Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: 16.000 ευρώ για την καταπολέμηση της αεροπορικής ηχορύπανσης




Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, θα δώσει 16.000 ευρώ για μελέτη με αντικείμενο την «καταπολέμηση της αεροπορικής ηχορύπανσης».

Αντικείμενο της μελέτης

Σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2002/49/ΕΚ σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου, οι ανεπιθύμητοι ή επιβλαβείς ήχοι στο ύπαιθρο που δημιουργούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των ήχων που εκπέμπονται από αεροπορικές μεταφορές, ορίζονται ως «περιβάλλων θόρυβος».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει αναδείξει τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής σε 2 “αφιλόξενα” ακουστικά περιβάλλοντα. Ο θόρυβος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, να προκαλέσει και όχι απλά να επιβαρύνει καρδιαγγειακά νοσήματα, να ενοχλήσει και να τροποποιήσει κοινωνικές συμπεριφορές.

Η αξιολόγηση και η κοστολόγηση του θορύβου με πηγή τις αεροπορικές μεταφορές είναι ένα πεδίο έρευνας συνεχώς μεταβαλλόμενο, άξιο μελέτης σε βάθος χρόνου, που αφορά τόσο στην ευημερία των κατοίκων των κοντινών σε έναν αερολιμένα κοινοτήτων όσο και στην ποιότητα του συνολικού περιβάλλοντος.

Οι μέθοδοι για τη αξιολόγηση του θορύβου των αερολιμένων και των αεροπλάνων, σχετίζονται με τη μέτρηση του θορύβου κατά την προσγείωση ή απογείωση αλλά και με την αποτύπωση του συνολικού θορύβου στον οποίο εκτίθενται οι γειτονικές κοινότητες σε βάθος χρόνου.

Οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αποτύπωση των επιπέδων του θορύβου είναι, o δείκτης θορύβου ημέρας-βραδιού-νύχτας (Lden) και ο δείκτης του ισοδύναμου επιπέδου θορύβου κοινότητας (CNEL, Community Noise Equivalent Level) που αποτυπώνει τα επίπεδα διαταραχής σε μια κοινότητα για τη διάρκεια ενός 24ώρου με ιδιαίτερη έμφαση στις νυχτερινές ώρες.

Οι κοινότητες που δέχονται μεγάλο βαθμό περιβαλλοντικών πιέσεων, είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση αρνητικών “εξωτερικοτήτων”. Η µη αποζημιωμένη ζημιά που επιβάλλεται από την δραστηριότητα σε µια “αγορά”, σε άτομα που δεν μετέχουν στην κατανάλωση ή παραγωγή του συγκεκριμένου αγαθού, αποτελούν “αρνητικές εξωτερικότητες”.

Ο παραγόμενος από αεροπορικές μεταφορές θόρυβος, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια αρνητική εξωτερικότητα, καθώς η λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς δημιουργεί “παρενέργειες” σε άτομα που λειτουργούν έξω από αυτήν.

Η τιμή ενός στοιχείου, όπως για παράδειγμα οι τιμές των σπιτιών σε κοινότητες πλησίον αερολιμένων, μπορούν να εξεταστούν χρησιμοποιώντας μεθόδους “ηδονικής τιμολόγησης” (hedonic pricing method).Η τιμή ενός ακινήτου εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του σπιτιού, της γειτονιάς και της κοινότητας, καθώς και από τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Εφόσον οι μη περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι ελεγχόμενοι, οι αυξομειώσεις στην τιμή μπορεί να αποδοθούν σε διαφορές περιβαλλοντικής ποιότητας. Για παράδειγμα εφόσον τα χαρακτηριστικά των σπιτιών και των γειτνιαζόντων με αυτά περιοχών είναι τα ίδια με μοναδική διαφωνία τα επίπεδα του περιβαλλοντικού θορύβου, τότε σπίτια με χαμηλά επίπεδα θορύβου κοστίζουν περισσότερο.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης, είναι η ανάδειξη του βαθμού επιρροής του αεροπορικού θορύβου και του οικονομικού του αντίκτυπου, στις κοινότητες του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Η Μελέτη θα εκπονηθεί και θα παραδοθεί σε διάστημα έξι μηνών (6) από την υπογραφή της σύμβασης. Παράταση χορηγείται από τον Εργοδότη κατόπιν έγγραφης τεκμηριωμένης αιτήσεως του Αναδόχου και απόφασης της Προϊσταμένης Αρχής. Ως προϊσταμένη αρχή ορίζεται η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Διευθύνουσα υπηρεσία ορίζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Notia.grΚάνε like για να μαθαίνεις αμέσως ότι συμβαίνει δίπλα σου. Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.