Εργαζόμενοι στο ΕΛΚΕΘΕ κατά Κωνσταντέλλου




Την αντίδραση των εργαζομένων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών προκάλεσαν οι δηλώσεις του δημάρχου Βάρης-Βουλιαγμένης-Βούλας, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με τις οποίες το ΕΛΚΕΘΕ δεν πραγματοποιεί δειγματοληψίες το Σαββατοκύριακο.

«Ο κος Κωνσταντέλλος επικαλείται δήθεν άρνηση του ΕΛΚΕΘΕ να προχωρήσει σε δειγματοληψίες, μετά από αίτημά του την Παρασκευή 16/9 διότι μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο! Προφανώς, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε κι οι δημοσιογράφοι της εκπομπής, φάνηκαν να γνωρίζουν στο ελάχιστο της δραστηριότητες του ΕΛΚΕΘΕ. Να τους ενημερώσουμε λοιπόν, πως παρότι δημόσιο ερευνητικό κέντρο, το ΕΛΚΕΘΕ απασχολεί εργαζόμενους σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου, είτε είναι Σαββατοκύριακο είτε αργία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ, τονίζοντας πως δεν είναι λίγες οι φορές που η υπηρεσία έχει συνδράμει καταλυτικά σε έκτακτες περιπτώσεις ατυχημάτων στη θάλασσα, όπως πτώση αεροπλάνων, ελικοπτέρων, ναυαγίων και άλλων καταστάσεων, χωρίς ουδέποτε να τίθεται θέμα Σαββατοκύριακου ή αργίας.

Μάλιστα, αναφορικά με το θέμα του ποιος και πού θα πραγματοποιήσει έρευνες, οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως «ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας σχετικά με τις μετρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, ως προς το που και πότε πρέπει να γίνουν ώστε να έχουν επιστημονική αξία, είναι το ΕΛΚΕΘΕ. Είναι προφανές λοιπόν, πως κάθε αίτημα, είτε δημάρχου είτε άλλου φορέα, αξιολογείται ως προς την επιστημονική του προτεραιότητα και σκοπιμότητα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ιδιότητα του δημάρχου κ. Κωνσταντέλλου ο οποίος ζήτησε να γίνουν μετρήσεις. «Με ποια ιδιότητα ο κος Κωνσταντέλλος αξιώνει κινητοποίηση του ΕΛΚΕΘΕ μετά από τηλεφώνημά του; Μήπως πάνω στη σύγχυσή του νόμιζε πως το ΕΛΚΕΘΕ είναι υπηρεσία του δήμου του;», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε έφτασε επίσημο αίτημά του στο ΕΛΚΕΘΕ.

«Επειδή ο δήμαρχος επικαλείται την περίπτωση της έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις το ΕΛΚΕΘΕ οφείλει να ιεραρχεί τις δράσεις του σύμφωνα και με τις εντολές που λαμβάνει από τις προϊστάμενες του αρχές, που είναι η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, αλλά και σε συνεργασία με υπηρεσίες όπως αυτή της Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού. Μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι θα γινόταν αν ο καθένας έδινε εντολή – και μάλιστα προφορική – στο ΕΛΚΕΘΕ να δράσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο…».

Σύμφωνα πάντα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ, τα μέλη του επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματος για συκοφαντική δυσφήμηση, τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τους δημοσιογράφους που δεν μερίμνησαν ώστε να διασταυρώσουν τις καταγγελίες του δημάρχου.

Αυτό πάντως που τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΛΚΕΘΕ, είναι πως ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει στοχευμένες παράκτιες μετρήσεις, ενώ ήδη το Ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» δειγματοληπτεί σε συγκεκριμένους σταθμούς στον Σαρωνικό. «Αυτή η διαδικασία, καθώς και η διαδικασία ανάλυσης των δειγμάτων και εξαγωγής συμπερασμάτων, θα είναι μια συνεχόμενη και δύσκολη προσπάθεια, που χωρίς αμφιβολία το προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ θα φέρει για άλλη μια φορά εις πέρας. Έχοντας επίγνωση, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον, της κρισιμότητας της κατάστασης, το ΕΛΚΕΘΕ θα ενημερώνει διαρκώς τις αρχές και την ελληνική κοινωνία για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις αυτού του τραγικού συμβάντος» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Κέντρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Εργαζόμενοι στο ΕΛΚΕΘΕ κατά Κωνσταντέλλου

  • 25/09/2017 at 11:16 πμ
    Permalink

    Πολύ ωραία , λοιπόν , αφού το ΕΛΚΕΘΕ δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του, δεν δέχεται να παίρνει εντολές , ας πάμε στην ουσία της υπόθεσης . Αφού δεν τίθεται θέμα απασχόλησης το Σαββατοκύριακο , τελικώς χρειαζόταν ή όχι οι δειγματοληψίες που ανέφερε ο Δήμαρχος Βούλας κος Κωνσταντέλος ; Διότι αυτή η διευκρίνηση δεν δίνεται στην απάντηση του ΕΛΚΕΘΕ. Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο και όχι ποιός δίνει εντολές σε ποιόν!

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.