Περήφανοι για το στολίδι του Αλίμου




Σήμερα Παρασκευή ( 8/9/2017) στον Βυζαντινό Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κτήμα «Τραχώνων» (Σκλαβενίτη) πραγματοποιήθηκε η ολοκλήρωση και παρουσίαση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, των σωστικών εργασιών στερέωσης της τοιχοποιίας (υπόστρωμα) των αγιογραφιών του Βυζαντινού Ιερού Ναού «Εισόδια της Θεοτόκου».

Τις εργασίες παρουσίασε ο υπεύθυνος της συντήρησης  Γιάννης Σπανός (Ζωγράφος – Συντηρητής Έργων Τέχνης) στην Αικατερίνη Παναγοπούλου (Τμηματάρχης Συντήρησης) και στην Καλλιόπη Φλώρου (αρχαιολόγος).

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν τα μέλη της Εταιρείας Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου, «Εισόδια – Τράχωνες» Παύλος Παπαδημητρόπουλος, Στέφανος Διαμαντής και Χρήστος Αδαμόπουλος.

Οι εργασίες αφορούν την πρώτη και πολύ σημαντική φάση της διάσωσης από την υγρασία και της στερέωσης του υποβάθρου. Λόγω της φθοράς του χρόνου και της υγρασίας, κατέρεαν οι αγιογραφίες του αγιογραφικού διακόσμου.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της συντήρησης, καθαρισμού και ανάδειξης της λαμπρότητας των αγιογραφιών. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως την δαπάνη των εργασιών συντήρησης, κάλυψε εξ ολοκλήρου η οικογένεια Σκλαβενίτη.

Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία παρουσίασης όλων των εργασιών διάσωσης και συντήρησης του Ιερού Ναού στους κατοίκους του Αλίμου και όχι μόνο.

Τα Μέλη της Εταιρείας Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου, Εισόδια – Τράχωνες αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής ευχαριστούν την οικογένεια Σκλαβενίτη για την πολύ μεγάλη συμβολή τους στην διάσωση των αγιογραφιών και περιμένουν εναγωνίως να ξεκινήσουν οι εργασίες της δεύτερης φάσης της συντήρησης και ανάδειξης τους.

Ευχαριστούν επίσης την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ειδικότερα τις κυρίες Αικατερίνη Παναγοπούλου και Καλλιόπη Φλώρου για την βοήθεια, τις υποδείξεις και τις συμβουλές που συνεχώς τους παρέχουν.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου, «Εισόδια – Τράχωνες» Παύλος Παπαδημητρόπουλος ξενάγησε τις κυρίες της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και τον συντηρητή, στο σπίτι της οικογένειας Γερουλάνου και τους μίλησε για το όραμα όλων των Αλιμιωτών που είναι η πολιτιστική αξιοποίηση του χώρου.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.