το Βερολίνο στη Γερμανία, το Παρίσι στη Γαλλία κ.λπ.). Είναι ένας διαδεδομένος τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης από τους ίδιους τους δημότες προϊόντων της γης, τις περισσότερες φορές βιολογικών προϊόντων, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, τη στιγμή που τα εισοδήματά τους δέχονται «πιέσεις» και «ψαλιδίσματα», όπως συμβαίνει τώρα στα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα της χώρας.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κι εμείς την πρώτη μας προσπάθεια.
Άντε και… καλή σοδειά!
 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Μέλος της Επιτροπής Δημοτικού Λαχανόκηπου

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Άγιος Δημήτριος – ο δημοτικός λαχανόκηπος

  • 25/08/2012 at 3:44 μμ
    Permalink

    Γεια χαρά αγαπητοί φίλοι. Παρακακολουθούμε με πάντοτε την σελίδα σας την οποία βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Σας εκράζουμε τα συγχαρητήρια μας. Σας παρακαλούμε όμως οταν αναδημοσιεύετε ένα κείμενο,να μας θυμίζετε την πηγή του. Αυτό άλλωστε απαιτεί η δημοσιογραφική δεοντολογία.
    Σας ευχόμαστε καλή δύναμη στην προσπάθεια που κάνετε.
    Από τους imaginistes.com To Μπραχάμι Αλλιώς Χρ. Πιπίνης

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.