Άγης Εμμανουήλ: Μαραθώνιος της οργής για τις παραλίες




(anokatostokalamaki.wordpress.com)

Στις 6μμ υποδεχόμαστε τους μαραθωνοδρόμους στη συμβολή των λεωφόρων Ποσειδώνος και Καλαμακίου.
Συνεχίζουμε στην ελεύθερη παραλία του Αγίου Κοσμά όπου στις 8μμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “240km για τον αιγιαλό” και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

Συνεχίζουμε στην ελεύθερη παραλία του Αγίου Κοσμά όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “240km για τον αιγιαλό”
20.00: Εκδήλωση για τον δρομέα Άγη Εμμανουήλ
20.30: Σύντομη αναφορά στον αγώνα για το Ελληνικό και την παραλία του Αγ. Κοσμά
21.00: Μουσικό Πρόγραμμα στην παραλία
● Μουσικές διαδρομές στο Ελληνικό τραγούδι: Θανάσης Σκαριώτης κιθάρα, τραγούδι – Θάλεια Mουτοπούλου πιάνο, τραγούδι – Κατερίνα Tεπελένα βιολί, φλάουτο, φωνητικά.
● Like a summer breeze, κιθάρες, φωνή.

● Συναυλία Hip-Hop, Regae & Rock Συγκροτημάτων: Tiny Jackal, Ψ. Λάγνης, Τoτέμ, Λύκος, Χ-kape,
Mistah Rude, Magna Moralia, Bad Bid.
ΑΛΙΜΟΣ – ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕN

Ο Άγης Εμμανουήλ θα τρέξει 240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό, ξεκινώντας από τον Ισθμό και τερματίζοντας στον Μαραθώνα. Πρόκειται για μια ακτιβιστική, διαμαρτυρία. Ο γνωστός ηθοποιός θα τρέξει στον υπερμαραθώνιο με στόχο να συσπειρώσει τους πολίτες σε μια συντονισμένη οικολογική και ανεξάρτητη αντίδραση.

Προπονείσαι για να τρέξεις 240 χλμ. Για ποιο λόγο; Ποια είναι η συγκεκριμένη διαδρομή σου;

Πρόκειται για μια ακτιβιστική διαμαρτυρία απέναντι σε μια ακόμη μνημονιακή δέσμευση που έρχεται κατά την άποψή μου να επιβάλλει περιορισμό στην ανθρώπινη ελευθερία. Παρ ‘όλο που πιστεύω πως τα πάντα είναι διχοτομημένα, στην περίπτωση αυτή θα αυτοαναιρεθώ. Ακόμα κι αν κατανοώ την πλευρά αυτών που υποστηρίζουν πως τα μνημόνια είναι …ευλογία, η επιβολή τους με ψέματα και βία δεν είναι αποδεκτή και ανακινεί υποψίες. Το νομοσχέδιο λοιπόν για τους αιγιαλούς είναι θα έλεγα η αφορμή της Δράσης μας (χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό, γιατί μέχρι τώρα πολύτιμη σύμμαχος στο όλο εγχείρημα είναι η γιατρός Τάνια Ελέζογλου), γιατί όσο πιο πολύ δυναμώνει η πίστη μου μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα ανακαλύπτω και πάρα πολλούς άλλους λόγους για τους οποίους θέλω να επιτευχθεί αυτή η περιπέτεια.

Από πότε ξεκίνησες; Πώς σου γεννήθηκε η ιδέα;

Ξεκίνησα εντατικά πρόσφατα .Βρίσκομαι στην τέταρτη εβδομάδα των προπονήσεων και το να είμαι έτοιμος στις 8 Ιουλίου χωρίς τραυματισμούς είναι το ίδιο δύσκολο εγχείρημα με το να καταφέρω να βγάλω τα 240 χιλιόμετρα της διαδρομής. Είμαι λάτρης του Μαραθωνίου και από το 1996 έχω τρέξει 11 φορές την κλασσική διαδρομή, 2 φορές το Μαραθώνιο της Πάτρας και μία της Ρόδου. Πριν μου δοθεί το ερέθισμα από το νομοσχέδιο και λίγο μετά το τέλος της παράστασης που συμμετείχα τη σεζόν που τελείωσε (Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ), άρχισε να μεγαλώνει μέσα μου μια τάση φυγής η οποία άρχιζε να βρίσκει πάτημα στο να γίνω ένας Φόρεστ Γκαμπ “Into the Wild” και να ξεκινήσω με τα απολύτως απαραίτητα, χωρίς ούτε καν χρήματα και να κάνω το γύρο της Πελοποννήσου τρέχοντας…Τότε λοιπόν βγήκε το νομοσχέδιο και γεννήθηκε το «240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό».

Πιστεύεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα κατορθώσεις να ευαισθητοποιήσεις τις αρμόδιες αρχές; 

Οι αρμόδιες αρχές είναι επαρκώς αποσυνδεδεμένες από την ευαισθησία. Το όλο εγχείρημα έχει να κάνει με το να ενεργοποιήσω και να συνδέσω όσους περισσότερους πολίτες της Αττικής για αρχή, σε μια συντονισμένη οικολογική και ανεξάρτητη αντίδραση για τη διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στα κοινά αγαθά τα οποία είναι ανίερο να περιχαρακώνονται.

Τι προπόνηση ακολουθείς κάθε μέρα; Πόσες ώρες και πόσα χιλιόμετρα τρέχεις την ημέρα;

Τρέχω 6 φορές την εβδομάδα και στο στάδιο αυτό κάνω κατά μέσο όρο 20 χιλιόμετρα την ημέρα δηλαδή 2 ώρες. Έχω φτάσει ήδη τα διπλά από αυτά που κάνω όταν προπονούμαι για τον κλασσικό Μαραθώνιο. Κύριο μέλημά μου καθημερινά είναι να βγάζω τα χιλιόμετρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα να τα αυξάνω .Η προπόνηση έχει μια ποικιλία με διαλλειματικές, Fartlek, λίγα βάρη και Long Run.

Είναι εύκολο εγχείρημα για κάποιον να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία;

Για κάποιον σαν και μένα ναι. Μέσα σε μια στιγμή το αποφάσισα. Το εγχείρημα είναι ανελέητα δύσκολο όχι μόνο για την επίτευξη του Υπερμαραθωνίου με υγεία, όχι μόνο για την επίτευξη των προπονήσεων αλλά και για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων που θέλουμε να καταφέρουμε σε κάθε έναν από τους 5 σταθμούς μαζί με τον τερματισμό που θα έχουν σαν στόχο την ενεργοποίηση, ενημέρωση και συμμετοχή του κόσμου υπέρ του σκοπού μας. Οι σταθμοί αυτοί θα είναι η Ελευσίνα, το Ελληνικό, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη και ο Μαραθώνας.

Είσαι όμως και ένας καταξιωμένος και γνωστός ηθοποιός.. Αυτό θεωρείς θα βοηθήσει στην προσπάθειά σου;

Ενδεχομένως ναι. Για την ώρα υπάρχει μεγάλη πρόθεση συμμετοχής και μεγάλη διάθεση για βοήθεια.

Πώς συνδυάζεις τις δυο σου ιδιότητες, αυτή του μαραθωνοδρόμου και του ηθοποιού; Ποια κοινά σημεία υπάρχουν;

Σπάνια συνδυάζονται, εννοώ να τα κάνω ταυτόχρονα. Σχεδόν όλες τις φορές ο αγώνας ήταν αρκετά πριν από την Πρεμιέρα. Μια φορά μάλιστα όταν κάναμε το Τάβλι στο θέατρο Εμπρός αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τις προπονήσεις και τον αγώνα, ο οποίος ήταν μόνο μια βδομάδα μετά την πρεμιέρα της παράστασής μας κι ενώ προετοιμαζόμουν 2,5 μήνες για αυτόν.. Τότε ανακάλυψα πως η αερόβια άσκηση, η ενδυνάμωση του διαφράγματος, η έκκριση ενδορφίνης είναι απαραίτητες για να μπορεί απελευθερωμένο το κορμί και η φωνή του ηθοποιού να φιλοξενούν και να μεταφέρουν στο κοινό την εντονότατη ψυχοσωματική ένταση των θεατρικών ηρώων. Έκτοτε αντιμετωπίζω τη θεατρική διαδικασία σαν προετοιμασία για τον Μαραθώνιο και έτσι οι δυο ιδιότητες λειτουργούν συμπληρωματικά.

Τι ετοιμάζεις το επόμενο διάστημα στο θέατρο ή κινηματογράφο ή τηλεόραση;

Την επόμενη σεζόν θα βρίσκομαι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας για την Προδοσία του Πίντερ. Θέλω να ευχαριστήσω την Τάνια, τον Δημήτρη, τον Σωτήρη, τον Γιώργο, την Τίνα, την Βάσω, τον Γιάννη, τον Δημήτρη, την Λουίζα, την Ρένια, τον Αλέκο, την Ανθή για την μέχρι τώρα προσφορά τους. Μία από τις ιδέες μας είναι να κάνουμε μια σκυταλοδρομία με 240 άτομα που θα μεταφέρουν ανά χιλιόμετρο ο ένας στον άλλον την σκυτάλη οπότε όσοι ενδιαφέρονται ας επισκεφτούν την επίσημη σελίδα του “240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό” ή τη σελίδα “Καύσωνας” (στο FACEBOOK και ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ).

Πηγη: http://www.mikrocosmos.gr/

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.