Ελληνικό – Αργυρούπολη: Σε ποιους δρόμους θα εφαρμοστεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης




Στα πλαίσια των προεκλογικών της εξαγγελιών, η δημοτική αρχή, ανταποκρινόμενη σε πάγια αιτήματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας, υποστηρίζοντας παράλληλα την τόνωση της επιχειρηματικής ζωής, ξεκινάει την ενημέρωση κατοίκων και επαγγελματιών για την πιλοτική εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) στην περιοχή του Ελληνικού (Μετρό Ελληνικού).

Η σκοπιμότητα εφαρμογής Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, ενώ υπάρχουν πλέον πολλά επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής σε κέντρα πόλεων (εκτός και εντός Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κλπ).

Με σκοπό την επίλυση των σχετικών προβλημάτων στην περιοχή πλησίον του Τερματικού Σταθμού Μετρό ‘‘Ελληνικό’’ και την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, σχεδιάστηκε με πολύ μεγάλη προσοχή το προτεινόμενο σύστημα εφαρμογής ελεγχόμενης στάθμευσης που έχει ως στόχο:

1. Να ικανοποιηθεί η ζήτηση για παρόδια στάθμευση των κατοίκων της περιοχής εφαρμογής (με τη χωροθέτηση ζωνών θέσεων στάθμευσης κατοίκων) και να χωροθετηθούν ζώνες στάθμευσης επισκεπτών με υψηλό δείκτη εναλλαγής,
2. Την Τόνωση στις λειτουργίες της περιοχής (εμπόριο, ψυχαγωγία), διότι αυξάνεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων επισκεπτών στις προσφερόμενες θέσεις στάθμευσης (μεγαλύτερη εναλλαγή ανά θέση στάθμευσης),

3. Να αποθαρρυνθεί η μακροχρόνια υπερτοπική παρόδια στάθμευση (κάτι που θα επιφέρει αύξηση της επισκεψιμότητας),

4. Να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση επί των πεζοδρομίων και των διασταυρώσεων, προκειμένου να αυξηθεί η οδική ασφάλεια πεζών και οχημάτων και να δοθεί η δυνατότητα απρόσκοπτης κίνησης σε ευπαθείς ομάδες όπως ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι, παιδιά, κλπ,

5. Να ενθαρρυνθεί η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (η περιοχή εξυπηρετείται από Γραμμή Μετρό και 4 λεωφορειακές Γραμμές)  και οι ήπιες μετακινήσεις (πεζή, ποδήλατο),

6. να μειωθεί ο χρόνος εξεύρεσης θέσης στάθμευσης κάτι που θα βελτιώσει ουσιαστικά, πέρα από  τις περιβαλλοντικές συνθήκες, και την επιχειρηματική ζωή (αύξηση πελατών λόγω διευκόλυνσης της πρόσβασης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος).

Η εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) θα γίνει πιλοτικά στη Δημοτική Ενότητα Ελληνικού, πλησίον του Σταθμού ΜΕΤΡΟ «Ελληνικό» και συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πόντου, Παράδρομος Λ. Βουλιαγμένης, Ροδοπόλεως και Αργοναυτών. Η εφαρμογή του Σ.Ε.Σ. επί της Λ. Ιασωνίδου αφορά στο τμήμα της μεταξύ Λ. Βουλιαγμένης και Ριζούντος.

Συγκεκριμένα:
* Σχεδιάστηκαν 272 νόμιμες υφιστάμενες παρόδιες θέσεις στάθμευσης και επιπλέον 10 νέες θέσεις στο βόρειο Παράδρομο της Λ. Βουλιαγμένης, από Πρωτέως έως Ροδοπόλεως, με την προτεινόμενη κατάργηση του Ρ-40, ήτοι σύνολο 282 θέσεις.
* Δεδομένης της ανάγκης εξυπηρέτησης κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου, χωροθετήθηκαν ζώνες στάθμευσης κατοίκων και επισκεπτών. Συγκεκριμένα, χωροθετήθηκαν 191 θέσεις κατοίκων (συμπεριλαμβάνεται 1 υφιστάμενη θέση ΑμΕΑ κατοίκου – εξυπηρετεί συγκεκριμένο όχημα) και 91 θέσεις επισκεπτών, εκ των οποίων οι 3 είναι ειδικές θέσεις ΑμΕΑ, καθώς και 15 θέσεις στάθμευσης δικύκλων.
* Ζώνη στάθμευσης κατοίκων χωροθετείται στις οδούς Πόντου, Ροδοπόλεως, Χαλδείας και στο μεγαλύτερο τμήμα των οδών Καλλιπόλεως, Ξάνθου, Αργοναυτών.
* Ζώνη στάθμευσης επισκεπτών χωροθετείται: Επί της Λ. Ιασωνίδου, από την οδό Χαλδείας έως την οδό Ριζούντος, στον Παράδρομο της Λ. Βουλιαγμένης, καθώς και στα οδικά τμήματα που καταλήγουν στη Λ. Ιασωνίδου των οδών Καλλιπόλεως, Ξάνθου και Αργοναυτών.

Ήδη το σχέδιο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.elliniko-argyroupoli.gr/article.php?id=4853)  προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Σ.Ε.Σ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.