“Αδιαφανείς διαδικασίες στην ανέγερση παιδικού σταθμού στη Νέα Σμύρνη”





Η δημοτική κίνηση ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ έθεσε προ των ευθυνων της τη δημοτική αρχη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου για τις παράνομες πρακτικές και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το σχεδιασμό των δημοσίων έργων, για να εισπράξει ως απάντηση ύβρεις και συκοφαντίες από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Κουτελάκη.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση για την έγκριση της μελέτης του παιδικού σταθμού που προβλέπεται να ανεγερθεί στην οδό Σινώπης, η Στροφή Νέας Σμύρνης αποκάλυψε ότι:

– Η μελέτη ανατέθηκε με αδιαφανείς διαδικασίες, κατά παράβαση των νόμου περί μελετών δημοσίων έργων (Ν.3316/05), σε άγνωστο μελετητή, το όνομα του οποίου αρνήθηκε να αποκαλύψει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

– Ενώ η τεχνική υπηρεσία διαθέτει τον πλήρη φάκελο του έργου (σχέδια, τεύχη δημοπράτησης, τιμολόγια κ.λπ.) σε ηλεκτρονική μορφή, αυτός δεν διατέθηκε στους δημοτικούς συμβούλους ούτε βέβαια αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (όπως έχει προτείνει η Στροφή Νέας Σμύρνης για όλα τα έργα). Μας επιτράπηκε μόνο να τον συμβουλευθούμε επιτόπου στο δημαρχείο, και αυτό μετά από πίεση.

– Από τον φάκελο, δεν αιτιολογείται το κόστος του έργου, το οποίο εμφανίζεται υψηλό (1600 ευρώ ανά τετραγωνικό, συνολικά 2.300.000 ευρώ, για ένα κτίριο 1400 τ.μ.)

– Τέλος, και το σοβαρότερο, η μελέτη δεν πληροί τη νομοθεσία πυρασφάλειας, καθώς δεν υπάρχουν πυροπροστατευόμενοι προθάλαμοι μπροστά στις σκάλες των υπογείων, όπως προβλέπεται. Επίσης δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης (καταιονιστήρες – sprinklers) σε όλη την έκταση του κτιρίου, παρά μόνο στο γκαράζ. Πράγμα που είναι σοβαρό σφάλμα.

Απέναντι στις τεκμηριωμένες και εύλογες ενστάσεις της Στροφής Νέας Σμύρνης η δημοτική αρχή απάντησε καλλιεργώντας τεχνητή ένταση, προκειμένου να αποφύγει αναλάβει τις ευθύνες της και να δεσμευτεί ότι θα διορθώσει τις παράνομες πρακτικές της καθώς και τις ελλείψεις της μελέτης. Αντί να αναγνωρίσει ότι η μελέτη που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση έχει σοβαρά προβλήματα, και να την αποσύρει προκειμένου να την ξαναφέρει προς έγκριση διορθωμένη και με αναθεωρημένο προϋπολογισμό, προτίμησε την επιθεση και τις καταγγελίες στην αριστερά, επειδή υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια.

Η Στροφή Νέας Σμύρνης θα συνεχίσει να αγωνίζεται δυναμικά, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, για ένα δήμο που θα τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας και τεχνικής επάρκειας, προωθώντας παράλληλα τον συμμετοχικό σχεδιασμό για όλα τα εργα της πολης.

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.