Ασκληπιείο Βούλας: Εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος – Ερώτηση του Γιώργου Μαυρωτά




Το πολύ σημαντικό ζήτημα σχετικά με τη μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου του Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας», αναδεικνύει ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ενώ το «Ασκληπιείο Βούλας» είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα νότια προάστια, σύμφωνα και με καταγγελίες των εργαζομένων του, εδώ και 3 εβδομάδες και για 5 συνεχείς γενικές εφημερίες λειτουργεί χωρίς αξονικό τομογράφο με αποτέλεσμα τη μεταφορά ασθενών που έχουν ανάγκη, σε άλλα νοσοκομεία.

Μάλιστα, το πρόβλημα κατά τις εφημερίες, παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο αξονικός τομογράφος μπορεί να χρειαστεί να εξυπηρετεί έως και 100 περιστατικά.

Δυστυχώς, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντί να δίνει λύσεις στα προβλήματα και να παράγει απτά αποτελέσματα, περιορίζεται σε προπαγανδιστικές και προκλητικές από κάθε άποψη αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του Ποταμιού ρωτά τον Υπουργό τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος εδώ και 20 ημέρες, καθώς επίσης και για το κόστος και τον χρόνο ολοκλήρωσης της επισκευής του. Τέλος, ζητά ενημέρωση και για το χρονοδιάγραμμα αγοράς νέου αξονικού τομογράφου για το Ασκληπιείο Βούλας και γιατί αυτή δεν είχε δρομολογηθεί νωρίτερα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα λειτουργίας και στον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας»

Τα περιστατικά μη λειτουργίας αξονικών τομογράφων σε νοσοκομεία της χώρας συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών λόγω των συνεπαγόμενων καθυστερήσεων στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας αλλά και λόγω των αναγκαστικών μεταφορών τους σε άλλα νοσοκομεία, διαδικασία για την οποία ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να αποβεί πολύ κρίσιμος για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας τους.

Σε αυτήν την αλυσίδα τουλάχιστον προβληματικής, ανεπαρκούς ή ακόμη και παντελούς λειτουργίας αξονικών τομογράφων για σημαντικά χρονικά διαστήματα, έρχεται να προστεθεί σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, και ο αξονικός τομογράφος του Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας». Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι εδώ και περίπου 20 ημέρες ο αξονικός τομογράφος δεν έχει επισκευαστεί με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα το οποίο διογκώνεται κατά τις γενικές εφημερίες. Μάλιστα ήδη η απαράδεκτη αυτή κατάσταση ισχύει εδώ και 5 συνεχόμενες γενικές εφημερίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το «Ασκληπιείο Βούλας» είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα νότια προάστια, αναγκάζεται να μεταφέρει τα περιστατικά που χρήζουν αξονικής τομογραφίας στο Θριάσιο Νοσοκομείο, σε μια απόσταση για την οποία χρειάζεται ακόμη και πλέον της 1 ώρας διακομιδής, διάρκεια κρίσιμη για επείγοντες και σοβαρές περιπτώσεις ασθενών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ιατρούς του νοσοκομείου ο αξονικός τομογράφος συνήθως εξυπηρετεί 30-40 περιστατικά την ημέρα ενώ στη γενική εφημερία ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει έως και τα 100 περιστατικά, καθαρή απόδειξη του μεγέθους του ακόμη σε εκκρεμότητα προβλήματος.

Επειδή η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει απρόσκοπτα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες, τόσο με τη διάθεση επαρκούς και πλήρων ειδικοτήτων υγειονομικού προσωπικού όσο και με την ύπαρξη των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών και του ανάλογου ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Επειδή ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να λύνει προβλήματα και να παράγει έργο και όχι να περιορίζεται σε προκλητικές από κάθε άποψη αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επειδή οι περιοχές των νοτίων προαστίων, εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες υγειονομικής κάλυψης ειδικά με την έλευση των θερινών μηνών τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους όσο και για τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο αξονικός τομογράφος του Ασκληπιείου Βούλας είναι εκτός λειτουργίας εδώ και 20 ημέρες;

2) Η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής και η σωρευτική χρονική διάρκεια λειτουργίας του εν λόγω αξονικού τομογράφου, συνεπάγεται τη δυσανάλογη κοστοβόρα συντήρηση και τη συχνότερη πραγματοποίηση εργασιών επισκευής του; Αν ναι, τότε πότε προσδιορίζεται ο τεχνικοοικονομικά βέλτιστος χρόνος αντικατάστασής του; Σε ποιους λόγους οφείλεται η μη έγκαιρη δρομολόγηση της απόκτησης νέου αξονικού τομογράφου;

3) Τα προβλήματα για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων ιατρικών μηχανημάτων είναι μόνο οικονομικής φύσεως και ανεπάρκειας κονδυλίων ή ισχύουν και οι αιτιάσεις διοικητών νοσοκομείων όπως και στην περίπτωση του Ασκληπιείου Βούλας ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι χρονοβόρες; Σε τι συνίσταται στην προκειμένη περίπτωση η τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση;

4) Ποιο προβλέπεται να είναι το κόστος επισκευής του συγκεκριμένου αξονικού τομογράφου; Συνολικά ποιο είναι το συνολικό ποσό το οποίο έχει διατεθεί όλα τα χρόνια λειτουργίας του, για ζητήματα και εργασίες συντήρησης και επισκευών;

5) Πότε προβλέπεται και μέσω ποιας χρηματοδοτικής οδού, να αγορασθεί νέος αξονικός τομογράφος για το Ασκληπιείο Βούλας;

6) Έχετε γνώση ποια άλλα προβλήματα σε υποδομές και σε ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού αντιμετωπίζει το Ασκληπιείο Βούλας; Και αν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αντιμετώπισή τους;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.