Τεράστια “επένδυση” στο νησάκι Υδρούσα στη Βούλα – τι λέει ο (mr Island) δήμαρχος Πανάς;




(Γράφει η Άννα Μπουζιάνη – ebdomi.com)

Όσοι αγναντεύουν, από τη Βούλα, το νησάκι Υδρούσα, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή, θα διαπιστώσουν ότι ξαφνικά “φύτρωσε” ένα ξύλινο δάσος με ομπρέλες. Τουλάχιστον 40 ομπρέλες σταθερές, ξύλινες, κατέκλυσαν την παράλια ζώνη του νησιού. Τα πρώτα τηλεφωνήματα δεχθήκαμε από κατοίκους, τρομαγμένους, για το θέμα. Επισκεφθήκαμε το νησάκι και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τα τεκταινόμενα.

Οντως λοιπόν έχει κατακλυστεί όλη η παραλία με σκίαστρα σταθερά, ξύλινα, και παραδίπλα περιμένουν ξαπλώστες και τραπεζάκια με ντουλαπάκια επίσης ξύλινα.

 Στη συνέχεια διαβάσαμε και σχετική ανακοίνωση της “Εναλλακτικής Δράσης” καθώς και ειδικό ολοσέλιδο αφιέρωμα στην εφημερίδα realnews για τα “ωραία” που θα γίνουν στο νησί.

Επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο Λιμεναρχείο Γλυφάδας, το οποίο δεν είχε δει και δεν είχε ακούσει τίποτα!

Βέβαια δεν μας εκπλήσσει, γιατί και τον Μάιο όταν έκαιγαν πάνω στο νησί ό,τι είχε επάνω, και τα έθαβαν στη συνέχεια μέσα στην άμμο (γυαλιά, καρφιά, σίδερα), πάλι το Λιμεναρχείο Γλυφάδας και ο Δήμος δεν γνώριζαν τίποτα! (αρ. φ. 784/18.5.13)

Είχαμε τότε πληροφορηθεί ότι εδόθη άδεια με πρωτόκολλο, προκειμένου να καούν οι αυθαίρετες κατασκευές (ξύλινες παράγκες).

Τότε, πληροφορηθήκαμε από τον “εργολάβο” που έκαιγε ότι πάνω στο νησάκι θα γίνει μπάρ με ξαπλώστρες! Προφανώς ήρθε η ώρα…

 Η Υδρούσα λοιπόν έχει έκταση 56.864τ.μ. όπου τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι αιγιαλός: έχει ελάχιστη απόσταση από την ακτή 1030 μέτρα, πάμε συχνά κολυμπώντας. Σήμερα ζουν πάνω αγριοκούνελα.

 Σήμερα λοιπόν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ετοιμάζεται μία εμπορευματοποίηση που θα καταστρέψει όλη την παράκτια ζώνη της Βούλας, θα φέρει αμέτρητα σκάφη στο νησί και θα απαγορεύεται οποιαδήποτε προσέγγιση σε ακτίνα 200 μέτρων!

Η εφημερίδα realnews (22.9.13) που αναδεικνύει το θέμα ως κάτι πολύ θετικό για την περιοχή, γράφει και εξόφθαλμες ανακρίβειες που τις γνωρίζει κάθε κάτοικος που το αγναντεύει.

Θα γίνει λοιπόν, όπως γράφει η εφημερίδα, “Πρότυπο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Ερμηνείας Περιβάλλοντος. Ανάδειξη φυσικού τοπίου – Διαχείριση επισκεψιμότητας”.

«Το παράδειγμα της προσπάθειας ανάπλασης της Υδρούσας είναι μάλλον σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν πρόκειται για συνηθισμένη προσπάθεια αξιοποίησης. Η φυσική ποιότητα δεν θα παραχωρήσει τη θέση της σε κατασκευές αναπαπτυξιακού προορισμού. Εδώ αντίθετα, το πρωτεύον και ταυτόχρονα το τελικό είναι η γυμνή ομορφιά του τοπίου», εξηγεί ο καυηγητής του ΕΜΠ Κ. Μωραϊτης, μια που τη μελέτη την έχει αναλάβει ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ.

(σ.σ. αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να την “ντύσεις” τη γυμνή ομορφιά του τοπίου για να την απολαμβάνεις;)

 

Τι προβλέπει το σχέδιο

 Οπως σημειώνει η εφημερίδα:

Οι επισκέπτες θα μπορούν να φτάσουν στο νησί με καραβάκι που θα ξεκινά από τον όρμο Αντύπα (σ.σ. έναντι της εκκλησίας Παναγίτσα στην Κάτω Βούλα. Αυτό σημαίνει ότι ο κόλπος που σήμερα κολυμπάμε θα γίνει λιμάνι με προβλήτα!). Το αντίτιμο για τη μεταφορά και τη χρήση των υπηρεσιών και εγκαταστάσεων που θα προσφέρει το νησί θα είναι …μόλις 6 ευρώ.

Στο νησί θα μπορεί να φτάσει κάποιος και με το προσωπικό του ταχύπλοο, όμως πλέον θα απαγορεύεται η προσέγγιση σκαφών σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων περιμετρικά των ακτών του νησιού, κυρίως για λόγους προστασίας των λουομένων!

Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην οργανωμένη παραλία, όπου θα τοποθετηθούν ξύλινες ομπρέλες και ξαπλώστες (μπήκαν ήδη) ενώ το κυλικείο θα λειτουργεί πάνω στο καραβάκι!

Εκτός από τη χρήση της παραλίας, προωθούνται διάφορες ήπιες και περιβαλλοντικά φιλικές μορφές αναψυχής. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πεζοπορία και ποδηλασία – καθώς θα διαμορφωθεί ειδικοί διάδρομοι περιπάτου και ποδηλάτου, ενώ θα γίνουν φυτεύσεις διαφόρων ειδών.

Στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα υπάρχει χώρος βιβλιοθήκης διανομής ενημερωτικού υλικού και εκθεσιακός χώρος υποδοχής επισκεπτών, ενώ θα διοργανώνονται προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης σε συνεργασία με φορείς με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα στοιχεία που συνθέτουν το περιβάλλον της Υδρούσας και της ευρύτερης περιοχής.

(και όλα αυτά θα τα κάνει ο ιδιώτης επενδυτής!).

Προβλέπει η μελέτη ότι θα απασχοληθούν 100 εργαζόμενοι! Αντιλαμβάνεται κανείς για τι είδους επένδυση μιλούν οι άνθρωποι που την έχουν “επενδύσει” με το μανδύα του περιβάλλοντος.

Σημειωτέον ότι στη νησί έχει επιχειρηθεί πολλές φορές να γίνουν εμπορευματικές επενδύσεις, αλλά πάντα έβρισκαν πόρτες κλειστές οι πρόθυμοι επενδυτές και οι “ιδιοκτήτες” του νησιού. Σήμερα όμως που όλα παραδίδονται και η χώρα ρημάζεται από κάθε είδους καιροσκόπους, είναι η καλύτερη ευκαιρία.

Στα πλαίσια της “ανάδειξης” λοιπόν του περιβάλλοντος στο νησί, θα εξαφανίσουν τα αγριοκούνελα που βρίσκονται κοπάδια επάνω και τα πουλιά που επίσης εγκατοικούν nhsaki-ksaplostresδιάφορες ποικιλίες. Διότι αν αναλογιστεί κανείς ότι θα δέχεται 1600 επισκέπτες ανά μέση ημέρα, όπως ψευδέστατα σημειώνει η εφημερίδα ότι δέχεται σήμερα το νησί, αντιλαμβάνεται κανείς για ποια περιβαλλοντική επιβάρυνση μιλάμε.

Οσο για τα αρχαία και τα πολυβολεία που έχει επάνω το νησί, θα “αξιοποιηθούν” αναλόγως.

 Η Δημοτική Αρχή των 3Β πρέπει να ενεργήσει άμεσα, να ενημερωθεί και να ενημερώσει τους πολίτες. Διότι ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για να γίνει η Βούλα λιμάνι και η θάλασσά βούρκος από τα πλεούμενα και τα λύμματα που θα πέφτουν μέσα. Και βέβαια στερώντας την ελάχιστη διαφυγή των κατοίκων της περιοχής προς το νησάκι της Βούλας, όπως εμείς το ονομάζουμε.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.