Ο Άλιμος πρωτοπόρος στην εξοικονόμηση ενέργειας




Το πρώτο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο workshop της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας FCH2JU  (Κοινή Επιχείρηση Κυψέλες Καυσίμου & Υδρογόνο) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017,  στον Άλιμο.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στρατηγικό στόχο να αναδείξει μέχρι το 2020 τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου σε πυλώνες των μελλοντικών εξελίξεων στα συστήματα ενέργειας και μεταφορών της Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Από την αρχή της θητείας της, η παρούσα Δημοτική Αρχή του Αλίμου έθεσε ως βασική προτεραιότητα το περιβάλλον, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αλίμου ήταν από τους πρώτους Ελληνικούς Ο.Τ.Α που υπέγραψαν τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πόλεων Υδρογόνου και αποτέλεσαν ιδρυτικά της μέλη, υπογράφοντας τη σχετική συμφωνία συνεργασίας με το FCH JU στις 17/10/2016. Βασική δέσμευση η υλοποίηση πολιτικών και μέτρων, ώστε να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι μέσω και των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου σε:

Α)  Μεταφορές: Δημοτική συγκοινωνία, δημοτικά οχήματα με έμφαση σε ειδικά οχήματα (scooters, μικρά απορριμματοφόρα, σκούπες κ.λπ.), καθώς και οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Β) Σταθερές εφαρμογές: Χρήση κυψελών καυσίμου για Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ), με χρήση κυρίως φυσικού αερίου για τον οικιακό και τριτογενή τομέα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, κ. Αθανάσιος Στούμπος, ο Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), κ. Σωτήρης Μανωλκίδης, ο Δήμαρχος Βριλησσίων, κ. Ξένος Μανιατογιάννης, ο Δήμαρχος Καλύμνου, κ. Γιάννης Γαλουζής, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, εκπρόσωποι του Δήμου Σπετσών & του Δήμου Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, ο Δήμαρχος Αραδίππου Κύπρου, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Γιώργος Μαρνέλος, εκπρόσωπος της περιφέρειας Δυτ Μακεδονίας κ.ά..

Επίσης το παρών έδωσαν στελέχη και εκπρόσωποι συμβουλευτικών και άλλων εταιρειών με ενδιαφέρον στο Η2 ( Ευήλιον, Ήρων, Hystore, SWESTEP κ.ά).

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΙΜΟΥ

Ο Δήμος Αλίμου προσπαθεί να είναι πρωτοπόρος σε Εθνικό επίπεδο, όσον αφορά τις δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενέργεια χαμηλού άνθρακα και την προστασία του Περιβάλλοντος, ενώ συμμετέχει ή έχει υλοποιήσει ήδη:

  • Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ), το οποίο υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2015 και έχει εγκριθεί από το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων για την Ενέργεια (Covenant of Mayors),
  • Την πρωτοβουλία Mayors Adapt που αφορά την εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και την Εκτίμηση Κινδύνων και Τρωτότητας από την Κλιματική Αλλαγή. Ο Δήμος Αλίμου έλαβε απόφαση το 2015 για την προσχώρηση στην εν λόγω πρωτοβουλία και ολοκλήρωσε 1ος στην Ελλάδα την εκπόνηση του σχεδίου που περιλαμβάνει δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή
  • Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο CERtuS που αφορά την υλοποίηση έργων ριζικής ανακαίνισης σε κτίρια με στόχο να μετατραπούν σε σχεδόν μηδενικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα κόστη και τους σχετικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς
  • Συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στα πλαίσια του Horizon στο Ευρωπαϊκό έργο PRODESA στα πλαίσια του οποίου θα γίνει υποστήριξη επτά μεγάλων δήμων, προκειμένου να αναπτύξουν έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρησιμοποιώντας καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις
  • Έχει υλοποιήσει τον 1ο δημοτικό κοινόχρηστο σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Αττική, με παροχή ενέργειας από Φωτοβολταϊκό Σταθμό. Ο Σταθμός βρίσκεται στη λεωφόρο Αλίμου και οδό Καβάφη.
  • Προσεχώς θα παραδοθεί σε χρήση και ο υπό κατασκευή δεύτερος Σταθμός Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, δίπλα στο Μετρό Αλίμου.
  • Ο Δήμος Αλίμου έχει αποκτήσει ήδη τα δύο πρώτα του ηλεκτρικά ημιφορτηγά και το πρώτο του φορτηγό που κινείται με φυσικό αέριο.
  • Έχει υποβάλει σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο» και τον κ. Στούμπο ερευνητική πρόταση για το Υδρογόνο και χρήση του ως καύσιμο (πιλοτικός σταθμός φόρτισης υδρογόνου και υδρογονοκίνητα σκούτερ για τις υπηρεσίες του Δήμου) στην προκήρυξη «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» της Γενικής Γραμματείας ‘Έρευνας και Τεχνολογίας.

Από την αρχή της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, το περιβάλλον, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας αποτέλεσε προτεραιότητα.

Οι κυψέλες καυσίμου (ως τεχνολογία μετατροπής ενέργειας υψηλής απόδοσης) και το υδρογόνο (ως καθαρός ενεργειακός φορέας), παρουσιάζουν υψηλές δυνατότητες στην καταπολέμηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη μείωση της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, ενώ μπορούν επίσης να συνεισφέρουν σε οικονομική ανάπτυξη. Ο βασικός στόχος του FCH JU είναι να μεταφέρει αυτά τα πλεονεκτήματα στους Ευρωπαίους πολίτες, μέσω μιας στοχευμένης προσπάθειας προς όλους τους τομείς.

Ο Δήμος Αλίμου ήταν από τους πρώτους Ελληνικούς Ο.Τ.Α που υπέγραψαν τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πόλεων Υδρογόνου και αποτέλεσαν ιδρυτικά της μέλη, υπογράφοντας το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) με το FCH JU στις 17/10/2016, δεσμευόμενος να υλοποιήσει πολιτικές και μέτρα για να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς του στόχους μέσω και των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών.

Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία Πόλεων Υδρογόνου έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρήση τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου στους ακόλουθους τομείς:

  • Μεταφορές: {Δημοτική συγκοινωνία, δημοτικά οχήματα με έμφαση σε ειδικά οχήματα (scooters, μικρά απορριμματοφόρα, σκούπες κτλ), καθώς και οχήματα ιδιωτικής χρήσης}
  • Σταθερές εφαρμογές:{ Χρήση κυψελών καυσίμου για Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ) με χρήση κυρίως φυσικού αερίου για τον οικιακό και τριτογενή τομέα}

Στόχος της συμμετοχής είναι η συμβολή μας για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος (που τίθενται από Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας & Mayor’s Adapt) μέσω της εξειδίκευσης των αναγκών του Δήμου σε τελικά προϊόντα τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή του Δήμου Αλίμου στην Πρωτοβουλία Πόλεων / Περιφερειών Υδρογόνου, πέραν της επίτευξης των περιβαλλοντικών του στόχων είναι τα ακόλουθα:

  • Δυνατότητα συμμετοχής σε εξειδικευμένες προκηρύξεις του HORIZON 2020 ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμού 1,8 billion € έως το 2022 (επιλέξιμοι μόνο οι Δήμοι που συμμετέχουν στο δίκτυο) για την υλοποίηση επιδεικτικών καινοτόμων έργων Η2 με έμφαση στις καθαρές μεταφορές καθώς και σε σταθερές εφαρμογές τεχνολογιών υδρογόνου, αλλά και σε εφαρμογές για λιμάνια, μαρίνες και αεροδρόμια
  • Χρηματοδότηση από το FCH JU μέσω ΣΔΙΤ για αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών
  • Δωρεάν συμμετοχή στην υλοποίηση πανευρωπαϊκής μελέτης για τις τεχνολογίες αυτές
  • Δυνατότητα στο Δήμο να αποτελέσει πρωτοπόρος όσον αφορά την εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών μεταφορών σε Εθνικό επίπεδο

Στόχοι:

  • Ο 1ος στόχος του στρατηγικού πλάνου του Δήμου Αλίμου, στα πλαίσια της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πόλεων Υδρογόνου, είναι να επιδιώξει τη συμμετοχή του σε επιδεικτικά έργα που θα συμπεριλαμβάνουν αφενός την ανάπτυξη υποδομών παραγωγής πράσινου Η2, αφετέρου τον εμπλουτισμό του Δημοτικού Στόλου με αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου (και ειδικότερα στην Υπηρεσία καθαριότητας) απορριμματοφόρων, μικρών οχημάτων οδοκαθαρισμού με σκούπες κυψελών καυσίμου που παρουσιάζουν μεγάλα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όσον αφορά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, τα οξείδια αζώτου, αλλά κυριότερα το θόρυβο που είναι σημαντικό πρόβλημα σήμερα, αν λάβει κανείς υπόψη τις ώρες κατά τις οποίες συλλέγονται τα απορρίμματα.
  • Ο 2ος στόχος είναι να επιδιώξει τη συμμετοχή του σε επιδεικτικά έργα που θα συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη υποδομών Η2 στις δημοτικές του εγκαταστάσεις.
  • Ο 3ος στόχος μας είναι η ανάπτυξη μικρών υποδομών παραγωγής Η2, ειδικά σχεδιασμένες για τον ανεφοδιασμό ποδηλάτων κυψελών καυσίμου και παράλληλα να εντάξει τουλάχιστον 10-15 ποδήλατα στο υπάρχον σύστημα ενοικίασης / δανεισμού ποδηλάτων που έχει ήδη αναπτύξει στην περιοχή.
  • Ο 4ος στόχος είναι να εντάξει τουλάχιστον 10 δίτροχα στο Δημοτικό του Στόλο.
  • Ο 5ος στόχος είναι να υλοποιήσουμε εφαρμογές συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας σε 1-2 Δημοτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Δημαρχείου Αλίμου, το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλίμου (βασική στόχευση η εξοικονόμηση ενέργειας και εξόδων για τη θέρμανση του) και να κινητοποιήσουμε τους επαγγελματίες της περιοχής για τη συμμετοχή τους σε έργα που αφορούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή σε εμπορικά κτίρια της περιοχής.
  • Τέλος στόχος μας είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων εφαρμογών κυψελών καυσίμου που θα λειτουργούν ως απρόσκοπτα συστήματα παροχής ισχύος (UPS) σε δημοτικά / δημόσια κτίρια, για την κάλυψη κρίσιμων φορτίων, με επίκεντρο κέντρα δεδομένων (data centres & servers), φωτισμό σε ευαίσθητες περιοχές, καθώς και σε υποδομές κοινωνικής ευαισθησίας (π.χ. ΚΑΠΗ, ΚΕΠ κτλ.).

Βασική επομένως επιδίωξη του Δήμου Αλίμου είναι η συμμετοχή του σε τουλάχιστον ένα σχετικό επιδεικτικό έργο μέσω της συμμετοχής του στην πρωτοβουλία, στα πλαίσια του οποίου θα αξιολογηθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή.

Υπολογίζουμε σε αυτό και εύχομαι την καλή και παραγωγική συνέχιση της σημερινής μας ημερίδας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.