Ελληνικό: Κήρυξαν αρχαιολογικό χώρο το πιο σημαντικό κομμάτι του project




(από το Liberal.gr)

Με 15-1 ψήφους το ΚΑΣ αποφάσισε να δείξει «κόκκινη κάρτα» στην επένδυση Λάτση στο Ελληνικό. Κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο 280 στρέμματα, τα οποία περιλαμβάνουν το πιο παραγωγικό κομμάτι της επένδυσης. Το Mall και κατοικίες υψηλής απόδοσης.

Η εισήγηση του ΚΑΣ δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα στην επένδυση και εγείρει ερωτηματικά για τις τελικές αποφάσεις της κοινοπραξίας. Παρότι ο κηρυχθείς χώρος είναι σημαντικά μικρότερος από τις αρχικές επιδιώξεις, το γεγονός ότι αφορά αρχαιότητες που είναι διάσπαρτες στην περιοχή, αυξάνει την κλίμακα δυσκολίας υλοποίησης του project.

Η εισήγηση κήρυξης αφορά την ζώνη ανάπτυξης προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, βορειοανατολικά του οικοπέδου, όπου ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανέγερση του Mall και άλλων σημαντικών εμπορικών κτιρίων που θεωρούνται σημαντικά για την υλοποίηση της επένδυσης.

Με βάση το master plan που έχει κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στη συγκεκριμένη περιοχή έχει σχεδιαστεί να ανεγερθούν, εκτός από το εμπορικό κέντρο, κτίρια γραφείων και εκπαίδευσης σε μια ευρύτερη ζώνη εμπορικής ανάπτυξης τα οποία εφόσον αφαιρεθούν, υπονομεύουν τη συνοχή αλλά και τη συνολική αξία της επένδυσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο του έργου και τον ευρύτερο προγραμματισμό της κοινοπραξίας. «Δεν είναι Legoland το Ελληνικό ώστε κάθε φορά να μετακινούμε το σχέδιο και να το αλλάζουμε κατά το δοκούν», είχε πει παλαιότερα αναφορικά με το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον αρχικό σχεδιασμό ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda  Develpoment Οδυσσέας Αθανασίου.

Νωρίτερα, το Liberal μετέδιδε ότι οι αρχαιολόγοι τα έβαλαν με την ζώνη οικιστικής ανάπτυξης προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης ζητώντας μεν την κήρυξη πολύ μικρότερης ζώνης από αυτήν που είχαν προτείνει αρχικά (μόλις το 1/7 ή και 1/10), χωρίς τον περιορισμό της δόμησης, αλλά για τον χώρο όπου προβλέπεται να γίνει το Mall.

Η πρόταση για κήρυξη περιλαμβάνει 700 στρέμματα, εξαιρουμένου του λόφου Χασάνι, κάτι το οποίο ενόχλησε σφόδρα τον Σύνδεσμο Αρχαιολόγων. Κατά τη συζήτηση, που ακόμα συνεχίζεται, κατατέθηκαν προτάσεις και για λιγότερα, αλλά πάντοτε στην ίδια περιοχή, στα βορειοανατολικά του οικοπέδου. Εκεί όπου οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει ένα Mall και άλλα κτήρια.

Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, ενδεχόμενη κήρυξη της συγκεκριμένης ζώνης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της επένδυσης καθώς αλλοιώνει σημαντικά τα σχέδια του επενδυτή και εγείρει ερωτηματικά για τη στάση της κοινοπραξίας.

Η κήρυξη στον συγκεκριμένο χώρο, εφόσον αποφασιστεί, θα έχει γίνει με βάση τα αρχαία που βρίσκονται στην αυλή του αμαξοστασίου του τραμ (αρχαίοι τάφοι) και στο αρχαίο λατομείο των Τραχώνων (ένας τοίχος σε κατάχωση και αρχαία μπάζα)

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.