Εγκαίνια, απολογισμός και εκλογές του Σ.Π.Α.Υ.




Τα εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου σπιτιού του Κυπρίων Ηρώων 79 & Πραξιτέλους 51, στη Ηλιούπολη διοργανώνει την Κυριακή 19/3/2017 και ώρα 12:30 ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, σε συνδυασμό με την Γενική Συνέλευση του Απολογισμού και της διαδικασίας ανάδειξης Εκτελεστικής Επιτροπής της νέας περιόδου.

Ο ΣΠΑΥ με τις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του αποκτά μόνιμη στέγη, περιορίζει τις δαπάνες του στα λειτουργικά έξοδα έτσι ώστε να εξασφαλίσει πόρους για ουσιαστικότερες παρεμβάσεις στον Υμηττό, εξασφαλίζει λειτουργία σε μόνιμη και στέρεη βάση με όλες τις αναγκαίες υποδομές και δημιουργεί ένα χώρο μόνιμης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μάθησης.

Η απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων είναι ένα σημαντικό στοιχείο του απολογισμού της απερχόμενης διοίκησης, δεν είναι όμως το μοναδικό.

Στην διετία που πέρασε ο ΣΠΑΥ βελτιώθηκε σημαντικά σε θέματα οργάνωσης με την υλοποίηση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, την πλήρη καταγραφή όλων των υποδομών του και με πληροφοριακό σύστημα GIS και με μηχανοργάνωση και την δημιουργία οργανωμένης, σύγχρονης, ασφαλούς αποθήκης.

Έτσι, σήμερα ο ΣΠΑΥ είναι σε θέση να αναπτύξει αποτελεσματικότερα το τρίπτυχο της Στρατηγικής του:
Την προστασία του Υμηττού με τη δημιουργία συνολικών σχεδίων κάλυψης ολόκληρου του Υμηττού και των όμορων περιοχών σε συνεργασία με τους φορείς που διοικητικά έχουν την αρμοδιότητα όπως το Δασαρχείο και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Την ανάδειξη των ενεργών πολιτών και ιδιαίτερα των εθελοντικών ομάδων ως ισότιμου πυλώνα δράσης.

Την άμεση ανταποδοτικότητα στα έργα και τις δράσεις του, στους δήμους μέλη του.

Με γνώμονα τους τρεις παραπάνω άξονες ο ΣΠΑΥ τη διετία που πέρασε συνέχισε και ενίσχυσε τις δράσεις του όπως τον καθαρισμό της υποβλάστησης, τη συντήρηση των δασικών οδών, τη συντήρηση και επέκταση των υδραυλικών συστημάτων πρόληψης, τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου των δεξαμενών, τις σημάνσεις, τα αντιδιαβρωτικά έργα, τις φυτεύσεις, το ποτίσματα, και πολλές άλλες παρεμβάσεις.

Ανάπτυξε οργανωμένες και μεθοδικές παρεμβάσεις, ώστε η προστασία του βουνού και των γειτονικών αστικών περιοχών να προτάσσονται με σεβασμό στο περιβάλλον και παράλληλα οι πολίτες να διευκολύνονται στην πρόσβαση με δραστηριότητες περιπάτου, αναψυχής, τουρισμού, άθλησης, εκπαίδευσης, αρμονικά συνδεδεμένες με το φυσικό περιβάλλον.

Συγκέντρωσε όλες τις διάσπαρτες και αποσπασματικές μελέτες και προτάσεις που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν προκειμένου να ενταχθούν σε ένα οργανωμένο και πλήρες σχέδιο για τον Υμηττό, ενώ δίνοντας έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία προχώρησε σε συνολική μελέτη για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Για την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας που θεωρείτε κρίσιμο στοιχείο στη προστασία και την διατήρηση του Υμηττού, ενίσχυσε τις υποδομές που διευκολύνουν τους πολίτες: μονοπάτια , παγκάκια, τραπεζοκαθίσματα, ποτίστρες για ζώα, κλπ, ολοκλήρωσε σειρά μελετών, όπως αυτή για τη δημιουργία οργανωμένων πυλών εισόδου στον Υμηττό, υλοποίησε εκτεταμένο πρόγραμμα δράσεων εθελοντισμού, προχώρησε στην ανάδειξη μνημείων πολιτισμού και σημείων φυσικού κάλλους και υλοποίησε ένα σύνθετο πρόγραμμα παρεμβάσεων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

Καθώς οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας αποτελούν κύριο πυλώνα του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, ο ΣΠΑΥ ενίσχυσε με όσα μέσα διαθέτει τις εθελοντικές ομάδες δημιουργώντας νέες εγκαταστάσεις – πυροφυλάκεια με σύστημα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις ενίσχυσε με οχήματα, ενώ ανέπτυξε σειρά δραστηριοτήτων ενημέρωσης, προβολής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Κρίσιμη στιγμή της διετίας υπήρξε η πυρκαγιά του 2015 που κατέκαψε 7.500 στρέμματα δάσους. Ο ΣΠΑΥ αντέδρασε άμεσα με τη δημιουργία, συντήρηση και πλάτυνση φραγμάτων συγκράτησης του νερού και με τη δημιουργία κορμοδεμάτων και κλαδοδεμάτων για τη συγκράτηση του εδάφους, .όπως και τη βελτίωση των δασικών οδών πρόσβασης
Σε συνεργασία με δασολόγους εκπόνησε άμεσα μελέτη τεχνητής αναδάσωσης δημιουργώντας ταυτόχρονα και φυσικές «αντιπυρικές» ζώνες, ενώ διοργάνωσε με ορθούς επιστημονικά ρυθμούς εθελοντικές αναδασώσεις αφήνοντας τα σημεία που είναι ικανά να αναζωογονηθούν από μόνα τους, προσβλέποντας απόλυτα σε μια περιβαλλοντική ισορροπία και βιωσιμότητα.

Η διετία που πέρασε ήταν μια σημαντική διετία δημιουργίας και βελτίωσης, συνεχίζοντας την πορεία της προσπάθειας προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού των προηγούμενων διοικήσεων που πασχίζανε και θα πασχίζουν να παραδώσουν ένα καλύτερο περιβάλλον στα παιδιά μας.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Εγκαίνια, απολογισμός και εκλογές του Σ.Π.Α.Υ.

  • 16/03/2017 at 1:04 μμ
    Permalink

    Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί κ ένα πάρκο σκύλων στον Υμηττό.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.