Εναλλακτική Δράση: Οι Ρομά συμμετέχουν ενεργά σε οικολογικές δράσεις




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) και την απρόκλητη επίθεση της Χρυσής Αυγής με τη συνεργασία της αστυνομίας στα Άνω Λιόσια εναντίον των Ρομά στις 18 Ιουνίου, όπως κατήγγειλε το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, θέλουμε να καταθέσουμε την εμπειρία που επί ένα χρόνο έχουμε αποκομίσει από τη συνεργασία με τους Ρομά του Παρακάλαμου (ένα χωριό στο Πωγώνι Ιωαννίνων.)

Αρκετοί Ρομά και περισσότερο τα μέλη του μουσικού σχήματος Μουκλιόμος (στη γλώσσα των Ρομά σημαίνει ελεύθερος) συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις River Action Kalamas, για την προστασία του ποταμού και του φυσικού οικοσυστήματος του Καλαμά, που με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης ξεκίνησαν πέρσι τον Αύγουστο. Με την παρουσία τους σε συναντήσεις προετοιμασίας των εκδηλώσεων και με τη συμμετοχή τους στις δράσεις συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχημένη υλοποίηση τους, ενώ παρακινούσαν και άλλους συγχωριανούς τους να συμμετέχουν. Αρκετές φορές φιλοξενηθήκαμε στα φτωχικά, αλλά πολύ φιλικά σπίτια τους και εντυπωσιασθήκαμε από την ευαισθησία, την ανθρωπιά και την ειλικρινή αγάπη τους.
Ένα δείγμα της ανθρωπιάς και της ευαισθησίας τους είναι και το πιο γνωστό τραγούδι των Μουκλιόμος“Isjam sjorore” (είμαστε φτωχοί) που σας στέλνουμε από το youtube. Tα λόγια είναι στη γλώσσα των Ρομά (γύφτικα), ενώ υπάρχει και η μετάφραση στα Ελληνικά. Στο βιντεοκλίπ μπορείτε να δείτε και εικόνες από την καθημερινή τους ζωή στο χωριό. Στο youtube μπορείτε να ακούσετε και άλλα τραγούδια των Μουκλιόμος

H Γραμματεία της Εναλλακτικής Δράσης

Isjam sjorore (Είμαστε φτωχοί)
Είμαστε φτωχοί.

Όλοι εμείς είμαστε φτωχοί
Προχωράμε και ψάχνουμε,
εμείς τα παιδιά.
Έρχεται η πείνα
και τι να κάνουμε;
φεύγουμε μακριά
ψάχνουμε παντού
και τι να κάνουμε;
Είμαστε φτωχοί
και θέλουμε να χορέψουμε.

 

χ

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Εναλλακτική Δράση: Οι Ρομά συμμετέχουν ενεργά σε οικολογικές δράσεις

  • 22/12/2012 at 10:00 μμ
    Permalink

    Φανταστικά ακούσματα!
    Μπράβο στους ανθρώπους του Δήμου Πωγωνίου,που αναδεικνύει τα ταλέντα του.Μακάρι να τους μιμηθούν και άνθρωποι άλλων Δήμων στην Ελλάδα και να προωθήσουν την έμφυτη μουσικότητα των Ρομά με ίδρυση Λαικών ωδείων και μουσικών Δημοτικών Σχολείων προσβάσιμα στους Ρομά . Και πάλι συγχαρητήρια!

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.