Μια γιορτή για το ποτάμι μας, την Πικροδάφνη




Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, μαζί με τους προσκόπους της Ηλιούπολης, οργανώνουμε μια γιορτή για το ποτάμι μας την Πικροδάφνη, που θα γίνει το πρωί της Κυριακής 28 Μαίου 2017 και ώρα 10:00, στο πάρκο που απλώνεται στην όχθη του ποταμού μας, παράλληλα της οδού Τζαβέλλα στην Κάτω Ηλιούπολη.

Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε με αφορμή την 5η Ιουνίου που έχει ορισθεί σαν παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στη διατήρηση και προστασία των ελάχιστων πολύτιμων υδάτινων συστημάτων και των οικοσυστημάτων τους, που έχουν απομείνει στις πόλεις μας.

Θα γιορτάσουμε με μουσική (έντεχνη, παραδοσιακή, λαϊκή), χορό από χορευτικά τμήματα διαφόρων συλλόγων,  παιχνίδια για τα παιδιά διαδραστικά και μη, έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες της Πικροδάφνης αλλά και ζωγραφικής με θέμα «Το ποτάμι της πόλης μας».

Βεβαίως τη γιορτή μας αυτή θα συνοδεύσει η προσφορά εδεσμάτων, αναψυκτικών και τσικουδιάς!

Τον καθαρισμό στις 7/5/17 και τη γιορτή στις 28/5/17 οργανώνουν ο σύλλογός μας (Κι.Π.Η.) και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ηλιούπολης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Πικροδάφνη είναι το τελευταίο ποτάμι που έχει απομείνει στην Ηλιούπολη, αλλά και στους κάτω της λ. Βουλιαγμένης Δήμους που διασχίζει.

Η πολιτεία  σήμερα ετοιμάζεται εκ νέου να προχωρήσει στον εγκιβωτισμό του ρέματος της Πικροδάφνης.

Στόχος των προσπαθειών μας είναι να σώσουμε τα τελευταία 6,5 χιλιόμετρα περίπου, από την Ηλιούπολη μέχρι τις εκβολές του, που έχουν απομείνει σε φυσική κατάσταση , γιατί το «μπάζωμα», η αποψίλωση, η «διευθέτηση» και ο εγκιβωτισμός των ποτάμιων συστημάτων, για μας,  δεν αποτελούν λύσεις διαχείρισής τους. Αντίθετα προσθέτουν προβλήματα.

  • Η αποψίλωση των ποταμών και ρεμάτων και ο εγκιβωτισμός τους, δεν ενισχύει αλλά μειώνει τον αντιπλημμυρικό τους ρόλο, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων. Αυτό γιατί τεράστιο ρόλο στην απορρόφηση των νερών παίζουν το χώμα των πρανών και της κοίτης, καθώς επίσης το ριζικό σύστημα των δέντρων και της βλάστησης εν γένει.

Υπέρ αυτού άλλωστε συνηγορούν και η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα νερά, 2000/60/ΕΕ, αλλά και η διεθνής πρακτική, που ακολουθείται από χώρες με μεγάλη παράδοση σε ανάπλαση αστικών ποταμών και ρεμάτων, σύμφωνα με τις οποίες:

  • προέχει η προστασία και διατήρησή τους στη φυσική τους κατάσταση, διότι μας εξασφαλίζει τη λειτουργία τους σαν φυσικά αντιπλημμυρικά μέσα, αλλά και σαν φυσικοί αεραγωγοί, ευνοώντας το μικροκλίμα των πόλεων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αισθητική του τοπίου και την πιότητα της ζωής τους, παρέχοντας πολύτιμους χώρους αναψυχής και περιπάτου στους κατοίκους.

Το ρέµα της Πικροδάφνης σύµφωνα µε το Σχέδιο ∆ιαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταµών του Υδατικού ∆ιαµερίσµατος Αττικής, που ενσωµατώνει την Οδηγία πλαίσιο 2000/60 για τα Ύδατα, είναι το 13ο ποτάµιο σύστηµα του Υδατικού αυτού διαµερίσµατος.

  • Από τις απαιτήσεις που επιτάσσει η Οδηγία 2000/60 και τους στόχους του Σχεδίου ∆ιαχείρισης, πηγάζουν δράσεις απαραίτητες για την ολοκληρωµένη διαχείριση των υδάτων και των οικοσυστηµάτων του, ώστε να αποτραπεί η υποβάθµιση τους και να εξασφαλιστεί η προστασία τους.
  • Εποµένως, για το Ποτάµιο Υδάτινο Σώµα της Πικροδάφνης, θα πρέπει να ληφθούν πρόνοιες ως προς την παρακολούθηση και εξασφάλιση της ποιότητας των υδάτων του και προστασίας ολόκληρου του οικοσυστήµατός του. Οπότε οι επιταγές της Οδηγίας και του Σχεδίου ∆ιαχείρισης, θα πρέπει να λαµβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν σε κάθε σχεδιασµό και προτεινόµενη παρέµβαση που την αφορούν

 

 

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.