Ανδρέας Κονδύλης: «Είναι πολύ σημαντικό να πάρουν οι μαθητές στα χέρια τους τον «Επιτάφιο» του Θουκυδίδη»




 

Ο Δήμος Αλίμου, σε συνεργασία με το Νότιο Σήμα, χάρισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου όλων των σχολείων της πόλης ένα καλαίσθητο έντυπο με τον «Επιτάφιο του Περικλέους», γνωστότατο κείμενο του αρχαίου ιστορικού Θουκυδίδη. Το έντυπο περιλαμβάνει το αρχαίο κείμενο και την ερμηνεία του από τον Άγγελο Σ. Βλάχο.

Στον «Επιτάφιο» περιγράφεται η Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. στην πιο κορυφαία στιγμή της και η Αθηναϊκή Δημοκρατία στο ύψιστο σημείο ανόδου της. Προβάλλονται οι αρχές της ισονομίας, της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελευθερίας έκφρασης και δράσης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φράση του «Επιταφίου» είχε προταθεί ως προοίμιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ή ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν στην πρόσφατη ομιλία του στην Πνύκα αναφέρθηκε σε απόσπασμα του «Επιταφίου».

Ο Άλιμος, γενέτειρα του Θουκυδίδη, από το 1984 έχει ως επίσημο έμβλημα του Δήμου τη μορφή του μεγάλου ιστορικού, ενώ από το 1985 καθιέρωσε διοργάνωση τακτικού διεθνούς επιστημονικού συμποσίου με θέμα τον Θουκυδίδη.

«Είναι πολύ σημαντικό να πάρουν οι μαθητές στα χέρια τους τον «Επιτάφιο» του Θουκυδίδη», δήλωσε ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, «γιατί κάθε νέος άνθρωπος έχει δικαίωμα να μάθει την αξία της δημοκρατίας».

Στην διανομή συμμετείχαν, εκ μέρους του Δήμου η Αντιδήμαρχος Μαίρη Ανανιάδου και του Νοτίου Σήματος η Αντιπρόεδρος Αρχαιολόγος  Κων/να  Καζά και ο Γ. Γραμματέας Χρ. Αδαμόπουλος

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.