Έτσι θα κάνουν το ρέμα της Πικροδάφνης;




Η ευρηματική ελληνική εργολαβική πιάτσα χρησιμοποίησε τις τελευταίες δεκαετίες τα «σαρζανέτια» για να «ντύσει» τα πρανή των ρεμάτων. Μάλιστα τα σχετικά έργα πλασαρίστηκαν στην αρχή και ως οικολογικά. Το αποτέλεσμα φαίνεται στη φωτογραφία. Σε αυτή απεικονίζεται ένα ρέμα στην Παλλήνη εγκιβωτισμένο με «σαρζανέτια». Η φύση του ρέματος, δηλαδή η πανίδα και η χλωρίδα του έχουν εξοριστεί οριστικά από αυτό. Το ρέμα αυτό έχει γίνει ένας οχετός, χωρίς καμία πλέον περιβαλλοντική αξία. Οι κάτοικοι των σπιτιών που είναι δίπλα του, σίγουρα θα επιθυμούν να κλείσει και από πάνω, έτσι ώστε να μην υφίστανται τις συνέπειες ενός οχετού δίπλα τους. Το ίδιο βέβαια θα επιθυμούν και τα εργολαβικά συμφέροντα που προώθησαν τον εγκιβωτισμό αυτού του ρέματος.

Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Επειδή η χρήση των «σαρζανετιών» για την κάλυψη των πρανών των ρεμάτων δεν «πουλάει» πια, όπως «πούλαγε» παλιότερα, για την κάλυψη των πρανών των ρεμάτων προωθούνται πλέον πιο «ήπιες» λύσεις, που πλασάρονται και με οικολογικό μανδύα μάλιστα. Μία από αυτές είναι η κάλυψη με λιθοδομές των πρανών των ρεμάτων, όπως στην φωτογραφία. Σε αυτή απεικονίζεται το ρέμα της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, όπως αυτό εγκιβωτίστηκε το 2000 πριν το Συμβούλιο της Επικρατείας διατάξει τη διακοπή των έργων (βλ. και ντοκυμαντέρ του Παύλου Καββαδία που έχει αναρτηθεί σε άλλο σημείο στη σελίδα αυτή). Το ρέμα έχει γίνει πάλι οχετός, παρότι όχι με τόσο βάρβαρο τρόπο όσο στην Παλλήνη. Η ζωή στο ρέμα έχει εξαφανιστεί, όπως έχει εξαφανιστεί και το ρέμα από το οπτικό πεδίο των κατοίκων. Αν κλείσει από πάνω το ρέμα αυτό, κανένας δεν θα το πάρει χαμπάρι. Και έτσι αυτοί που το εποφθαλμιούν, θα μπορούν εύκολα να προσαρτήσουν στις ιδιοκτησίες τους εκτάσεις του, καθιστώντας τες άρτιες και οικοδομήσιμες και πολλαπλασιάζοντας επομένως την αξία τους.

Εκτιμάτε ότι το πουλί που απεικονίζεται στη φωτογραφία αυτή, και το οποίο έχει φωτογραφηθεί από ευρωπαίο ορνιθολόγο στο ρέμα της Πικροδάφνης τον Ιούνιο του 2010, θα μπορούσε να ζήσει σε ένα εγκιβωτισμένο ρέμα;

Τα «σαρζανέτια» δεν υποβαθμίζουν απλά την πανίδα και την χλωρίδα ενός ρέματος, την καταστρέφουν πρώτα, οριστικά και αμετάκλητα. Όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία, τα βαρέα ερπυστριοφόρα οχήματα, που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτησή τους, πρέπει να κατέβουν στην κοίτη του ρέματος. Τα οχήματα αυτά ισοπεδώνουν τελείως την κοίτη. Άρα πριν καν τοποθετηθούν τα «σαρζανέτια» έχει εξαφανιστεί κάθε μορφή ζωής σε ένα ρέμα.

Δυστυχώς υπάρχουν κάτοικοι, που απηυδισμένοι από την εγκατάλειψη των ρεμάτων και τη ρύπανσή τους, είναι έτοιμοι να «αγοράσουν» ένα έργο που υπόσχεται ότι θα τους απαλλάξει από τη δυσωδία που συχνά αντιμετωπίζουν καλύπτοντας τα πρανή ενός ρέματος με «σαρζανέτια». Όμως τα ποτάμια και τα ρέματα είναι απείθαρχα πράγματα. Θα εξακολουθήσουν να κατεβάζουν φερτά υλικά, τα οποία μαζί με σκουπίδια, θα σφηνώνονται στις ρωγμές που έχουν τα «σαρζανέτια» μετατρέποντάς τα σε εστίες ρύπανσης και δυσωδίας, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

 


Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.