Σαλιγκάρια στιφάδο (παραδοσιακή συνταγή)




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)

«Για αυτούς που τα λατρεύουν είναι ο πιο νόστιμος τρόπος μαγειρέματος. Οπλιστείτε με μπόλικες οδοντογλυφίδες…»
Αναστασία Σχοινάκη, Χανιά Κρήτης

ΥΛΙΚΑ
– 1 κιλό σαλιγκάρια
– 2 κιλά μικρά κρεμμύδια (για στιφάδο)
– 500 γρ. ντοματάκια (κονκασέ)
– 1½ κουταλάκι πελτές ντομάτας
– 1½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
– ½ φλιτζ. τσαγιού ξύδι
– 3 σκελ. ψιλοκομ. σκόρδο
– Φύλλα δάφνης
– Μυρωδικά, μπαχαρικά,
– Αλάτι, πιπέρι
– Αλεύρι για την προετοιμασία

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Η προετοιμασία για τα σαλιγκάρια, όπως τη θυμάμαι και από τα χρόνια που τα μαγείρευε η γιαγιά, έχει ως εξής: Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, σκεπασμένα με το καπάκι και με μπόλικο αλεύρι (το αλλάζετε μία φορά), για δύο 24ωρα. Στο αλεύρι θα μαζευτούν οι ακαθαρσίες, ενώ προσέξτε μην αφήσετε ανοιχτή τη κατσαρόλα γιατί θα ψάχνετε τους κοχλιούς στο σπίτι… Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα –με κλειστό το καπάκι, ξεκινώντας να τα βράσουμε σε κρύο νερό. Όσα σαλιγκάρια με τη βράση δεν βγουν -κατά το ήμισυ από το κέλυφος, τα πετάμε. Τα υπόλοιπα, τα σουρώνουμε, σκαλίζουμε με μαχαιράκι το πάνω μέρος του κελύφους, ώστε να ανοιχτεί μια μικρή τρυπίτσα και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

2. Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε για μισή περίπου ώρα. Παράλληλα, σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ελαιόλαδο και όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε τα ντοματάκια. Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά, ρίχνουμε τα μυρωδικά και όταν τα κρεμμύδια είναι μισό-έτοιμα προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και το ξύδι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 με 50 λεπτά, προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.

Χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά
Μερίδες: 4

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Αρτέμιδος 1, 1ος όροφος, Τ.Κ. 15125, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.