Ξενάγηση στις Μυκήνες με την Εναλλακτική Δράση




Κυριακή 3 Φεβρουαρίου>

Η εξόρμησή μας ξεκινά από τις  Αρχαίες Μυκήνες και συνεχίζεται στον αρχαίο Μυκηναϊκό δρόμο.

Τα ερείπια των Αρχαίων Μυκηνών βρίσκονται σ’ ένα βραχώδες ύψωμα. Είναι μία θέση σπουδαίας στρατηγικής σημασίας, που δεσπόζει από την αρχαιότητα στους δρόμους από τη Φλιούντα, τη Νεμέα, τις Κλεωνές και την Κόρινθο.

 Οι ανασκαφές έχουν φέρει σε φώς την ακρόπολη των Μυκηνών, διαφόρους τάφους μέσα και έξω απ΄ αυτή και ερείπια κατοικιών κι’  άλλων οικοδομημάτων της πόλης. Φημισμένη σ’ όλη τη γη είναι η μεγαλοπρεπή «Πύλη των Λεόντων».  Εντυπωσιακοί δε, είναι και οι μεγάλοι θολωτοί τάφοι, που έχουν βρεθεί έξω από την ακρόπολη.

 Πεζοπορία στο αρχαίο Μυκηναϊκό μονοπάτι.

(Από Προσύμνη στις Μυκήνες).

 Κι όμως υπάρχουν μυκηναϊκοί δρόμοι.. Αν και οι ρωμαίοι φημίζονται για τους δρόμους όμως και οι μυκηναίοι δεν υστερούσαν.  Στρωμένοι με πλάκες και χαλίκι και . με πλάτος δύο περίπου μέτρων, ίσα να περνά μια άμαξα παρουσίαζαν προβλήματα κυκλοφορίας και τότε όπως δηλώνεται από τη μυθολογία.

 Οι μυκηναίοι όριζαν το δρόμο ανάλογα με τις ανάγκες τους, τροφοδοσία, άμυνα και επικοινωνία. Από τις Μυκήνες ξεκινούσαν τέσσερις δρόμοι που χρονολογούνται στα μέσα του 1300πχ., οι τρεις πορεύονταν βόρεια προς την Κορινθία και ο τέταρτος νότια, στην κοιλάδα του Μπερμπάτι, στην Πρόσυμνα, προς τη θάλασσα. Πιθανόν να είναι και ο δρόμος που περπάτησε τελευταία φορά ο Αγαμέμνονας γυρνώντας από την Τροία…. Εμείς θα ακολουθήσουμε αυτήν την τελευταία διαδρομή.

 Η διαδρομή αυτή συνέδεε την ακρόπολη των Μυκήνων με το λεκανοπέδιο της Προσύμνης, από όπου περνούσε η συντομότερη οδός (Κοντοπορεία) που συνέδεε το Άργος με την Κόρινθο. Η διαδρομή περνά από πολλά σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος: ελληνιστικός πύργος κοντά στην Προσύμνη, ρωμαϊκά λουτρά και δεξαμενή, μια πολύ περίεργη εκκλησούλα δίπλα στα λουτρά, θολωτός μυκηναϊκός τάφος, ερείπια μυκηναϊκού οικισμού στο λόφο Μαστό και στο τέλος της διαδρομής η ακρόπολη των Μυκήνων.

 Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 11,1 χλμ ενώ η υψομετρική ανάβαση δεν ξεπερνά τα230 μ.Το ξεκίνημα της διαδρομής γίνεται από την Προσύμνα, ένα γραφικό χωριό στο ψηλότερο σημείο μικρού λεκανοπεδίου, το οποίο χωρίζεται από τον κάμπο του Άργους με το στενό φαράγγι της Κλεισούρας.

Πεζοπορία εύκολη (Α) 5 ώρες, προαιρετική.

 Σημ. Η ξενάγηση και η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι δωρεάν

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

 

8:00 πμ                         Αναχώρηση από Βούλα

                                       (παραλιακή-Συγγρού-Σύνταγμα-Ομόνοια)

8:30 πμ                         Επιβίβαση στην Ομόνοια.

10 πμ   – 11πμ           Ξενάγηση στις Αρχαίες Μυκήνες.   

 11πμ -16.00 μμ       Πεζοπορία στο αρχαίο Μυκηναϊκό μονοπάτι από                  

                                        Μυκήνες μέχρι Προσύμνα (Προαιρετική).

16.00μμ-1800 μμ         Φαγητό στην Προσύμνα

18.00 μμ                       Αναχώρηση για Αθήνα.

 

Δηλώσεις συμμετοχής

Μαρία Κορομηλά :  210 8991145, 6940308757

ή στο Email : ena.drasi@gmail.com

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.