Κλειστή η βιολογική αγορά της Ηλιούπολης: Τι λένε οι παραγωγοί και ο δήμος




viokolaz

(Aνακοίνωση του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής) Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι των Αγορών Βιοκαλλιεργητών, όπως καλά γνωρίζετε ο ΣΥ.Β.Α.Α. διοργανώνει εδώ και είκοσι χρόνια 28 Αγορές Βιοκαλλιεργητών στην Περιφέρεια Αττικής, με πρωταρχικό στόχο την απευθείας διάθεση προϊόντος στον καταναλωτή από τον ίδιο τον παραγωγό.
Εδώ και δυο εβδομάδες, η Αγορά της Ηλιούπολης παραμένει κλειστή διότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να επιβάλει παράλογα τέλη στους παραγωγούς για να τους διαθέσει χώρο για να αναπτύξουν την Αγορά βιοκαλλιεργητών της Ηλιούπολης.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα κάτωθι:
1. Ο Δήμος Ηλιούπολης είναι ο μοναδικός Δήμος από τους 28 συνεργαζόμενους δήμους που μας φιλοξενούν στην Περιφέρεια Αττικής, ο οποίος απαιτεί την είσπραξη τελών από τους βιοκαλλιεργητές για να παραχωρήσει χώρο.
2. Ο Δήμος Ηλιούπολης προσπαθεί να απαξιώσει το χορηγικό πρόγραμμα «Αγάπη με το Κιλό» του Συ.Β.Α.Α. με το οποίο θα μπορούσε να διασφαλίσει περίπου 400 κιλά φρέσκων υγιεινών πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων κάθε μήνα για τις ανάγκες των δημοτών του, μην κάνοντας αποδεκτή την ανταποδοτική μας πρόταση έως το παρόν ΔΤ.
3. Το κράτος υποχρεώνει τους συναδέρφους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται καθημερινά στις λαϊκές αγορές των συμβατικών προϊόντων να καταβάλουν ανταποδοτικά το ποσό των 2-4€/ημέρα. Από αυτά τα χρήματα ένα μικρό μόλις μέρος αποδίδεται στους Δήμους με το οποίο πρέπει να καλυφθούν κυρίως τα έξοδα καθαριότητας καθώς επίσης και κάθε άλλη υποχρέωση που έχουν οι δημοτικές αρχές έναντι στη λειτουργία των λαϊκών αγορών .
4. Ο Δήμος Ηλιούπολης με ομόφωνη απόφαση ΑΠ 167/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτεί να εισπράττει 8€/βιοκαλλιεργητή κάθε φορά που αυτός δραστηριοποιείται στην Αγορά Βιοκαλλιεργητών της Ηλιούπολης. Τα 8 € δεν έχουν κανένα ανταποδοτικό χαρακτήρα καθώς η καθαριότητα, η υγιεινή, ο έλεγχος και η λειτουργία της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Ηλιούπολης καλύπτονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες βιοκαλλιεργητές και το κράτος.
5. Με την έκδοση του νόμου 4235/2014 άρθρο 56 –Αγορές Παραγωγών/Οικοτεχνία, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το νόμο 4384/2016 άρθρο 46 «Αγορές Παραγωγών- Οικοτεχνία» ορίζεται σαφέστατα ότι οι Δήμοι παραχωρούν δημόσιους χώρους ύστερα από συμφωνία των ίδιων των παραγωγών. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Ηλιούπολης παραχωρεί κοινόχρηστο χώρο για να εισπράξει τέλη.
Η υπό έκδοση ΚΥΑ όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα ύστερα από επανειλημμένες διαβουλεύσεις του ΥΠΑΑΤ με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν προβλέπει είσπραξη χρημάτων από τους παραγωγούς προς τους δήμους καθώς η λειτουργία των Αγορών Παραγωγών δεν κοστίζει ούτε 1€ στον κρατικό προϋπολογισμό και τους Δήμους.
Εν κατακλείδι:
• Θεωρούμε το αίτημα της Δημοτικής Αρχής Ηλιούπολης παράλογο.
• Αρνούμαστε να καταβάλουμε χρήματα προς το Δήμο Ηλιούπολης άνευ λόγου
• Ζητάμε την εφαρμογή της νομοθεσίας και την άμεση παραχώρηση δημόσιου χώρου από το Δήμου Ηλιούπολης έτσι ώστε -εφόσον η Δ.Α. Ηλιούπολης επιθυμεί Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Δήμο της- να επαναλειτουργήσει άμεσα η Αγορά Βιοκαλλιεργητών της Ηλιούπολης.
Η αγωνία όλων των καταναλωτών καθώς και των βιοκαλλιεργητών πρέπει να λάβει γρήγορα τέλος από την άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής και την άμεση επαναλειτουργία της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Ηλιούπολης.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

dimarxeio-ilioupolis

Tι απαντά ο Δήμος Ηλιούπολης 
Αγαπητοί παραγωγοί και δημότες Ηλιούπολης,
Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι με την υπ’ αριθμ. 325/2008 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης η λειτουργία της Βιολογικής Λαϊκής έπρεπε να πληροί συγκεκριμένους όρους μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή στον Δήμο για κατάληψη κοινοχρήστου χώρου 2€ ανά τετραγωνικό, δηλαδή 2€ Χ 4τετραγωνικά ο πάγκος = 8€.
Δυστυχώς, από τότε μέχρι σήμερα η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε.

Συμπερασματικά ο κάθε παραγωγός θα επιβαρύνεται με μόλις 32 ευρώ το μήνα για να συμμετέχει στην Βιολογική Λαϊκή της πόλης μας όταν ο μηνιαίος τζίρος είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ. Όπως είναι γνωστό όλοι όσοι καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο (π.χ. τα καταστήματα της πόλης μας, οι μικροπωλητές σε υπαίθριους χώρους) καταβάλουν τέλος κατάληψης κοινοχρήστου χώρου στο Δήμο μας και κανείς δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Τα όσα ψευδώς αναφέρονται στην ανακοίνωση των βιοκαλλιεργητών περί 30.000 ευρώ όπως επίσης περί δήθεν αναδρομικών απαιτήσεων απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και γράφονται αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Όπως και το γεγονός ότι δήθεν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της πόλης μας σιτίζονται με προσφορές βιολογικών προϊόντων. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κύριοι σιτίζονται αποκλειστικά από ιδίους πόρους του δήμου μας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στις 19/5/2016, αφού άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους των βιοκαλλιεργητών, αποφάσισε ομόφωνα να επαναφέρει την απόφαση του 2008, δηλαδή και την υποχρεωτική συμμετοχή 2€ ανά τετραγωνικό.
Όλες οι παρατάξεις του Δήμου μας ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής προέλευσης αποφάσισαν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις και επαγγελματίες δύο ταχυτήτων.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά από αίτημα του εργολάβου που έχει αναλάβει τα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη μας και που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες στην Πλατεία του ΙΚΑ, ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες δράσεις στη συγκεκριμένη πλατεία και κατά συνέπεια η λειτουργία της βιολογικής αγοράς.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε το Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών για την πρόθεση μας να παραχωρήσουμε τον κοινόχρηστο χώρο στον παράδρομο της Βουλιαγμένης με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για την καταβολή των 8 ευρώ, παρέχοντας ως δήμος δωρεάν χημικές τουαλέτες καθώς επίσης και δωρεάν παροχή ρεύματος. Δυστυχώς η απάντηση που λάβαμε ήταν εντελώς αρνητική στη λογική του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ με πρόφαση ότι αναμένουν από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την έκδοση εγκυκλίου που θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των βιολογικών αγορών και θα παρέχει δωρεάν χώρους στους βιοκαλλιεργητές.
Όπως είναι αντιληπτό ο κοινόχρηστος χώρος ανήκει στο Δήμο Ηλιούπολης και παρακαλούμε τους παραγωγούς όπως έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με το Τμήμα Εσόδων του Δήμου Ηλιούπολης στο 2109970166 για την καταβολή του ανωτέρου ποσού ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία μας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.