Ελλήνων βίος δύσκολος, αβάσταχτος… Βίος…αβίωτος.




Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 στο κατάμεστο από κόσμο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο  Αργυρούπολης ζωντάνεψε ο βίος των Ελλήνων, ο μόχθος για επιβίωση και η παράδοση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας σε μια  πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα παράσταση που διοργάνωσε το τμήμα παραδοσιακών χορών της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και διδασκαλία του Κώστα Πιπίνη.

Ελλήνων βίος… Ελλήνων βίος δύσκολος, αβάσταχτος… Βίος…αβίωτος. Αλλά και γλυκός, ερωτικός… Βίος…βιώσιμος. Μέσα από αυτές τις αντιφάσεις γεννιέται, μεγαλώνει, ανδρώνεται η ζωή μας. Αλλά και η ιστορία αυτού του τόπου…

Αυτό το νήμα της ζωής και της ιστορίας  ξετυλίχθηκε στην παράσταση και είδαμε τον άνθρωπο να δουλεύει τη γη, το μετάξι, το κρασί, να δαμάζει τη θάλασσα. Τον είδαμε να ξενιτεύεται. Αλλά είδαμε και να ερωτεύεται, να παντρεύεται, να γλεντάει, να γιορτάζει. Αυτό δεν είναι και ο αέναος κύκλος της ζωής; Ο έρωτας κι ο πόνος, ο κόπος κι η χαρά, η ζωή κι ο θάνατος; Αυτές είναι και οι αέναες αντιφάσεις αυτού του τόπου, της πατρίδας μας, μιας πατρίδας γλυκόπικρης, μιας Ελλάδας γλυκόπικρης. Μιας Ελλάδας που την αγαπάμε, αλλά μας πληγώνει.

Μέσα από όλο αυτό που παρακολουθήσαμε  μπορούμε να εκμαιεύσουμε ένα απλό συμπέρασμα: ότι η παράδοση είναι εδώ. Στέκει δυνατή κι αγέρωχη. Είναι εδώ για να εκπαιδεύσει, να μορφώσει και να διαμορφώσει. Να διαμορφώσει ανθρώπους, που θα κατασκευάσουν μέσα τους τοίχους δυνατούς και ψηλούς. Έτοιμους να αποκρούσουν τον κίνδυνο, που ενέχει η λαίλαπα της ομογενοποίησης.

Παρακολουθήσαμε έθιμα και χορούς από  την καθημερινή αγροτική ζωή στη Σκύρο

την αμπελουργία στην Ικαρία, την αλιεία στην Σύμη, τους τεχνίτες της πέτρας στα μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το έθιμο του Κλήδονα στα Κύθηρα, αποκριάτικα και πασχαλινά δρώμενα και το πρόγραμμα έκλεισε με τον αστικό τρόπο έκφρασης του γλεντιού με χορούς από τη Σμύρνη  και Ρεμπέτικα κομμάτια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τμήμα γυναικών παραδοσιακών χορών της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης που χόρεψε χορούς από τη Χίο με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Στέλλα Καραβασίλη.

Την παράσταση παρακολούθησε  ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Κορτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Βασίλης Μπούκας, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι , μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.