Αργυρούπολη: Η τηλεματική δεν “διαβάζει” τα λεωφορεία της γραμμής 155!




Δημοσιεύουμε την επιστολή του Γεωργίου Β. Τσούπρα, κατοίκου Αργυρούπολης, για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μετακινήσεις του με την Κυκλική λεωφορειακή γραμμή 155.

Γεώργιος Β. Τσούπρας

Δρ Θεολογίας-Καθηγητής στο 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

Σπάρτης 4 Αργυρούπολη

Τηλ. 2109926271, 6937450659

Αργυρούπολη 3/7/2017

Προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών

Αξιότιμοι κύριοι χαίρετε!

Κι άλλη φορά στο παρελθόν έχω επικοινωνήσει μαζί σας για να σας αναφέρω το συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γειτονιά όπου διαμένω, που περικλείεται από τις λεωφόρους Βουλιαγμένης-Αλίμου-Τιτάνων, στην Αργυρούπολη. Αλλά και η Περιβαλλοντική Ομάδα Δράσης Αργυρούπολης, στην οποία δραστηριοποιούμαι, γνωρίζω ότι έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις-προτάσεις σχετικά με το συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Η μόνη λεωφορειακή γραμμή που διέρχεται από εδώ είναι η κυκλική 155 ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Ασφαλώς, γνωρίζετε ότι η συχνότητα αυτής της γραμμής αγγίζει το όριο του αστείου, αφού, με τις συνεχείς περικοπές δρομολογίων που συνεχώς γίνονται, δεν εξυπηρετεί σχεδόν κανέναν και το επιβατικό κοινό αναγκάζεται να μετακινηθεί προς τη Λ. Βουλιαγμένης και τη γραμμή Α3 ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ ή προς τους σταθμούς του Μετρό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ή ΑΛΙΜΟΣ. Αυτό σημαίνει μια πεζοπορία τουλάχιστον 15΄ της ώρας ή, στη χειρότερη περίπτωση, χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής στην πόλη (αδυναμία στάθμευσης, καυσαέρια, κορναρίσματα, ατυχήματα).Έτσι μια γειτονιά που καλύπτει πληθυσμιακά περίπου το 1/3 της Αργυρούπολης δεν εξυπηρετείται τακτικά από συγκοινωνία.

Τα προβλήματα αυτά, τα οποία έχουν αναφερθεί πολλάκις και στη δημοτική αρχή, δεν αντιμετωπίστηκαν με τη δρομολόγηση δημοτικής συγκοινωνίας, αφού η διαδρομή της εν λόγω δημοτικής γραμμής ταυτίζεται με τη διαδρομή του 155 και δεν προσφέρει καμιά επιπλέον εξυπηρέτηση από αυτή την γραμμή. Επίσης δεν συμβάλλει στην καλύτερη μετακίνηση, περνώντας κι αυτή πολύ μακριά από τους σταθμούς του Μετρό. Η συχνότητά της, εξάλλου, κάθε μία ώρα δεν είναι δελεαστική και το μόνο που προκάλεσε η δρομολόγησή της ήταν περαιτέρω μείωση των διελεύσεων της γραμμής 155, μάλλον με το πρόσχημα ότι υπάρχει η δημοτική συγκοινωνία. Μια σχετική έρευνα της υπηρεσίας σας θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τα γραφόμενά μου.

Με τη χρήση της τηλεματικής φάνηκε η ελπίδα ότι θα μπορούσε κάπως να βελτιωθεί η κατάσταση. Πλην όμως έχει παρουσιαστεί ένα πρόβλημα από την αρχή της εγκατάστασης της υπηρεσίας, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και τόσους μήνες. Συγκεκριμένα η τηλεματική δεν “διαβάζει” τα λεωφορεία της γραμμής 155! Τα λεωφορεία της περνάνε από τις στάσεις χωρίς να αναγράφονται στους ηλεκτρονικούς πίνακες και χωρίς να εμφανίζονται στη σελίδα ή την εφαρμογή του ΟΑΣΑ. Έχω ενημερώσει πλειστάκις τους οδηγούς ότι αυτό συμβαίνει και η συνήθης απάντηση είναι ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να παρέμβουν για να το διορθώσουν, αλλά όλες οι ανάλογες τεχνικές κινήσεις μπορούν να γίνουν μόνο από τα “κεντρικά”.

Ειδικά αυτές τις ημέρες του καύσωνα (που ασφαλώς δεν θα είναι ο μόνος το καλοκαίρι) η κατάσταση έγινε αφόρητη αλλά και εκνευριστική λόγω του ατελείωτου χρόνου αναμονής στις στάσεις (η επιλογή της πεζοπορίας δεν ήταν ενδεδειγμένη!) αλλά και της αγανάκτησης κάθε φορά που τα λεωφορεία της γραμμής 155 περνούσαν με απόλυτη ασυμφωνία με το αναρτημένο πρόγραμμα ή χωρίς να εμφανίζονται στους πίνακες στις στάσεις. Οι μόνοι κερδισμένοι ήταν οι ταξιτζήδες που σταθμεύουν στον σταθμό Μετρό ΑΛΙΜΟΣ, οι οποίοι είδαν τον τζίρο τους να εκτοξεύεται κατακόρυφα! Ήταν κι αυτή μια κοινωνική προσφορά του ΟΑΣΑ προς μια αδικημένη κοινωνική ομάδα! Αυτό, βεβαίως, έγινε όχι με την οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού αλλά των ταλαίπωρων συμπολιτών μας, οι οποίοι επιδίωκαν να αποφύγουν τη θερμοπληξία από την πολύωρη αναμονή σε μια στάση χωρίς κατάλληλο στέγαστρο ούτε κάποιο μέσο προφύλαξης από τον καυτό ήλιο και τους 45-46 βαθμούς της θερμοκρασίας!

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να φροντίσετε ώστε να επιληφθεί κάποιος για αυτό το θέμα και να διορθωθεί η αναγραφή των ενεργών λεωφορείων στη γραμμή 155, για να μπορούν οι κάτοικοι της γειτονιάς μας να ενημερώνονται σωστότερα σχετικά με τις ώρες διέλευσης του μοναδικού λεωφορείου που εξυπηρετεί και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος σε άσκοπο ποδαρόδρομο ή ατελείωτη αναμονή στις στάσεις. Επίσης, το κυριότερο, σας παρακαλώ να φροντίσετε ώστε να εντατικοποιηθούν τα δρομολόγια της γραμμής 155 και να γίνουν πιο τακτικά σύμφωνα με τον αναρτημένο πίνακα στις ιστοσελίδες σας. Έτσι οι πολίτες θα μπορούν να εμπιστευθούν το μοναδικό μέσο που εξυπηρετεί τη γειτονιά μας και να μην τρέπονται σε εναλλακτικούς τρόπους, πολλές φορές επικίνδυνους εν μέσω καύσωνα για ευπαθείς ηλικιακές ομάδες.

Με την ευκαιρία αυτή,  σας παρακαλώ να μελετήσετε και ένα ακόμη ζήτημα που έχω παρατηρήσει σχετικά με τις συγκοινωνίες στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα, είναι πάρα πολλές οι φορές που το λεωφορείο της γραμμής Α3 (το οποίο εξυπηρετεί τη γειτονιά μας στον άξονα της Λ. Βουλιαγμένης) περνάει από τον σταθμό μετρό ΑΛΙΜΟΣ ελάχιστο χρόνο πριν από την άφιξη σ’ αυτόν των συρμών του μετρό. Η κατάσταση δυσκολεύει κατά το Σαββατοκύριακο, όταν και η διέλευση των συρμών είναι πιο αραιή αλλά και τα δρομολόγια των λεωφορείων μειώνονται. Φαντάζεστε την αγανάκτηση των επιβατών, όταν ανερχόμενοι από τον σταθμό βλέπουν μπροστά τους το λεωφορείο μόλις να έχει αναχωρήσει και στον πίνακα να εμφανίζεται το επόμενο να περνάει σε 20-30 λεπτά; Ή ακόμη χειρότερο, να μην εμφανίζεται καν διέλευση επόμενου λεωφορείου;

Από τη συνεχή μετακίνησή μου στο Λεκανοπέδιο (και εκτός) με όλα τα μέσα γνωρίζω ότι το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται σε όλους σχεδόν τους σταθμούς μετρό αλλά και προαστιακού. Π.χ. στους σταθμούς του Ασπροπύργου, της Μαγούλας, της Πεντέλης κ.α. Και πάλι μια σχετική έρευνα από τις υπηρεσίες σας θα το πιστοποιούσε.

Ασφαλώς, κατανοώ τη δυσκολία του συντονισμού ανάμεσα στα δύο μέσα, το μετρό και τα λεωφορεία. Εξάλλου στην Ελλάδα ζούμε! Αν υπήρχε συντονισμός στο κράτος δεν θα υποφέραμε όλα όσα «τραβάμε» καθ’ όλον τον ελεύθερο βίο της χώρας μας! Παρόλα αυτά σας παρακαλώ, στο μέτρο του δυνατού, να εξαντλήσετε κάθε περιθώριο ενεργειών, προκειμένου να οργανωθεί με τέτοιον τρόπο το πρόγραμμα των διελεύσεων των λεωφορείων από τους σταθμούς του μετρό ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις μετεπιβιβάσεις των επιβατών. Ιδίως κατά το Σαββατοκύριακο το πλάνο των συρμών του μετρό είναι πολύ ακριβές και θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τη διαμόρφωση του πλάνου των λεωφορείων. Επίσης, τα δρομολόγια του προαστιακού είναι απολύτως ακριβή και καθορισμένα.

Τελειώνοντας, όσον αφορά στο θέμα της γραμμής 2 της Δημοτικής Συγκοινωνίας, που περνάει από τη γειτονιά μας, θα ήθελα να σας προτείνω ένα εναλλακτικό δρομολόγιο, που πιστεύω ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα. Σήμερα διέρχεται μέσω Ιπποκράτους-Φιλλελήνων-Μεγ. Αλεξάνδρου, για να περάσει απέναντι την Αλίμου. Με αυτόν τον τρόπο αφήνει έξω όλο το τρίγωνο από Ιπποκράτους μέχρι Διασταύρωση Αλίμου-Λαμίας. Ταυτόχρονα, η διαδρομή που ακολουθεί είναι ταυτόσημη με αυτή του 155, όπως προανέφερα, γεγονός που δεν προκαλεί ενδιαφέρον σε κανέναν, αφού η συγκεκριμένη γραμμή έχει καταστεί αναξιόπιστη στα μάτια των κατοίκων.

Η πρότασή μου για το δρομολόγιο της δημοτικής γραμμής είναι η εξής: Ακολουθεί την Τιτάνων-Λαμίας, στρίβει δεξιά στην Αλίμου μέχρι Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, δεξιά Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ μέχρι Αγίας Παρασκευής, δεξιά στην Υμηττού-Φιλελλήνων και δεξιά στην Μεγ. Αλεξάνδρου. Από κει, μετά την περιπλάνηση στα στενάκια, θα μπορούσε να φτάνει μέχρι τον σταθμό ΑΛΙΜΟΣ, μέσω της οδ. Κουμουνδούρου και βγαίνοντας στη Λ. Βουλιαγμένης να στρίβει αριστερά στην Ανεξαρτησίας. Με αυτήν την διαδρομή καλύπτεται μεγάλο μέρος της γειτονιάς μας, που σήμερα είναι εκτός (τρίγωνο μέχρι Λαμίας και Αλίμου), αλλά και εξυπηρετεί τη μετεπιβίβαση στο Μετρό! Επίσης εξυπηρετεί τους πολίτες που μετακινούνται προς και από το ΚΕΠ και το ΚΑΠΗ που λειτουργούν στο εμπορικό κέντρο οδ. Βουλιαγμένης 602, όπως και όσους επιθυμούν μετεπιβίβαση στο Α3 προς Γλυφάδα.

Η πρότασή μου προϋποθέτει την αλλαγή στη μονοδρόμηση της Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, κάτι εύκολο κατά τη γνώμη μου σε συνεννόηση με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Αλλιώς θα μπορούσε να ακολουθεί το εναλλακτικό δρομολόγιο: Αλίμου-Βουλιαγμένης-Αγίας Παρασκευής-Υμηττού-Φιλελλήνων.

Πιστεύω πως η υπηρεσία σας έχει τους κατάλληλα εκπαιδευμένους και έμπειρους υπαλλήλους, ώστε να επιληφθεί στο θέμα και να δώσει μια λύση που δεν θα επιβαρύνει κανέναν αλλά θα διευκολύνει όλους.

Αναμένοντας τις ενέργειές σας, ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γεώργιος Β. Τσούπρας

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.