Nέα Σμύρνη: Εκπαιδευτική Ημερίδα – Σεμινάριο με θέμα την Κομποστοποίηση




Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του «Γαλαξία» Εκπαιδευτική Ημερίδα – Σεμινάριο με θέμα την Κομποστοποίηση.

Η Κομποστοποίηση αποτελεί πλέον ένα νέο Πιλοτικό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης για το Δήμο μας, η εφαρμογή του οποίου θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην πόλη και στους πολίτες της Νέας Σμύρνης.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης δεν είναι πλέον μόνο Κάδοι, Απορριμματοφόρα και Οδοκαθαρισμός, αλλά επεκτείνει την δραστηριότητά της και σε άλλους Τομείς.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από διακόσιοι πενήντα ενδιαφερόμενοι πολίτες να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα και έλαβαν τις κατάλληλες οδηγίες από τους γεωπόνους κ.κ. Καψιμάλη Γ. και Μπαλτά Ε. Από τους παρευρισκόμενους διατυπώθηκαν διάφορα ερωτήματα – απορίες και εδόθησαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από τους ομιλητές.

Ο Δήμος από την πλευρά του άρχισε ήδη να διαθέτει δωρεάν κάδους κομποστοποίησης στους δημότες του χωρίς καμία επιβάρυνση και σύμφωνα με την σειρά προτεραιότητας που οι δημότες εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ο κάδος κομποστοποίησης θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πολυκατοικίας ή μιας μονοκατοικίας και μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο του οικήματος. Η εφαρμογή της κομποστοποίησης από τα νοικοκυριά είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία, με την οποία οργανικά απόβλητα όπως υπολείμματα φρούτων, λαχανικών, φύλλων, κλαδεμάτων κ.α. μπορούν να μετατραπούν με την βιολογική διαδικασία σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μείγμα, που θα είναι κατάλληλο για την βελτίωση και την λίπανση του εδάφους.

Το κέρδος του Δήμου θα είναι να συλλέγει και να θάβει στη χωματερή λιγότερα απορρίμματα, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του κόστους ταφής.

Οι δημότες θα οφελούνται με το να παράγουν φυτόχωμα καλής ποιότητας, βελτιώνοντας την ποιότητα του κήπου τους και των φυτών τους.

Παράλληλα όλη αυτή η αλυσίδα της σχετικής διαδικασίας προστατεύει το περιβάλλον, τόσο με την λιγότερη αποκομιδή απορριμμάτων, όσο και από την λιγότερη χρήση χημικών και φαρμάκων.

Ο περιορισμός της χρήσης χημικών στο έδαφος και η υποκατάστασή τους με κομπόστα δεν αποτελεί μόνο ένδειξη σεβασμού στο περιβάλλον, αλλά εξασφαλίζει ξεκούραστο έδαφος, ποιοτικότερη διατροφή και υγεία. Σε αντίθετη περίπτωση η κατάχρηση χημικών, όπως φάρμακα και λιπάσματα καταστρέφει την βιολογική ισορροπία του εδάφους και περιορίζει τη φυσική γονιμότητά του.

Επίσης η χρήση χημικών ουσιών για την καλλιέργεια του εδάφους αυξάνει την υπολειμματική δράση αυτών στην τροφική αλυσίδα, με κίνδυνο μεγιστοποίησης των ασθενειών, που μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Εμείς σαν Δήμος υπολογίζουμε πολύ στη συμμετοχή των πολιτών στην όλη διαδικασία.

Η επιτυχία και η υλοποίηση του προγράμματος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτούς.

Ο Δήμος από την πλευρά του παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη και συμβουλή στην προσπάθεια τους, με την έκδοση ειδικού πλαστικοποιημένου εντύπου οδηγιών για να αντέχει σε μεγάλη και πολύχρονη χρήση.

Στην Ημερίδα – Σεμινάριο Κομποστοποίησης παρενέβησαν με ομιλίες τους ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης κ.Τζουλάκης Σταύρος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης κ. Γιατζίδης Παναγιώτης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι Κούπας Ευστάθιος και Δεληγιάννη Κλαίρη, ο κ. Κουτελάκης Γεώργιος Δημοτικός Σύμβουλος και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ.Δημόπουλος Γεώργιος ειδικός σύμβουλος σε θέματα καθαριότητας, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αθανασίου Αθανάσιος, Καστόρης Θεόδωρος, Κρικρής Γεώργιος, Λαδόπουλος Παναγιώτης, Τσουράκης Κωνσταντίνος.Επίσης παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Καλογρίδης Παντελής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ν. Σμύρνης κ. Παπουτσής Μιλτιάδης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αποκομιδής και Ανακύκλωσης κ. Ανανιάδης Βασίλειος, η Προϊσταμένη της Γεωπονικής Υπηρεσίας κ. Νατιώτη Ελένη και ο Δ/ντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου κ. Πίχλιαβας Γεώργιος

Η ημερίδα έληξε με την υπόσχεση εκ μέρους του Αντιδημάρχου κ. Γιατζίδη Παναγιώτη, ότι το πρόγραμμα θα συνεχισθεί και θα επεκταθεί και σε νέους ενδιαφερόμενους δημότες εντός του τρέχοντος έτους.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΓΙΑΤΖΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

“Η σχέση τους με την ανακύκλωση είναι ακόμη εμβρυακή

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.