Ο Δήμος Ηλιούπολης διόρισε… προφορικά εθελόντριες στα Παραρτήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης;




Την απόφαση του Αντιδημάρχου Ηλιούπολης, κ. Χρ. Γιαννάκη, να τοποθετήσει με προφορική εντολή εθελόντριες στις κενές θέσεις που προέκυψαν μετά τη λήξη των συμβάσεων των οικογενειακών βοηθών και ήταν αναγκαίες για την απογευματινή λειτουργία των κυλικείων των Παραρτημάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταγγέλει η Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών.

Όπως αποκαλύπτουν οι καταγγέλοντες, “μετά τη λήξη των συμβάσεων των οικογενειακών βοηθών, λόγω της έλλειψης προσωπικού και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της απογευματινής λειτουργίας των κυλικείων των Παραρτημάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις θέσεις αυτές κατέλαβαν εθελόντριες. Η τοποθέτησή τους έγινε με πρωτοβουλία και προφορική εντολή του Αντιδημάρχου κ. Χρ. Γιαννάκη, εντολή που διαβιβάστηκε στους εργαζόμενους επίσης προφορικώς από την Αν. Διευθύντρια του Κ.Α.Φ.Α.Δ.Η.Λ. κα. Γ. Αποστόλου.

Σύμφωνα με τη διαμαρτυρία της Ανεξάρτητης Κοινωνίας, η προφορική τοποθέτηση των εθελοντριών όχι μόνο δεν κάλυψε τα σοβαρά κενά στη λειτουργία των Παραρτημάτων, αλλά προκάλεσε πρόσθετα προβλήματα και νέες ανησυχίες στην καθημερινότητα του μόνιμου προσωπικού.

Δείτε τη συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε η παράταξη της Ηλιούπολης…

“Ο Δήμαρχος, οι προφορικές ‘τοποθετήσεις’ και οι καταγγελίες των εργαζομένων
Στο φως έρχεται μία ακόμη περίπτωση, που αποκαλύπτει τη σκανδαλώδη όσο και επικίνδυνη θεσμική ανευθυνότητα και αδιαφορία, που επιδεικνύει ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και οι συν αυτώ σε θέματα διαχείρισης και διασφάλισης της στοιχειώδους έστω λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου. Αυτή τη φορά, την αποκάλυψη κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των Παραρτημάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι οποίοι με την υπ’ αριθμ. 1667/18-6-2012 έγγραφη και ενυπόγραφη καταγγελία τους ζητούν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους την άμεση παρέμβασή τους έτσι, ώστε να παύσει – όπως τονίζουν – η έκθεσή τους σε απρόβλεπτους κινδύνους για τους οποίους ουδείς μέχρι σήμερα έχει αναλάβει την ευθύνη”.
“Και πώς άλλωστε να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι, όταν για παράδειγμα, στο τρίτο Παράρτημα, η εθελόντρια, που λειτουργεί κανονικά την απογευματινή βάρδια έως τις 20.00, όταν το πρόγραμμα εκμάθησης Η/Υ καθυστερεί να τελειώσει, αναγκάζεται να “παραδώσει” το κλείσιμο του Παραρτήματος σε “κάποιον”, που στέλνει ο Αντιδήμαρχος, και εκείνη αποχωρεί. Είναι δε πέρα για πέρα ενδεικτικό της κατάστασης – ως αποτέλεσμα της προφορικής τοποθέτησης – το γεγονός ότι στο δεύτερο Παράρτημα, η εθελόντρια δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο απογευματινό ωράριο με συνέπεια αυτό να παραμένει κλειστό, ενώ και στο τέταρτο, η εθελόντρια (παλαιότερη συμβασιούχος) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το προσωπικό, τελικά αρνήθηκε να λειτουργήσει την απογευματινή βάρδια.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι από τη στιγμή που ο οποιοσδήποτε εθελοντής δεν είναι νομικά υπόλογος σε ό,τι κι αν συμβεί (κλοπή, απώλεια, ασφάλεια κτιρίου, αντιμετώπιση πυρκαγιάς, έκτακτο περιστατικό υγείας κ.α.), η κοινωνική υπηρεσία είναι εκείνη που θα βρεθεί υπόλογη σε καθετί απευκταίο, ακόμη και στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος, που θα μπορούσε να συμβεί στον ίδιο τον εθελοντή.

Η καταγγελία – διαμαρτυρία των εργαζομένων είναι άκρως σοβαρή. Πέραν όμως της απολύτως δικαιολογημένης αγωνίας που εκφράζουν, και επειδή η δημοτική παράταξη “Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών” προασπίζεται πάντα στην πράξη τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών, διερωτώμαστε ειλικρινά:

 

Κύριε Βαλασόπουλε,

Αντιλαμβάνεσθε, ότι οι πάσης φύσεως προφορικές εντολές των στενών συνεργατών σας αντικατοπτρίζονται – και αυτές πλέον – στον αδιάψευστο καθρέφτη της νέας στρεβλής πραγματικότητας την οποία έχετε επιβάλει στον τρόπο άσκησης της δημοτικής διοίκησης;

Αντιλαμβάνεσθε τους σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους, που εγκυμονεί για τους εργαζόμενους και τα μέλη των Παραρτημάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης η απουσία πιστοποιητικού υγείας, που σε κάθε περίπτωση, θα όφειλαν να έχουν προσκομίσει οι καθ’ υπόδειξή σας τοποθετούμενοι εθελοντές;

Αντιλαμβάνεσθε τους σοβαρούς κινδύνους στους οποίους έχετε αφήσει εκτεθειμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δήμου, όταν δεν υπάρχει κάποιος πραγματικά υπεύθυνος για τη φύλαξη και το κλείσιμο των Παραρτημάτων;

Αντιλαμβάνεσθε, ότι η διαφάνεια, που συχνά επικαλείσθε, δεν επιτυγχάνεται με την προφορική τοποθέτηση ανθρώπων σε κρίσιμες θέσεις των υπηρεσιών του Δήμου για τους οποίους μάλιστα κανείς δεν γνωρίζει ποιος τους επέλεξε, με ποια κριτήρια, για πόσο χρονικό διάστημα και γενικότερα με ποιους όρους συμφώνησαν για την έστω και εθελοντική παροχή υπηρεσιών τους;

Αντιλαμβάνεσθε, ότι οι ψηφοθηρικού τύπου σχέσεις με τους δημότες της πόλης – σήμερα σε βαφτίζω εθελόντρια και αύριο “βλέπουμε” – όχι μόνο σας εκθέτουν βαθιά, αλλά συνιστούν παρακμιακές πρακτικές και παλαιοκομματικές νοοτροπίες άλλων εποχών, που μόνο αποστροφή προκαλούν στους ανεξάρτητους πολίτες;

 

Κύριε Βαλασόπουλε,

Η αλήθεια είναι, ότι δεν περιμένουμε απάντηση στα ερωτήματά μας. Πολλώ δε μάλλον, τη δημόσια απάντησή σας, ώστε οι Ηλιουπολίτες να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον τρόπο που σκέπτεσθε και ενεργείτε. Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο τόσο για τους εργαζόμενους των Παραρτημάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αγωνιούν, όσο και για τον κάθε πολίτη του Δήμου μας, να προσπαθήσετε να δώσετε κάποια απάντηση. Αν και καιρό τώρα έχουμε συνειδητοποιήσει πως ακολουθείτε πιστά τη γνωστή ρήση “Η σιωπή μου προς απάντησή σου”. Μόνο που… Κύριε Δήμαρχε, η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

 

 

x

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.