“Ελπίζουμε ότι θα αποκαλυφθούν άγνωστα στοιχεία σε σχέση με την ιστορία του μνημείου”




Το πρόβλημα με την υγρασία, που καταστρέφει τις αγιογραφίες,  προσπαθεί να λύσει ο Γιάννης Σπανός, ένας από τους πιο έμπειρους συντηρητές αρχαιοτήτων και αγιογράφος, ο οποίος έχει αναλάβει την αποκατάσταση των αγιογραφιών, στο βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο κτήμα Τραχώνων/Γερουλάνου.

Το NOTIA.GR μίλησε με τον πατέρα Διονύσιο Κατσούλη, που καθημερινά βρίσκεται στο εκκλησάκι και παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες.

“Μετά τις εργασίες ελπίζουμε ότι θα αποκαλυφθούν άγνωστα στοιχεία σε σχέση με την ιστορία του μνημείου”, λέει

Οι παλαιότερες αγιογραφίες είναι του 17ου αιώνα. Γύρω στο 1942, οι Γερουλάνοι φιλοξενούσαν στο κτήμα τον σπουδαίο ζωγράφο και αγιογράφο Αγήνορα Αστεριάδη, ο οποίος είχε αναλάβει να κάνει επιζωγράφιση και αποκατάσταση των αγιογραφιών, του 170υ αιώνα, που ήταν κρυμμένες κάτω από ξύλινες επενδύσεις. Στα τοιχώματα του βυζαντινού ναού υπάρχουν σπαράγματα αγιογραφιών του 11oυ ή 12ου αιώνα και ελπίζουμε κατά τη διάρκεια των εργασιών να εμφανιστούν και άλλα.

Ευχαριστούμε την εταιρία “Σκλαβενίτης” που χρηματοδοτεί τις εργασίες αποκατάστασης. Στο τέλος θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα”.

Σπαράγματα των αγιογραφιών

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.