Η παραλία του Αλίμου από τον Αλέξανδρο Κορογιαννάκη




(από το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος)

Είμαστε ήδη στη μέση του καλοκαιριού! Ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης φιλοτεχνεί το 1945 την παραλία του Αλίμου με δυνατό καλοκαιριάτικο ήλιο, σφοδρό άνεμο, κυματισμό και λουομένους που απολαμβάνουν τη θάλασσα.
Ο Κορογιαννάκης ωστόσο είναι περισσότερο γνωστός για το χαρακτικό του έργο, όψεις του οποίου φιλοξενούμε στην τρέχουσα περιοδική μας έκθεση στο Μουσείο: «Αλέξανδρος Κορογιαννάκης (1906-1966), Χαρακτική».
(Αλεξ. Κορογιαννάκης, Άλιμος-Κολυμβητές, 1945-51, ελαιογραφία σε χαρντ μπορντ, 34 Χ 41,6 εκ.)

Ο Αλέξανδρος ή Αλέκος Κορογιαννάκης (Μέγαρα1906 – Αθήνα1966) ήταν Έλληνας χαράκτης και ζωγράφος.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά την αποφοίτησή του, ασχολήθηκε συστηματικά με την χαρακτική. Από το 1928έως το 1939, εργάσθηκε ως σκιτσογράφος σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Το 1939 προσλήφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για την χάραξη ελληνικών τραπεζογραμματίων. Προκειμένου να ειδικευτεί στην χάραξη τραπεζογραμματίων, μετέβη στην Βιέννη και παρακολούθησε μαθήματα χαλκογραφίας στην εθνική Τράπεζα της Αυστρίας. Το 1942, χάραξε τη Νίκη της Σαμοθράκης στο χαρτονόμισμα των 5000 δραχμών.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ασχολήθηκε και με την σχεδίαση γραμματοσήμων. Εικονογράφησε επίσης πολλά βιβλία.

Παράλληλα με την χαρακτική, ασχολήθηκε και με την ζωγραφική. Παρουσίασε έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Τα θέματά του ήταν κυρίως νατουραλιστικές απεικονίσεις του καθημερινού μόχθου, τοπιογραφίες, γυμνά και αναπαραστάσεις αρχαίων θρησκευτικών θεμάτων.

Για το έργο του τιμήθηκε με διάφορα βραβεία (Παρίσι1937· α΄ βραβείο Μπιενάλε Αλεξανδρείας1955· χάλκινο μετάλλιο στο Παρίσι1963, κ.λπ.).

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.