Επιτέλους το λεωφορείο από τις λεωφόρους




(ilioupolitoday.gr)

Επιτέλους έσωσαν και άκουσαν τη λογική και κατάργησαν την αυθαίρετη παράκαμψη λεωφορειακής γραμμής από στενά στην καρδιά μιας γειτονιάς. Η ιστορία είναι απλή και χρήσιμη αν και δεν προβλέπεται να έχει ευχάριστο τέλος.

Δευτέρα 11η Φεβρουαρίου επικοινωνήσαμε γι’ άλλη μια φορά με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και συγκεκριμένη υπάλληλος μας ενημέρωσε ότι το δημοτικό λεωφορείο δεν θα περνά πια από τις οδούς Πινδάρου και Αρ. Λούβαρη, αλλά από τη λεωφόρο Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, επειδή, είπε, είδαν (ποιοι;) ότι οι δρόμοι είναι στενοί. Μάλλον το είδαν στην ανάρτησή μας,  καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα το είχαν δει και όταν αποφάσιζαν την παράκαμψη.

Απ’ όσο ξέρουμε η κατάργηση της απίθανης παράκαμψης της διαδρομής του δημοτικού λεωφορείου έγινε με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν μεσολάβησε συνεδρίαση ούτε της επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ούτε φυσικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάντως, ούτε τώρα πανηγυρίζουμε που έπιασε τόπο η δημοσιοποίηση του θέματος που κάναμε εμείς. Είναι λυπηρό οι κάτοικοι για κάποιο πρόβλημά τους να μην απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά σε δημοσιογράφους. Αυτό το εξηγηθήκαμε πρώτη φορά σ’ αυτό το site μετά από ρεπορτάζ μας για τις πηγές της Πικροδάφνης, που τις είχαν εγκαταλείψει και μετετράπησαν σε σκουπιδότοπο. Λίγες μέρες μετά έσωσαν οι αρμόδιοι και έστειλαν υπαλλήλους οι οποίοι με αυτοθυσία σε μία ημέρα πήγαν, καθάρισαν το μέρος και απομάκρυναν τα βαρέα οχήματα που ήταν εκεί παρκαρισμένα. Και τότε, όπως κάνουμε και τώρα, επιμείναμε να μην πανηγυρίζουμε και να μη συγχαίρουμε κάποιους που έκαναν τη δουλειά τους με καθυστέρηση και κατόπιν υποδείξεως.

Ένα μέσον μαζικής (καλύτερα «κοινής») ενημέρωσης απλώς ενημερώνει. Ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε κινητοποιεί δημότες ή υπηρεσίες για να κάνουν τη δουλειά τους. Κάποτε γίναμε μάρτυρες τηλεοπτικής διακυβέρνησης μέσω τηλεκοντρόλ, τώρα βλέπουμε διαδικτυακή διοίκηση δήμου. Έλεος! Όχι μόνο άμα δουν κάτι σε τηλεοπτικό κανάλι, το ακούσουν σε ραδιοφωνικό σταθμό ή το διαβάσουν σε έντυπο ή site, τότε να παίρνουν είδηση ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη δική τους δουλειά. Οι ίδιοι πρέπει να ελέγχουν τους υφιστάμενους και όπως φαίνεται και τον εαυτό τους.

Κάποτε πρέπει ν’ αρχίσει να διοικείται ο δήμος και οι υπηρεσίες του. Κάποτε η πλειοψηφούσα παράταξη, δηλαδή ο Δήμαρχος να καταλάβει ότι η προεκλογική περίοδος δεν ξεκινά μόλις αναλαμβάνουν καθήκοντα οι άρχοντες. Δεν είναι ακόμα απερχόμενοι, είναι για την ώρα διοικούντες. Ο Δήμος είναι και αρχή και υπηρεσία. Πρέπει να λειτουργεί βάσει νόμων και ηθικών πολιτικών κανόνων. Δεν είναι δυνατόν κάθε απόφαση και κάθε κίνηση να αποσκοπεί στο μάζεμα ψήφων, αλλά στο δημόσιο συμφέρον και πουθενά αλλού.

Επί τη ευκαιρία: μάθαμε από μέλος της επιτροπής Ποιότητας Ζωής ότι στο γνωστό και μη εξαιρετέο τρίγωνο ετοιμάζονται μονοδρομήσεις της οδού Αργύρη Λούβαρη σε κάθοδο και της οδού Ερυμάνθου σε άνοδο. Τους θυμίζουμε ότι για να μην είναι αυθαίρετες οι μονοδρομήσεις απαιτούνται: 

-Κυκλοφοριακή μελέτη.
-Διαβούλευση με τους κατοίκους.
-Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Έγκριση από την περιφέρεια.
-Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί και απόφαση διοικητικού δικαστηρίου.

Ακόμα: Η μονοδρόμηση οποιασδήποτε οδού επιβαρύνει τους γειτονικούς, κάθετους και παράλληλους δρόμους και δυσκολεύει τη ζωή όσων διαμένουν εκεί, αλλά και στον μονόδρομο.

Οι δημοτικές αρχές είναι επιρρεπείς σε αυθαίρετες πολλές φορές και χαριστικές μονοδρομήσεις. Θυμίζουμε, πριν λίγο καιρό μετά από επικοινωνία που είχε μαζί μας ο συνάδελφός μας και παλιός φίλος στον Άλφα Δημήτρης Σταυρόπουλος, αναρτήσαμε ρεπορτάζ μας που δείχνει ότι στον Περιφερειακό προς Κατεχάκη, όποιος θέλει από Παύλου Πεντάρη και από Πρωτόπαπα να φτάσει στην Αγία Μαύρα είναι υποχρεωμένος να περάσει από το φανάρι της υπομονής Πρωτόπαπα και Σοφοκλή Βενιζέλου δεξιά, διότι οι κάθετοι με απίθανες μονοδρομήσεις υψώνουν απαγορευτικό τείχος για όποιον δεν θέλει να παραβιάσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.