“Τρέχει” το Μαξίμου μετά τις παλινωδίες για το Ελληνικό




(από το thetoc.gr)

Σήμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού επιχειρεί να στείλει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το νέο φιάσκο από την τρίτη αναβολή της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Τις επιδιώξεις ορισμένων αρχαιολόγων του ΚΑΣ που προσπαθούν να τινάξουν στον αέρα μια επένδυση 8 δισ. ευρώ που θα φέρει 70.000 θέσεις εργασίας «φρέναρε» η χθεσινή ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του ΚΑΣ είναι καθαρά γνωμοδοτικός.

Το ίδιο επανέλαβε και το πρωί της Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομίας και πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος  Πιτσιόρλας, ο οποίος επέμεινε ότι έως το τέλος του χρόνου να εγκριθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του 2018 εφόσον δοθεί και η άδεια για το καζίνο.

Ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι «δεν καταλαβαίνει» τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει, καθώς, όπως, είπε όποια απόφαση και να λάβει το όργανο, θα είναι γνωμοδοτική και εφόσον χαρακτηρίσει κάποια περιοχή μέσα στην συγκεκριμένη έκταση «αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», αυτό απλά θα σημαίνει πως κατά την πρόοδο των εργασιών θα πρέπει να δοθεί «αυξημένη προσοχή» στην περιοχή αυτή.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σήμερα συγκαλείται σύσκεψη νομικών στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή στάση απέναντι στο ΚΑΣ και στις εισηγήσεις που φτάνουν σε αυτό.

Βορίδης: Το ΚΑΣ δεν μπορεί να είναι συμβούλιο αρχαιολόγων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τραγέλαφο χαρακτήρισε την κατάσταση με την επένδυση στο Ελληνικό ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον realfm 97,8 και διερωτήθηκε αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α και κρίνει με βάση την εχθρότητά του στις επενδύσεις.

«Όλα πρέπει να γίνουν νόμιμα, δεν υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλλει για αυτό. Αλλά πρέπει να δούμε το περιβάλλον, μέσα στο οποίο διαμορφώνεται αυτή η νομιμότητα. Διότι, π.χ, αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν είναι τελικώς αρχαιολόγοι γενικώς αλλά είναι αρχαιολόγοι του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ειδικώς, τότε δεν είναι αρχαιολογικό συμβούλιο, είναι το αρχαιολογικό συμβούλιο του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α», ανέφερε ο πρώην υπουργός και σημείωσε:

«Επομένως, πρέπει να εξηγήσει η αρχαιολογία και όποιος άλλος θέλει γιατί για παράδειγμα επί σειρά ετών λειτουργούσε αεροδρόμιο χωρίς κανείς να κόπτεται για τα αρχαία και ξαφνικά μόλις έχει έρθει η ώρα να γίνει μία ιδιωτική επένδυση έχει και δάσος, έχει και αρχαία».

«Αρχίζει και γίνεται ένας τραγέλαφος τώρα. Δηλαδή, η ευαισθησία του ΚΑΣ αναδεικνύεται τώρα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν φαίνεται ότι υπήρχαν αρχαία», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Το πρόβλημα έφτασε στον πρωθυπουργό

Στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετείχαν όλα τα μεγάλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τονίζεται η αποφασιστικότητα του κόμματος να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκκίνηση της υλοποίησης της επένδυσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η απόφαση για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών ελήφθη ομόφωνα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε με νόημα ότι στην περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα η κυβέρνηση θα δράσει. «Η απόφαση του ΚΑΣ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, μετά τη συνεδρίαση η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό το συγκεκριμένο στέλεχος, υπονοώντας ότι εάν η απόφαση του ΚΑΣ θέτει νέα προσκόμματα στην επένδυση θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακαμφθεί. Ωστόσο, ακόμη και μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα προβλήματα, καθώς θα μπορούσε να εμπλέξει το έργο σε δικαστικές διαδικασίες που θα δυσχεράνουν και πάλι την πρόοδό του.

Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως υποστηρίζουν τις τελευταίες ώρες ότι «δεν θέλουν άλλο το θέμα να σέρνεται», απομένει ωστόσο να φανεί το πώς η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει την πρόθεσή της και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει η επένδυση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση ενός τεράστιου έργου που θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και πρωτοφανή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Μια ώθηση που τόσο πολύ χρειάζεται στις δύσκολους σημερινούς καιρούς.

Σημειώνεται πάντως πως το πρωί της Πέμπτης, πριν τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη κινήθηκαν ανοιχτά σε άλλη γραμμή. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έσπευσε να προσφέρει κάλυψη και να συμφωνήσει με τους αρχαιολόγους που επιδιώκουν να «βαφτίσουν» ως …αρχαίο το πρώην αεροδρόμιο.

Σφοδρή επίθεση κατά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εξαπέλυσε και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος. «Έχουμε δώσει τον απαραίτητο χρόνο αλλά και χώρο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να πράξει σύμφωνα με το νόμο αλλά αρνείται πεισματικά να το κάνει», τόνισε.

Πώς φτάσαμε στην τρίτη αναβολή του ΚΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη αναβλήθηκε για τρίτη φορά η απόφαση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Η Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ της θέσεως της του ΚΑΣ, εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης επί του Σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και δεύτερον επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη με την πρόταση αυτή και έτσι η απόφαση για αναβολή ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 11 υπερ και 6 κατά.

Το ΚΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Τρίτη, θα εξετάσει το ζήτημα της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού και σε μεταγενέστερη συνεδρίαση θα εξεταστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σημειώνεται ότι το ΚΑΣ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, με την τελική απόφαση να λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται πως ήταν η τρίτη συνεδρίαση για το ζήτημα με την πρώτη να έχει διακοπεί και την δεύτερη να έχει αναβληθεί εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

Την παραίτηση της ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό», δήλωσε. «Η κυβέρνηση είναι εχθρική σε κάθε είδους επένδυση. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί. Δεν έχει την δύναμη να αποπέμψει ούτε την γγ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αφορμή τη νέα αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό.

«Θέλει ή όχι ο κ. Τσίπρας την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό;», αναρωτιέται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης μετά την τρίτη αναβολή του ΚΑΣ για τη μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο.

«Η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό αναβλήθηκε χθες για τρίτη φορά. Οι μήνες περνούν, τα χρόνια περνούν οι δημόσιες υπηρεσίες συνεδριάζουν και ξανασυνεδριάζουν, η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα, παραμένει παγωμένη. Ο πρωθυπουργός καλεί τους επενδυτές που έδιωχνε μέχρι χθες να έρθουν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να προχωρήσει το έργο στο Ελληνικό και δηλώνει δυσαρεστημένη από τις καθυστερήσεις, αλλά αποτέλεσμα μηδέν», επισημαίνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

«Για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην επένδυση του Ελληνικού, η Ένωση Κεντρώων ζητάει να αξιώσει η Κυβέρνηση γρήγορη απόφαση του ΚΑΣ και όχι κωλυσιεργίες», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Ένωση Κεντρώων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ

«Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της. Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές  αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο στενό κομματικό όργανο συμμετέχουν οι: Νίκος Βούτσης, Φωτεινή Βάκη, Ρένα Δούρου, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγκου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρες Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.