Εισόδια της Θεοτόκου: Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τον σπουδαίο γιατρό Μαρίνο Γερουλάνο




Tην Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό των Εισοδίων Θεοτόκου Τραχώνων Αλίμου, στο κτήμα Γερουλάνου και μνημόσυνο για τον γιατρό Μαρίνο Γερουλάνο (1867 – 1960), που ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης του κτήματος και έχει ενταφιαστεί με άλλα μέλη της οικογένειάς του, εκεί.

Θα είναι ανοικτές και οι δύο πύλες του κτήματος (όπως στο πανηγύρι) και στη συνέχεια θα υπάρχει κέρασμα στην αυλή της εκκλησίας.
Ο ναός θα μείνει ανοικτός μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι.

Στο μνημόσυνο θα παρευρίσκεται ο Στέφανος Γερουλάνος, εγγονός του Μαρίνου Γερουλάνου.

Στη φωτογραφία βλέπετε τον Στέφανο Γερουλάνο, με τον Παύλο Παπαδημητρόπουλο, πρόεδρο της “Εταιρείας Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου Εισόδια-Τράχωνες» 

“Είναι ένας ευγενέστατος άνθρωπος, μόλις (ξανά) είδε το εκκλησάκι μας των Εισοδίων της Θεοτόκου, άναψε ένα κερί και πολύ συγκινημένος μας διηγήθηκε ιστορίες (ντοκουμέντα θα έλεγα) του κτήματος και της εκκλησίας που ήταν άγνωστες μέχρι τώρα¨είπε ο Παύλος Παπαδημητρόπουλος.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ:

Γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του εξαιτίας σεισμών στην Κεφαλονιά, και ήταν γιος του Ιωάννη Γερουλάνου, γιου του Νικολάου Γερουλάνου και της Ελένης Δελλαπόρτα, γόνου εύπορης και αρχοντικής Κεφαλλονίτικης οικογένειας και πρώτου εξαδέλφου εκ μητρός του Αγίου Παναγή Τυπάλδου Μπασία (υιός του Μιχαήλ Τυπάλδου Μπασιά και της Ρεγγίνας Δελλαπόρτα) της Κεφαλληνίας. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Πάτρα, το Ληξούρι και το Αργοστόλι. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και το 1892 έγινε διδάκτορας με την εναίσιμο διατριβή Περί των μεταστάσεων κακοηθών νεοπλασιών εν τω εγκεφάλω. Τα επόμενα δύο χρόνια συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Βερολίνο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και το 1897 έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γκράιφσβαλντ της Γερμανίας. Το 1902 εξελέγη έκτακτος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κιέλου. Τον ίδιο χρόνο, και ύστερα από πρόσκληση της βασίλισσας Όλγας, διορίστηκε διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του Ευαγγελισμού. Το 1911 διορίστηκε καθηγητής Χειρουργικής Παθολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και το 1922 καθηγητής Χειρουργικής. Την περίοδο 1922-1939 ήταν διευθυντής στη χειρουργική κλινική του Λαϊκού νοσοκομείου.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της οποίας διατέλεσε και πρώτος πρόεδρος (1929) καθώς και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (1906-1914, 1917). Επίσης ήταν μέλος στην Γερμανική Εταιρεία Φυσιοδιφών και Ιατρών, αντιπρόεδρος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (1907-1943) και από το 1933 μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας το 1940 χρημάτισε πρόεδρος. Το 1935 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης ενώ είχε τιμηθεί και με τον Μεγαλόσταυρο. Είχε εκλεγεί για ένα διάστημα βουλευτής Κεφαλλονιάς αλλά παραιτήθηκε για να λάβει μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία.

Σημαντικό ήταν και το φιλανθρωπικό του έργο, αφού πραγματοποίησε πλήθος δωρεών. Παραχώρησε δωρεάν γη προς εγκατάσταση στους πρόσφυγες, ενώ δώρισε αρκετά μεγάλα ποσά στο πολεμικό ναυτικό και στην εκκλησία, η οποία τον έχει ανακηρύξει μέγα ευεργέτη. Επίσης δώρισε την ιδιωτική του κλινική δημιουργώντας έτσι το Γερουλάνειο ίδρυμα. Χαρακτηριστικό της τεράστιας περιουσίας που είχε και δώρισε, είναι ότι οι περιοχές όπου σήμερα βρίσκεται η Αργυρούπολη αλλά και η λεωφόρος Βουλιαγμένης ήταν υπό την ιδιοκτησία του.

Απεβίωσε το 1960 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο της εκκλησίας του κτήματός του στους Τράχωνες. Ήταν παντρεμένος με την Μαργαρίτα Μitzlaff και απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Ιωάννη, την Κλειώ, τη Μαριάνθη, την Έρρικα και την Ειρήνη. Εγγονός του είναι ο Μαρίνος Ι. Γερουλάνος και δισέγγονός ο Παύλος Μ. Γερουλάνος.

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.