Η πίτα της Εναλλακτικής Δράσης




Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ θα κόψει την πίτα της στην Ελάτεια Παρνασσού, στο παραδοσιακό βιολογικό αγρόκτημα του Χανιώτη Κωνσταντίνου. Η κοπή της πίτας θα συνδυαστεί με ξενάγηση στα αξιοθέατα της Ελάτειας και εύκολη πεζοπορία στη δασωμένη περιοχή του Παρνασσού.

Η Ελάτεια, το μικρό αυτό χωριό της Φθιώτιδας, με πεδινή μορφολογία, απλώνεται στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας του Κηφισού. Τα σπίτια της είναι κεραμοσκεπή, και η μεγάλη πλατεία της έχει γύρω-γύρω καφενεδάκια, ενώ ο μεγάλος πεζόδρομός της είναι ένας χώρος για ξεκούραστες βόλτες.

Τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Ελάτειας έχουν να κάνουν με το ένδοξο παρελθόν της. Η Ελάτεια, ήταν σημαντική πόλη της αρχαίας Φωκίδας και πήρε το όνομά της από το μυθικό βασιλιά Έλατο, γιό του Αρκάδα. Το 346 π.χ. η Ελάτεια καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες του Φιλίππου, ο οποίος την οχύρωσε και την χρησιμοποίησε ως βάση του για την εκστρατεία κατά των πόλεων της νότιας Ελλάδας, ενώ παρέμεινε σημαντική πόλη κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Για την ιστορία του τόπου, υπάρχει Αρχαιολογική Συλλογή, που στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο, ένα πανέμορφο κτίριο της δεκαετίας του 1920. Εκτός από τα βυζαντινά και μετα-βυζαντινά μνημεία της, σημαντικό αξιοθέατο είναι ο υπαίθριος Αρχαιολογικός Χώρος της Ελάτειας, τον οποίο και θα επισκεφθούμε. Εξίσου ενδιαφέρουσες επισκέψεις, είναι το λιβάδι Ελάτειας όπου βρίσκεται και το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο, καθώς και η περιοχή Τσούκα, όπου βρίσκεται ο Ναός της Κρηναίας Αθηνάς.

Μεταξύ Λιβαδειάς και Ελάτειας βρίσκεται η Χαιρώνεια, όπου θα επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας, και τον Λέοντα της Χαιρώνειας. Η Χαιρώνεια, είναι η γενέτειρα του αρχαίου συγγραφέα Πλούταρχου, και είναι η πόλη στην οποία, η ιστορική μάχη του 338 π.χ., και η νίκη του βασιλιά της Μακεδονίας, Φιλίππου Β’ επί του ενωμένου στρατού των ελληνικών πόλεων σηματοδοτεί την κατάργηση των πόλεων-κρατών και τη μετάβαση σε μία νέα εποχή.

Τέλος, η πεζοπορία μας στη δασωμένη περιοχή του Παρνασσού από την Δαύλεια μέχρι την Αγ. Ιερουσαλήμ και το ύψωμα Σταυρός, θα μας ανταμείψει με ωραία θέα προς τον Παρνασσό και τον Ευβοϊκό κόλπο.
Πεζοπορία εύκολη, 3 ωρών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

8:00 πμ Αναχώρηση από Βούλα
(παραλιακή-Συγγρού-Σύνταγμα-Ομόνοια)
8:30 πμ Επιβίβαση στην Ομόνοια.
10.00πμ –11:00 πμ Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας.
11:00πμ – 14:00 μμ Εύκολη πεζοπορία στον Παρνασσό (Δαύλεια – Ύψωμα Σταυρού).
14:30 Κοπή πίτας και φαγητό στο βιολογικό αγρόκτημα
16.00 μμ – 1700 μμ Ξενάγηση στον υπαίθριο Αρχαιολογικό Χώρο της Ελάτειας και στην περιοχή της Τσούκας.
17.30 μμ Αναχώρηση για Αθήνα.

Δηλώσεις συμμετοχής
Μαρία Κορομηλά : 210 8991145, 6940308757
ή στο Email : [email protected]

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.