Αντοχή Στην Πράξη – ladiesrun.gr




ΕΛΕΝΑ ΦΙΛΑΝΔΡΑ

Πρωταθλήτρια στίβου
Φωτογραφήθηκε στο Holmes Place της Γλυφάδας ( Photo: Βασίλης Καλέγιας)

Η ΕΛΕΝΑ ΛΕΕΙ:
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον στίβο σε ηλικία 14 ετών. Δεν ήξερα τι ζητούσα μέσα στο στάδιο εκείνη την εποχή. Τα πάντα ήταν ένα παιχνίδι για μένα. Με τον καιρό, όμως, ήρθαν οι πρώτες διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο και γλυκάθηκα. Χωρίς δεύτερες σκέψεις αποφάσισα να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στο τρέξιμο και συγκεκριμένα στα αγωνίσματα των 800μ. και 1.500μ.
Τα 800μ. είναι ένα επίπονο αγώνισμα. Δεν απαιτεί μόνο αντοχή ή ταχύτητα, αλλά αντοχή στην ταχύτητα, κάτι πολύ δύσκολο στην πράξη. Το ατομικό μου ρεκόρ είναι 2.00.88. Στόχος μου στο μέλλον είναι να τρέξω την απόσταση κάτω από τα δύο λεπτά.
Στο πέρασμα των 14 ετών που τρέχω ένα πράγμα έμαθα καλά: Το μεγαλύτερο λάθος ενός αθλητή είναι να φοβάται να κάνει λάθος.
Φέτος πραγματοποίησα το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας μου για τους Ολυμπιακούς στην Αιθιοπία, σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Μας φιλοξενούσε η σπουδαία Ολυμπιονίκης Μεσερέτ Ντεφάρ. Ήταν μοναδική εμπειρία να τρέχεις στα δύσβατα μονοπάτια της κατάφυτης αιθιοπικής ζούγκλας παλεύοντας να ακολουθήσεις το ρυθμό στο κακοτράχαλο μονοπάτι Εντότο. Κι αν έχανες έστω για μια στιγμή την αυτοσυγκέντρωσή σου, τότε σε περίμενε σίγουρα μια επίπονη πτώση. Προσωπικά γύρισα γεμάτη μελανιές πίσω. Και κατάλαβα γιατί οι Αφρικανοί δρομείς είναι οι πιο σκληροί στον κόσμο.
Στην Αιθιοπία υπάρχει ένας μύθος για το τρέξιμο: Κάθε πρωί η γαζέλα ξυπνάει και ξέρει ότι πρέπει να τρέξει γρηγορότερα από το πιο γρήγορο λιοντάρι αν θέλει να ζήσει. Κάθε πρωί το λιοντάρι ξυπνάει και ξέρει ότι πρέπει να τρέξει γρηγορότερα από την πιο αργή γαζέλα αν θέλει να μην πεθάνει της πείνας. Το σίγουρο είναι ότι μόλις ο ήλιος βγει στη ζούγκλα, είτε είσαι γαζέλα είτε λιοντάρι πρέπει να τρέξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς!
Η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου –όπου κατάφερα να φτάσω έως τα ημιτελικά των 800μ.- ήταν ότι καλύτερο έχω ζήσει στην καριέρα μου. Βέβαια για να φτάσω εκεί χρειάστηκε να αντιληφθώ για τα καλά ότι δεν χρειάζεται μόνο ταλέντο ή δουλειά για να πας παραπέρα, αλλά ταλέντο στη δουλειά. Στην πραγματικότητα αυτό είναι το μυστικό.

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Η απόσταση των 800μ. οπου διακρίνεται η Ελενα είναι απο τα πλέον συναρπαστικά αγωνίσματα του στίβου: Καθώς είναι η συντομότερη απο τις μεσαίες αποστάσεις, οι πρωταθλητές πρέπει να συνδυάζουν τους μύς και το εκρηκτικό ταλέντο του σπρίντερ με την στρατηγική αντίληψη και την αεροβική αντοχή του δρομέα αποστάσεων!

Κείμενο: Αντώνης Ντινιακός

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.