Σπανακοχορτόπιτα με χωριάτικο φύλλο (συνταγή)




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Αυτή την πίτα την έχω φάει πολλές φορές στη ζωή μου. Ειδικά όσο ζούσε η γιαγιά Πανωραία, όλοι στην πολυκατοικία τρώγαμε πίτα κάθε εβδομάδα. Ωστόσο η τέχνη της γιαγιάς πέρασε από τη γιαγιά στη μαμά αλλά και στην εγγονή! Όποτε φτιάχνουμε πίτα, θυμάμαι έντονα την γιαγιά μου και συγκινούμαι καθώς τρέχουν αναμνήσεις στο μυαλό μου από εκείνες τις μέρες. Όταν έφτιαχνε αυτή τη συνταγή, εγώ την παρατηρούσα για να κλέψω τα μυστικά της!»
Πανωραία Δάρα, Μεταμόρφωση Αττικής

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ 8 ΦΥΛΛΑ
– 500 γρ. αλεύρι
– 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– 1½ κουτ. σούπας ξύδι
– 1 πρέζα αλάτι
– Νερό όσο χρειαστεί (σίγουρα ένα ποτήρι νερό)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
– 600 γρ. σπανάκι
– 1 ματσάκι μάραθος
– 1 ματσάκι μυρώνια
– 1 ματσάκι άνηθος
– 1 ματσάκι καυκαλίθρες
– 1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι
– 3-4 φρέσκα ψιλοκομ. κρεμμυδάκια
– 1 πράσο
– αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
– 1 κούπα ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε σε μπολ τα υλικά για τα χωριάτικα, τραγανά φύλλα μας. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στην αρχή. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να πλάθεται σωστά το ζυμάρι και να μην κολλάει στα χέρια μας. Εάν κολλάει, ρίχνουμε λίγο αλευράκι. Έπειτα, κόβουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα για περίπου 20 λεπτά.

2. Εντωμεταξύ, ψιλοκόβουμε το πράσο, καθώς και τα κρεμμυδάκια, το φρέσκο και το ξερό. Πλένουμε σχολαστικά τα χορταρικά, τα κόβουμε σε κομμάτια, τα αλατίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά, βάζοντας τα μετά σε λεκανίτσα. Έπειτα, σε κατσαρόλα, σοτάρουμε με ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι, μέχρι να «φύγουν» τα υγρά του. Ρίχνουμε στη συνέχεια το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο και λίγο ελαιόλαδο, συνεχίζοντας για λίγο ακόμα το σοτάρισμα. Στο τέλος, αποσύρουμε το μείγμα των κρεμμυδιών και το ενώνουμε με τα χορταρικά μας στη λεκανίτσα, ρίχνουμε αλάτι, μπόλικο πιπέρι, λίγο μπούκοβο, μία κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Εγώ έκανα την πίτα νηστίσιμη. Βεβαίως, σε αυτό το σημείο, μπορείτε να βάλετε τυρί φέτα και αβγά για να γίνει κανονική σπανακο-χορτο-τυρόπιτα! Έτοιμη λοιπόν η γέμιση!

3. Ανοίγουμε τα ζυμαράκια σε λεπτά φύλλα, χρησιμοποιώντας τον πλάστη και αλευρώνοντας τις επιφάνειες τους ώστε να μην κολλούν. Μετά, τα βάζουμε λίγο στην άκρη να ξεραθούν. Στη συνέχεια, λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε δύο από τα φύλλα στη βάση. Κάθε φορά που βάζουμε ένα φύλλο λαδώνουμε με πινελάκι, ενώ καθώς τα απλώνουμε τα αφήνουμε να κάνουν και λίγες ζάρες. Κατόπιν, ρίχνουμε τη γέμιση σε διάφορα σημεία, στρώνουμε φυλλαράκι από πάνω, λαδώνουμε πάλι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (ανάλογα και με το πόσο λεπτή ή χοντρή θέλουμε την πίτα). Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, πάνω-κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και για περίπου μία ώρα. Η αλήθεια είναι ότι αρκετά μπελαλίδικη αλλά αξίζει πραγματικά!

Χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά
Μερίδες: 20+ κομμάτια

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Κηφισίας 189, 2ος όροφος, Τ.Κ. 15124, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.