Μέρα γιορτής στο κτήμα Τραχώνων (Γερουλάνου) (ΕΙΚΟΝΕΣ&VIDEO)




(Ρεπορτάζ: Σοφία Κουτάνη)

Σε μεγάλη γιορτή εξελίχθηκε η λειτουργία το πρωί της Πέμπτης στο βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου, το οποίο βρίσκεται στο κτήμα Τραχώνων (Γερουλάνου). Μεστό από κόσμο το εκκλησάκι, φιλοξένησε τόσο κατοίκους της γύρω περιοχής, οι οποίοι έσπευσαν να απολαύσουν την ομορφιά του κτήματος, όσο και το 3ο γυμνάσιο Αλίμου, το οποίο με πρωτοβουλία της προέδρου Β’Βάθμιας Επιτροπής Παιδείας Δώρας Σύρμα, οργάνωσε εκπαιδευτική εκδρομή, για να παρακολουθήσουν τα παιδιά τη θεία λειτουργία και να ξεναγηθούν στον ευρύτερο χώρο.

Η κυρία Μαρία Γρίβα, καθηγήτρια που συνόδευε το 3ο γυμνάσιο Αλίμου, μίλησε με συγκίνηση και αγωνιστική διάθεση σχετικά με τις εξορμήσεις που οργάνωνε για το σχολείο μεταξύ του 2005 και του 2009, πριν απαγορευτεί η είσοδος από την εταιρεία γερμανικών συμφερόντων «ΜΑΚΡΟ». Συγκεκριμένα, η κα Γρίβα επεσήμανε τον πολιτισμικό και εκπαιδευτικό πλούτο του κτήματος, ο οποίος προσφερόταν απλόχερα στα παιδιά μέχρι το 2009, οπότε και ξαφνικά απαγορεύτηκε η είσοδος από την εταιρεία με τον φόβο του «βανδαλισμού της ιδιοκτησίας». Θυμήθηκε τις εκπαιδευτικές εκδρομές και τόνισε τη σημασία του αγώνα, ώστε να καταφέρουν τα παιδιά να απολαμβάνουν την ομορφιά του τοπίου και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αυτό προσφέρει.

Παρών ήταν και ο πάτερ Κωνσταντίνος, συνταξιούχος πλέον ιερέας της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για τη σημασία του χώρου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξέχον κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ενώ διασκέδασε τους παρόντες με μια εξαιρετική ερμηνεία του «40 παλληκάρια» στη φλογέρα. Το τραγούδι του προκάλεσε εύθυμα γέλια στα παιδιά και έκανε τους μεγαλύτερους να… χορέψουν!

Ο πάτερ της Ζωοδόχου Πηγής Διονύσιος από την πλευρά του, ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο και τους δίδαξε την ιστορία της εκκλησίας, καλώντας τα να αγωνιστούν και εκείνα με τον δικό τους τρόπο, ώστε να επανακτηθεί η δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης, και όχι μόνο κάθε δεύτερη Πέμπτη.

Ο κόσμος που απολάμβανε το τοπίο, τη λειτουργία και τη γιορτή, φαινόταν χαρούμενος, ενώ χαρακτηριστικά ακούσαμε γυναίκες να λένε ότι «αγαλιάζει η ψυχή τους σ’αυτό το εκκλησάκι», ότι νιώθουν «πιο κοντά στον Θεό και στα έργα του», αλλά και ότι «θαυμάζουν την ελληνική κληρονομιά».
Η είσοδος επετράπη στο κοινό που τόσο καιρό επιθυμούσε να απολαύσει την ομορφιά του κτήματος και κυρίως το εκκλησάκι, το οποίο αποτελεί σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χρονολογείται ανάμεσα στον 10ο και 12ο αιώνα και βρίσκεται στο επίκεντρο του αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, αφού πρόκειται για έναν από τους καλύτερα σωζόμενους βυζαντινούς ναούς της Αττικήςμε συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό τύπο -ελεύθερος σταυρός με εκτεταμένες κεραίες.Μάλιστα, το εσωτερικό του διακοσμούν, σε αρκετά καλή κατάσταση, τοιχογραφίες.

Υπενθυμίζεται ότι το κτήμα των Τραχώνων ανήκει πλέον στην εταιρεία «Μάκρο», η οποία απαγόρευσε την είσοδο στο κοινό το 2010, μπροστά στον φόβο «βανδαλισμού της περιουσίας της». Οι κάτοικοι της περιοχής όμως, αγωνίστηκαν τόσο για το κτήμα, όσο και για το εκκλησάκι, καθώς,όταν υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση, η περιοχή έλκυε κόσμο για περιπάτους, εκπαιδευτικές εξορμήσεις και λειτουργίες από τους ιερείς της Ζωοδόχου Πηγής. Οι ιερείς αυτοί –όπως δήλωσαν- παλαιότερα κατείχαν κλειδιά για το χώρο του κτήματος και είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν για το κοινό την εκκλησία. Μετά από μεγάλο αγώνα δικό τους, πρωτοστατούντος του πατρός Διονυσίου, αλλά και όπως προαναφέρθηκε των κατοίκων της περιοχής, πλέον η δικαστική απόφαση τουΜονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό κάθε δεύτερη Πέμπτη, αλλά και παραμονή και ανήμερα της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου (20-21 Νοεμβρίου).

Στα πέριξ του ναού και εντός του κτήματος Γερουλάνου βρίσκεται θαμμένο το κέντρο του αρχαίου Αθηναϊκού Δήμου Ευωνύμου. Υπάρχουν επίσης πρωτογεωμετρικοί τάφοι του 11ου πΧ αιώνα και ίχνη τειχών του 8ου πΧ αιώνα.
Στην νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει επίσης και περίβολος μυκηναϊκής εποχής, ενώ στα όριά του περνά ένα από τα τρία εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το «ρέμα Γερουλάνου». Το ρέμα είναι ανοιχτό εντός του κτήματος, σε μία περιοχή, η οποία είναι καλυμμένη με πεύκα, κυπαρίσσια και πλούσια βλάστηση.

 

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Μέρα γιορτής στο κτήμα Τραχώνων (Γερουλάνου) (ΕΙΚΟΝΕΣ&VIDEO)

  • 03/10/2014 at 10:41 πμ
    Permalink

    Χωρίς πολλά λόγια….ο χώρος είναι μαγευτικός…δεν πιστεύεις οτι είσαι στην Αθήνα..στόν Αλιμο…

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.