Οι θέσεις της Δημοτικής Συνεργασίας για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη” (VIDEO)




(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ)

Έγινε με επιτυχία η εκδήλωση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε αυτήν ο Χρήστος Κορτζίδης στην ανέπτυξε τις θέσεις της παράταξής μας και ο Ράλλης Γκέκας, Δρ Οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ, συνέβαλε στην ενημέρωση παρουσιάζοντας την κατάσταση των ΟΤΑ στην Ευρώπη.
Θα συνεχίσουμε και με άλλες πρωτοβουλίες για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τον χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Βασικά σημεία της κριτικής μας στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, στην εκδήλωση της 23 Ιουνίου:
1. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Το πόρισμα της επιτροπής δεν ασχολείται με την κατάσταση του προσωπικού των ΟΤΑ.
2. Χωροταξικό των ΟΤΑ: είναι λάθος που η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα αυτό. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες τι θέλουν και αυτό να είναι απολύτως σεβαστό.
3. Σύστημα εκλογής και διοίκησης: συμφωνούμε με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ζητούμε να γίνει βαθύτερη ακόμη τομή με την εκλογή του δημάρχου και των αντιδημάρχων από το δημοτικό συμβούλιο.
4. Εποπτεία ΟΤΑ: η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει επιτέλους την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που προβλέπει και το ίδιο το Σύνταγμα.
5. Αρμοδιότητες: η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν πρέπει να οδηγεί στον κατακερματισμό και την υπονόμευση δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών .
6. Πόροι: οι ΟΤΑ πρέπει να διαχειρίζονται τμήμα των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανάλογο με τις αρμοδιότητές τους. Δυστυχώς η επιτροπή προτείνει να επεκταθεί η ανταποδοτικότητα και η φορολογική αποκέντρωση.

https://www.youtube.com/watch?v=kpkb_WRvLQQ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.