Η Αποφοίτηση: Η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία στο Cine Άλιμος (trailer)




(Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 21:15)

Η Αποφοίτηση
Baccalaureat / Graduation
Κοινωνική 2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 128′
Ρουμάνικη ταινία, σκηνοθεσία Κριστιάν Μουνγκίου με τους: Άντριαν Τιτιένι, Μαρία – Βικτόρια Ντράγκους, Λία Μπούγκναρ
Η κόρη ενός επαρχιακού γιατρού που είναι έτοιμη να αποφοιτήσει και να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό δέχεται επίθεση λίγο πριν από τις εύκολες, αλλά κρίσιμες τελικές εξετάσεις. Αποφασισμένος να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο, ο πατέρας της έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από επώδυνα ηθικά διλήμματα.

Αναλυτική κριτική από τον Χρήστο Μήτση/athinorama.gr

Η κόρη ενός επαρχιακού γιατρού που είναι έτοιμη να αποφοιτήσει και να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό δέχεται επίθεση λίγο πριν από τις εύκολες, αλλά κρίσιμες τελικές εξετάσεις. Αποφασισμένος να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο, ο πατέρας της έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από επώδυνα ηθικά διλήμματα. Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες για μια διεισδυτική ματιά στη μετα-κομουνιστική ρουμανική κοινωνία αλλά και στις προσωπικές ηθικές και συλλογικές κοινωνικές ευθύνες.

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα: ένα θρησκευτικό μότο το οποίο βρίσκει άμεση κοινωνική εφαρμογή στην τελευταία ταινία του ανθρώπου που έβαλε τη Ρουμανία στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη με το «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες». Η «Αποφοίτηση», η οποία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ακολουθεί τα βήματα του Ρομέο, ενός επαρχιακού γιατρού του οποίου την τακτοποιημένη ζωή θα αναστατώσει μια επίθεση που θα δεχτεί λίγο πριν από τις εύκολες, αλλά κρίσιμες τελικές εξετάσεις αποφοίτησης η κόρη του.

Πρόκειται για μια πολύ καλή μαθήτρια, η οποία έχει εξασφαλίσει υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό, αλλά βρίσκεται πλέον (ελαφρά ) τραυματισμένη και σε κατάσταση σοκ. Επιστρατεύοντας κάθε πλάγιο μέσο που θα μπορούσε να τη βοηθήσει, ο Ρομέο αρχίζει να παγιδεύεται αργά, αλλά σταθερά σε ένα ηθικό και ψυχολογικό αδιέξοδο, κινδυνεύοντας να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Παλεύοντας με το χρόνο και τη συνείδησή του, πρέπει ταυτόχρονα να βρει τον δράστη της επίθεσης, αλλά κι εκείνον που πετάει πέτρες στα τζάμια του σπιτιού και του αυτοκινήτου του.

Σινεμά χαρακτήρων, κοινωνικού ρεαλισμού και ηθικών διλημμάτων, η «Αποφοίτηση» ακτινογραφεί αποκαλυπτικά τη μετα-κομουνιστική ρουμανική πραγματικότητα, θέτοντας καυτά, διαχρονικά ερωτήματα πάνω στις προσωπικές και συλλογικές ευθύνες. Ο Ρομέο είναι μεν ένα τυπικό κοινωνιολογικό­ δείγμα κινηματογραφικού ήρωα του οποίου οι αρχές τίθενται σε δοκιμασία, αλλά η ματιά που ρίχνει ο Μουντζίου επάνω του παραμένει μέχρι τέλους διερευνητική. ποτέ καταγγελτική ή προκατειλημμένη.

Αντιπρόσω­πος ενός κόσμου (της «παλιάς» Ρουμανίας ) ο οποίος προσπαθεί να συνδιαλεχτεί με τον καινούργιο, διαπιστώνει κάθε ώρα και πιο καθαρά πως οι εύκολες απαντήσεις του δεν ταιριάζουν καθόλου στις καινούργιες ερωτήσεις. Εξαιρετικός σεναρίστας και σκηνοθέτης με κοφτερή ματιά, ο Μουντζίου τον γεμίζει εκπλήξεις και αντιφάσεις, ενώ παίζει διαρκώς με τον τρόπο που η κοινωνική πραγματικότητα αλλάζει όψεις όσο την παρατηρούμε μέσα από τα μάτια του, αποκαλύπτοντάς μας τις πολλές όψεις μιας θολής, περίπλοκης αλήθειας. Που όσο την πλησιάζουμε τόσο πιο επώδυνη γίνεται.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.