“Το πρώτο θύμα των βάρβαρων επεμβάσεων της Περιφέρειας είναι το Ρέμα Πικροδάφνης”




(ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ  ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ)

Η πρωτοφανής τραγωδία της Μάνδρας ανέδειξε και πάλι την εγκληματική κακοποίηση των ρεμάτων στη χώρα μας, για την οποία σημειωτέον ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε παρά το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Πίσω από κάθε πλημμύρα κρύβεται και μία ανθρώπινη παρέμβαση σε κάποιο ρέμα, η οποία νομιμοποιείται από την πολιτεία είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων.

Παρόλο που η σύγχρονη διεθνής προσέγγιση στο ζήτημα των ρεμάτων όχι μόνο αντίκειται πλέον στη λογική της τσιμεντοποίησης – εγκιβωτισμού, αλλά ενισχύει την αποκάλυψη των κλειστών ρεμάτων και την οικομηχανική επέμβαση (bio-engineering), Η Περιφέρεια Αττικής προωθεί τον εγκιβωτισμό με συρματοκιβώτια όλων των εναπομείναντων ανοικτών ρεμάτων, για τον οποίο διατίθενται όλα τα  ΕΣΠΑ που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία, αφήνοντας ακάλυπτες περιπτώσεις όπως της Μάνδρας .

Το πρώτο θύμα των βάρβαρων επεμβάσεων της Περιφέρειας είναι το Ρέμα Πικροδάφνης, το οποίο έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε φυσική μορφή παρά τις επί μέρους καταστροφικές ανθρώπινες επεμβάσεις. Σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων, αντικαθιστώντας τις όχθες του ρέματος με τοίχους από συρματοκιβώτια ή σκυρόδεμα και κατά-στρέφοντας όλη τη βλάστηση και την πανίδα του οικοσυστήματος.

Σημειωτέον ότι και στις μεγαλύτερες  πλημμύρες (πχ του 2013), το ρέμα υπερχειλίζει τοπικά μόνο στα σημεία που έχει μπαζωθεί από τους Δήμους Π. Φαλήρου (μπασκετάκια) και Αλίμου (επέκταση οδού Έλλης στην κοίτη και γέφυρα Ποσειδώνος), αλλά και από ιδιώτες (σπίτια στην κοίτη και στις όχθες, ιδιωτικές γέφυρες, καλλιέργειες), καθώς και σε σημεία όπου έχουν γίνει λάθος τεχνικά έργα (π.χ γέφυρες, αγωγοί μέσα στην κοίτη).

Σημειωτέον επίσης ότι η Πικροδάφνη σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Πλημμύρας και τους νέους χάρτες Πλημμυρικού Κινδύνου της ΕΓΥ του ΥΠΕΝ, πλημμυρίζει μόνο κατά την περίοδο επαναφοράς εκατονταετίας (Τ100) και μόνον στις εκβολές της. Παρ΄ όλα αυτά προωθούνται έργα εγκιβωτισμού αξίας εκατομμυρίων που καταστρέφουν το φυσικό οικοσύστημα, την στιγμή που σε περιοχές, όπως η Μάνδρα, οι αντιπλημμυρικές μελέτες παραμένουν στα συρτάρια…¨

Σύμφωνα με τις γνώμες ειδικών για την πλήρη αντιπλημμυρική επάρκεια του ρέματος θα αρκούσε μόνο  η απομάκρυνση των μπάζων και η ανακατασκευή  των λάθος τεχνικών έργων, με οικονομικό κόστος μηδαμινό  μπροστά  στο τεράστιο κόστος του προωθούμενου έργου, αλλά και με τεράστιο οικολογικό όφελος. Επιπλέον με το προωθούμενο έργο η πλημμύρα θα μετατεθεί στη συμβολή του ρέματος με τη Λ. Ποσειδώνος, καθώς η εκεί γέφυρα δεν επαρκεί για την αυξημένη ταχύτητα ροής των υδάτων που θα προκληθεί από το σχεδιαζόμενο έργο.

Πέραν τούτου η Περιφέρεια προχωρεί στην υλοποίηση 60 τοπικών παρεμβάσεων σε ρέματα (4 από αυτά στην Πικροδάφνη), χωρίς τις απαραίτητες μελέτες  με γνώμονα την εξασφάλιση των καταπατητών του ρέματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ κατασκεύασε έργο αντιστήριξης της καταπατημένης από ιδιώτη ρεματικής έκτασης της Πικροδάφνης, δίπλα στην Λ. Αμφιθέας.

Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους και ας σεβαστούμε τη φύση, ώστε το νερό να ξαναγίνει ευλογία και όχι κατάρα.

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ, ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ 60 ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΩΝ (ΠΡΑΝΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ) ΣΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ Κας ΔΟΥΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΛΆΒΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥΔΑΝΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΟΧΕΤΟ ΟΜΒΡΊΩΝ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΑΝΤΙ-ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.