Οι θέσεις της “Εναλλακτικής Δράσης” για τις παραλίες στα 3Β




paraxorisi3b-580x342

Στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από την πρώτη απόπειρα  εκποίησης των ακτών που  έκανε  στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, με τους αρχαιολογικούς χώρους, το δάσος και τις παραλίες της, τώρα κάνει  δεύτερη απόπειρα σε συμφωνία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση  και τη Δημοτική Αρχή, να εκποιήσει όλες τις υπόλοιπες ελεύθερες ακτές του δήμου σε κερδοσκοπικά συμφέροντα.

 Αυτή τη φορά μάλιστα η απόπειρα εκποίησης  γίνεται με πρόσχημα το πάγιο αίτημα συλλόγων να παραχωρηθεί η παραλία στους δήμους,  και απαιτεί από το δήμο   300.000 Ευρώ το χρόνο που θα πηγαίνουν στο υπερταμείο  για τους ξένους δανειστές. Είναι φανερό ότι για να βρεθούν τα χρήματα αυτά οι ελεύθερες μέχρι σήμερα ακτές θα αποκλεισθούν από τους πολίτες και θα γεμίσουν με εμπορικές δραστηριότητες.

Πληροφορηθήκαμε μάλιστα ότι η δημοτική αρχή σχεδιάζει, εάν δε συγκεντρώνεται με τις νέες παράνομες εμπορικές δραστηριότητες το απαιτούμενο ποσό  να “αξιοποιήσει” και τα χρήματα που εισπράττει από τις ήδη υπάρχουσες στην παραλία παράνομες επιχειρήσεις, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να τις νομιμοποιήσει και αυτές.

Η Εναλλακτική Δράση διατυπώνει τις θέσεις  της για τις  ακτές του Δήμου ΒΒΒ σύμφωνα με την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει καταθέσει από το  2013.  Στη διατύπωση των προτάσεών μας λαμβάνουμε υπόψη

Α) Το άρθρο 24 του Συντάγματος και την πάγια νομολογία του ΣτΕ σύμφωνα με τα οποία οι παραλίες είναι  φυσικά οικοσυστήματα και ως εκ τούτου δημόσιο αγαθό, και επομένως δε μπορούν αποτελούν αντικείμενα εμπορευματοποίησης και

Β) Το πλαίσιο αρχών που έχει θέσει η σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σύμφωνα για τις ακτές αποτελούν  πρώτιστη προτεραιότητα

-Η διεύρυνση και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης με παράλληλη αύξηση της προσβασιμότητάς της.

-Η οικολογική ανασυγκρότηση της παράκτιας, θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης έτσι ώστε  να διασφαλίζει τη μοναδικότητα των  φυσικών  οικοσυστημάτων

-Η προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων  όπως και των και περιοχών φυσικού κάλλους.

-Η αποσυμφόρηση της παράκτιας ζώνης από ασύμβατες με το θαλάσσιο περιβάλλον δραστηριότητες και η απομάκρυνση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων και

-Η συμβολή όλων των φορέων στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία της παράκτιας ζώνης και η θεσμοθέτηση της αποφασιστικής  συμμετοχής τους στην  διαχείριση της.

Με βάση λοιπόν το άρθρο 24 του Συντάγματος, την πάγια νομολογία του ΣτΕ και τη σχετική μελέτη του ΕΜΠ και αφού διευκρινίσουμε ότι θεωρούμε παράνομη και αντισυνταγματική την εκποίηση της χερσονήσου της Βουλιαγμένης στον κερδοσκοπικό Όμιλο Jermyn Real Estate, για τις υπόλοιπες ακτές    προτείνουμε

-Να μη γίνει καμία νέα εμπορική εγκατάσταση στην παραλία του δήμου ΒΒΒ και να  απομακρυνθούν  όλες οι παράνομες χρήσεις αναψυχής.

-Να κατεδαφιστούν άμεσα οι παράνομες εγκαταστάσεις,  ιδιαίτερα όσες ήδη έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, με εξαίρεση τις δημοτικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την πρόσβαση των πολιτών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

-Οι 4 οργανωμένες ακτές να αποκτήσουν δημόσιο χαρακτήρα και να διαχειρίζονται από το δήμο σε συνεργασία με τους  συλλόγους.

-Ο χώρος του π. κάμπινγκ να συνεχίσει να λειτουργεί από τη συνέλευση των εθελοντών σαν αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, όπως πολύ επιτυχημένα λειτουργεί μέχρι σήμερα  με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών για κολύμβηση και με  πολύπλευρες πολιτιστικές,  οικολογικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Τη λειτουργία αυτή χρειάζεται να στηρίξει και ο δήμος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (Βερολίνο, Βαρκελώνη, Παρίσι, Μασσαλία, Άμστερνταμ και άλλες, όπου οι δήμοι στηρίζουν τα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα.

-Να εφαρμοσθεί άμεσα το ΠΔ 245/2004 για αρχαιολογική ανασκαφή στο χώρο της καφετέριας «Νότος» και να επιστραφούν στο δήμο οι  χώροι  που σήμερα σφετερίζεται η  εταιρία ΜΕΕΚΒ.

-Όλες οι  ελεύθερες ακτές του δήμου και ιδιαίτερα της Βάρκιζας να αναβαθμισθούν,  ώστε να γίνουν ελκυστικές,  να έχουν ελεύθερη πρόσβαση  και να γίνουν υποδομές μόνο για ήπιες δραστηριότητες (κολύμβηση, περίπατο, ποδηλασία, μπιτς-βόλεϊ κ.ά)  με αποκλεισμό  κάθε εμπορικής εκμετάλλευσης. Θα μπορούσαν να υπάρχουν ορισμένες καντίνες για εξυπηρέτηση των λουομένων, από τις εισπράξεις των οποίων θα διασφαλίζεται η καθαρότητα των ακτών.

Τέλος επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι πρέπει  άμεσα να σταματήσει και η συνεχιζόμενη παράνομη κερδοσκοπική εκμετάλλευση της Λίμνης Βουλιαγμένης και να εφαρμοσθεί επιτέλους ή απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η λίμνη έχει ανακηρυχθεί σε  προστατευόμενο μνημείο φυσικού κάλλους.

Η Εναλλακτική Δράση θεωρεί θετική την απόφαση για παραχώρηση των ελεύθερων ακτών στο δήμο μόνο με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές και χωρίς την καταβολή κανενός τιμήματος στο κράτος ή σε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα

                                                                                          20/10/2016

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αυτά είναι τα φιλέτα (540 στρέμματα) σε Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα που θα νοικιάσει σε ιδιώτες ο δήμος (Drone Video)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.