Μάθε… παππού μου κομπιούτερ




Έκλεισαν την τηλεόραση και άνοιξαν τον υπολογιστή. Σταμάτησαν να αντιμετωπίζουν το κομπιούτερ απλώς ως ένα… έπιπλο ή μια άγνωστη μηχανή με την οποία ασχολούνται τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
 1. ΠΕΥΚΗ: Αντίδοτο στη μοναξιά  Η Κατερίνα Κούλη, η Μαρία και η Χρυσάνθη Χατζηγιάννη ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του δασκάλου τους, Τάσου Οικονομίδη. Τα μαθήματα στην ενορία του Αγίου Παντελεή

ΠΕΥΚΗ: Αντίδοτο στη μοναξιά
Η Κατερίνα Κούλη, η Μαρία και η Χρυσάνθη Χατζηγιάννη ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του δασκάλου τους, Τάσου Οικονομίδη. Τα μαθήματα στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονα στην Πεύκη διαρκούν από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο και η απήχηση που έχουν στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι μεγάλη. «Με αυτήν την ασχολία αισθανόμαστε λιγότερη μοναξιά και νιώθουμε κομμάτι της εποχής μας», λένε.

Και όσο κι αν η πρώτη επαφή των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας με ποντίκια και πληκτρολόγια ήταν δύσκολη, πλέον είναι σε θέση κάνουν στο Διαδίκτυο ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι: από το να διαβάζουν εφημερίδες και να ενημερώνονται για τον καιρό μέχρι να ακούν μουσική, να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να επικοινωνούν μέσω Skype αλλά και να μπαίνουν στο TAXIS και να ελέγχουν τα φορολογικά τους.

«Είναι το φάρμακό μου για την αντιγήρανση. Μου δίνει ζωντάνια και δύναμη. Γεμίζει ο χρόνος μου. Νιώθω ότι έχω κερδίσει χρόνια», λέει στο «Εθνος» ο 74χρονος Θάνος Λούβαρης, συνταξιούχος μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο παρακολουθεί σεμινάρια υπολογιστών και Ιντερνετ στον Δήμο Ηλιούπολης.

Ο ίδιος μαζί με άλλους συνομηλίκους του έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο» που αφορά στην εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, Διαδικτύου και τεχνολογιών αφής σε άτομα 3ης ηλικίας.

2. Θ. ΛΟΥΒΑΡΗΣ: Αισθάνομαι νεότερος  Εδώ και έναν χρόνο παρακολουθεί σεμινάρια για το Ιντερνετ ύστερα από την προτροπή των φίλων του: «Με το κομπιούτερ αισθάνεσαι νεότερος. Οταν μου το άφησε ο γιος μο

Θ. ΛΟΥΒΑΡΗΣ: Αισθάνομαι νεότερος
Εδώ και έναν χρόνο παρακολουθεί σεμινάρια για το Ιντερνετ ύστερα από την προτροπή των φίλων του: «Με το κομπιούτερ αισθάνεσαι νεότερος. Οταν μου το άφησε ο γιος μου δεν ήξερα καν πώς ανοίγει. Από τον καιρό που το έμαθα φαίνομαι πάντα νέος. Είμαι σε πνευματική και ψυχική εγρήγορση. Τώρα προσπαθώ να πείσω και τη γυναίκα μου να έρχεται στα μαθήματα».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη ΜΚΟ 50+Ελλάς, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υποστηριζόμενο από τον ΟΤΕ και την COSMOTE που διέθεσαν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως μονάδες Η/Υ, smartphones και tablets στο Κέντρο Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Ηλιούπολης.

Μέχρι τώρα μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος περισσότεροι από 480 «μαθητές» ήρθαν πιο κοντά στην τεχνολογία και άλλαξαν την καθημερινότητά τους, ενώ πάνω από 650 άτομα είναι στη λίστα αναμονής για τη συμμετοχή τους στα μαθήματα της φετινής χρονιάς.

«Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε ξανά. Φέτος θα ασχοληθούμε με τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ θα μάθουμε και το Skype», λέει ο κ. Λούβαρης, ο οποίος πλέον περνά αρκετές ώρες στον υπολογιστή ειδικά τον χειμώνα διαβάζοντας εφημερίδες, ακούγοντας τη «Φραγκοσυριανή» στο YouTube, βλέποντας πυγμαχία και στέλνοντας e-mails στους φίλους του αλλά και… ηλεκτρονικά τριαντάφυλλα στις συμμαθήτριές του.

Τρίτη χρονιά παρούσες στα σεμινάρια υπολογιστών της ενορίας του Αγίου Παντελεήμονα στην Πεύκη είναι η Κατερίνα Κούλη με τη Μαρία και τη Χρυσάνθη Χατζηγιάννη.

«Είναι από τις πιο επιμελείς μου μαθήτριες», λέει ο υπεύθυνος των σεμιναρίων, Τάσος Οικονομίδης. Και συνεχίζει: «Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη διδασκαλία της Πληροφορικής. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε από τις αρχές της Πληροφορικής, την ιστορία, τα βασικά μέρη του υπολογιστή και μετά συνεχίσαμε στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε και να γράφουμε κείμενα ακόμα και excel». Εργασίες για το σπίτι, πάντως, δεν τους βάζει: «Είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να τις κάνουν».

Τα μαθήματα της ενορίας τα παρακολουθούν περίπου τριάντα άτομα. Αλλωστε πρόκειται για μια μάλλον… ψηφιακή ενορία, αφού ο πατήρ Δημήτριος αγαπάει πολύ τα γκάτζετ επιλέγοντας να χτυπά ακόμα και την καμπάνα μέσω υπολογιστή, ενώ και οι ακολουθίες της εκκλησίας μεταδίδονται ζωντανά από το Διαδίκτυο και λειτουργεί και κανάλι στο YouTube.

Πρώτη φορά
Για την κυρία Κατερίνα αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με υπολογιστή: «Το είχα ξαναπροσπαθήσει όταν ήταν μικρή η κόρη μου, αλλά δεν το συνέχισα. Τώρα μαθαίνοντας το Ιντερνετ αισθάνομαι ότι είμαι άνθρωπος της εποχής μου, πιο ενημερωμένη, πιο συμπληρωμένη. Και είναι και ένα αντίδοτο στη μοναξιά», λέει.

«Ευτυχώς ο Τάσος έχει εξαιρετική ικανότητα μετάδοσης και υπομονής, προσόν απαραίτητο όταν προσπαθείς να διδάξεις σε μεγάλους ανθρώπους. Μαθαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις», προσθέτει η κυρία Χρυσάνθη.

Δίπλα της η αδελφή της, Μαρία, συμπληρώνει: «Πλέον για μας τα κινητά είναι παιχνίδι. Αλλά και τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουμε μάθει να χειριζόμαστε. Τυπώνουμε μόνες μας τον ΕΝΦΙΑ, ενώ έχουμε παρακολουθήσει και τη διαδικασία ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών».

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ -ethnos.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.