Βουλιαγμένη- ανάπλαση της πλατείας Νυμφών: Η δημοκρατία νίκησε…




( Δημήτρης Μαλτέζος/διαχειριστής “Το Forum των 3Β”)

Καλημέρα σε όλους!
Να πω λοιπόν και εγώ αυτά που κατάλαβα από προ-χθες το βράδυ… Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω σκοπό να πείσω κανένα και ούτε διεκδικώ και το αλάθητο. Καταθέτω λοιπόν μια άποψη, από αυτά που αποκόμισα προχθες το βράδυ. Μια άποψη από τις χιλιάδες…
Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα:
– Η πλατεία δεν έχει αλλάξει από το 1974
– Η πρόθεση ήταν: εφόσον θα αναμορφωθεί ο Αστέρας, το Ελληνικό, η πλατεία της Βούλας και της Βάρκιζας θεωρήθηκε ότι είναι καιρός (μετά από 43 χρόνια) να γίνει αναμόρφωση και της πλατείας της Βουλιαγμένης.
– Δεν ήταν κανενός βούληση να γίνει τσιμεντοποίηση. Αντιθέτως σε όλα τα σχέδια υπήρξε μικρή αύξηση του πρασίνου. Η γκρίζα ζώνη, ήταν οι πεζόδρομοι (βοτσαλωτοί/κυβόλιθοι) τους οποίους θεωρούσαν ως τσιμέντο και εξεφρασαν την επιθυμία να είναι χωμάτινοι
– Αυτά που ακουγόταν τον προηγούμενο καιρό για τραπεζοκαθίσματα, επιχειρήσεις μαγαζιά κλπ αποδείχτηκε ότι ήταν απλή σπέκουλα καθώς στα σχέδια ήταν η ΜΕΙΩΣΗ στο 50% των τραπεζοκαθισμάτων !!!!
Τι διαπίστωσα:
Ο κόσμος ήταν ανάστατος καθώς του είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι θα καταστραφεί το πράσινο και στη θέση του θα γίνει τσιμέντο, κάτι που φυσικά και δεν ίσχυε.
Ο κόσμος ζητούσε ουσιαστικά δύο πράγματα:
Να μην γίνει τσιμεντοποίηση (κάτι που προφανώς κανένας μας δεν θα ήθελε) και β ΄ να μην πειραχτεί η πλατεία για: ρομαντικούς και συναισθηματικούς λόγους(!!!!! )
Το αναλύω:
– Το ένα κομμάτι της συζήτησης ‘περί τσιμεντοποίησης’ νομίζω καλύφθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο και ήταν κοινή επιθυμία, οι πεζόδρομοι να μην είναι βοτσαλωτοι/με κυβόλιθους (λογικό κατά την άποψή μου)
– Το δεύτερο κομμάτι που οι περισσότεροι εστίαζαν ήταν το συναισθηματικό κομμάτι. Κάποιος κύριος ανέφερε ότι δεν θέλει να αλλάξει καθώς πριν από 60 χρόνια εκεί είχε βρει τον πρώτο του έρωτα… Όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι περισσότεροι επιθυμούσαν να μην αλλάξει η πλατεία καθώς τους θύμιζε τα νεανικά τους χρόνια!!!
Στη συνέχεια κάποιος κύριος μίλησε με μια παρομοίωση: ένα ζευγάρι παλιά παπούτσια, όσο ωραίο και αν ήταν, πάλιωσε και ήρθε η ώρα να δούμε κάτι καινούριο. .. Όταν το είπε, ο κόσμος αντέδρασε με φωνές και αποδοκιμασίες…
Δεν ξέρω αν ερχόταν νεαρόκοσμος αν θα συμφωνούσαν με αυτές τις απόψεις…
Όμως στις δημοκρατίες επικρατεί η άποψη αυτών που ενδιαφέρονται, συμμετέχουν και πάνε και ψηφίζουν. Ο νεαρόκοσμος δεν ήρθε οπότε επικράτησε η άποψη περί ‘μη αλλαγής’
Η δυναμική κινητοποίηση έλεγε ένα πράγμα: Αφήστε την πλατεία όπως είναι και μη κάνετε το οτιδήποτε!!! Κάτι που εισακούστηκε.
Σαν απολογισμό θα πω:
Τι δεν μου άρεσε:
– η απουσία νέων (ελάχιστοι συμμετείχαν)
– ότι κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία και φώναζαν επί παντός θέματος αποσυντονίζοντας τη συζήτηση
– ανεπίτρεπτες εκφράσεις κερκίδας στην αρχή της ομιλίας
– εκφράσεις περί ήττας και νίκης…. Δεν ήταν κάποιος σε αντίπαλο στρατόπεδο. Ας καταλάβουμε όλοι ότι, ότι συμβαίνει στην περιοχή μας, μας αφορά ΟΛΟΥΣ. (Αν και μου φαίνεται ότι όλοι κέρδισαν από κάτι στο τέλος της συζητησης…)
Τι μου άρεσε:
– Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που έδειξε ότι ενδιαφέρεται και αγαπάει την πόλη του
– Φάνηκε ότι δήμαρχος δεν πήγε εκεί για να επιβάλει την άποψή του αλλά να συζητήσει, καθώς απότι είπε στο τέλος, θα πράξει ανάλογα με τις απαιτήσεις του κόσμου
– Ακούστηκαν κάποιες απόψεις πολύ χρήσιμες όπως του κυρίου που μίλησε με νηφαλιότητα και τεκμηριωμένα (έχοντας θέση κατά της ανάπλασης -αυτός που κάποια στιγμή μίλησε για τη μη χρηστικότητα των κυβόλιθων) τον οποίο ΟΛΟΙ άκουσαν με προσοχή.
Κλείνοντας να πω ότι αυτό που κατάλαβα είναι ότι η πλατεία στην πραγματικότητα ποτέ δεν κινδύνευε με τσιμεντοποίηση. Απλά ο κόσμος δεν ήθελε κάποια αλλαγή … Προτιμά, η παλιά ρομαντική πλατεία να παραμείνει η ίδια όπως ήταν το 1974. Και το είπε ξεκάθαρα !!!
Και η δημοτική αρχή, το άκουσε και προφανώς θα κάνει κάποια άλλη ανάπλαση σε κάποια άλλη κοινότητα, έτσι ώστε όλοι να είναι χαρούμενοι …
Η δημοκρατία νίκησε..

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βουλιαγμένη – πλατεία Νυμφών: Καμία ανάπλαση χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.