Μερικές προτάσεις από τους IMAGINISTES




ΣΧΟΛΕΙΟ006

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο του Ιστορικού Λευκώματος ” Από το Μπραχάμι στον Άγιο Δημήτριο” του Βασίλη Καρδάση, που αφορά την εκπαίδευση στον Δήμο.

Πιο κάτω διαβάζουμε στο ίδιο βιβλίο ότι το Α΄Δημοτικό Σχολείο κτίζεται  με πρωτοβουλία κτηματιών και μικροεπιχειρηματιών στην σημερινή του θέση σε οικόπεδο του κτηματία της περιοχής  Θεοδώρου Τατάκη την  περίοδο 1925-1930 ο οποίος το έκανε δωρεά.

ΣΧΟΛΕΙΟ2007

 

Οι IMAGINISTES επαναφέρουν την παλιά τους πρόταση για μετατροπή του συγκεκριμένου ιστορικού κτιρίου που εξακολουθεί να λειτουργεί ως σχολείο ακόμη και σήμερα, σε Λαογραφικό  και Μουσείου Δημ. ΣχολείουΕκθεσιακό και Συνεδριακό κέντρο καθώς και Χώρο Πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το συγκεκριμένο και πλέον ιστορικό  κτίριο από το οποίο πέρασαν χιλάδες παιδιά, ο ανθός του Μπραχαμίου , και που   είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ζωή της  Πόλης μας, επιβάλλεται να αποκτήσει έναν νέο ρόλο.

Η Πόλη μας στερείται Χώρων Πολιτισμού. Οι υφιστάμενοι χώροι είναι ανεπαρκέστατοι και εν πολλοίς λειτουργικά και αισθητικά, απαράδεκτοι. Με την ευκαιρία απευθύνουμε το ερώτημα προς κάθε “αρμόδιο”, για την πορεία  της μελέτης αναμόρφωσης του Δημ. Θεάτρου Μ. Μερκούρη. Που βρίσκεται?

ΣΧΟΛΕΙΟ2008

Προτείνουμε λοιπόν την επαναφορά του Α΄Δημοτικού στην πρώτη του μορφή , την κατεδάφιση δηλαδή όλων των κτισμάτων που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες, την αποκάλυψη της πέτρας που έχει κατασκευαστεί το Σχολείο, την αξιοποίηση της  υπέροχης αυλής του με επαναφορά  στην πρώτη μορφή της, το πιθανό γκρέμισμα της μάντρας και κυρίως αυτής   που “βλέπει” την οδό Θ. Τατάκη.  την συντήρηση του εσωτερικού του  κτιρίου και τον εξοπλισμό του ώστε να ανταποκρίνεται στον Μουσειακό και πολιτιστικού του ρόλο, όπως περιγράψαμε πιο πάνω.

Με άξονα την αλλαγή της χρήσης του Σχολείου δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία για μια ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί μια πλατεία και μάλιστα στο ιστορικό κέντρο του Μπραχαμίου.

Προτείνουμε

1. Πεζοδρόμηση της Θ. Τατάκη μέχρι τέλους.

2. Πεζοδρόμηση των εφαπτομένων και γύρω από το σχολείο οδών.

3. Ενοποίηση του χώρου του Σχολείου με το απέναντι οικόπεδο που εστεγάζοντο παλιά οι πρόσκοποι  και  που παρ ότι ανήκει στον Δήμο, παραμένει αναξιοποίητο.

Ας τολμήσουμε επιτέλους μια κίνηση που θ’ αλλάξει την μορφή και την ζωή της μίζερης συνοικίας μας. Χάθηκαν τα πάντα, ο Αστέρας, η Ελκα , ο Αρίωνας, η Λούλα, η Μπέλλα (Δροσιά)….Πάει να χαθεί και το μπακάλικο του Σκαβάντζου…

Ποιός όμως έχει τα κότσια να μπει σε τέτοιες πολιτικές.

Αρκούμαστε στο εύκολο, στο πρόσκαιρο, στο ανώδυνο. Εκατοντάδες  χιλάδες ευρώ δαπανήθηκασν για ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις την προηγούμενη διετία. Θα περιμένουμε τον ακριβή απολογισμό για το κόστος τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να δαπανάμε με ευκολία δημόσιο χρήμα σε εποχές οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης.

Οι imaginistes πρότειναν και προτείνουν συνεχώς μια διαφορετικού τύπου πολιτιστική πολιτική. Μια πολιτική που δεν θ αρκείται μόνο σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις η εκδηλώσεις  μνήμης τύπου Μετροπόλιταν, αλλά θα έχει πρώτα και κύρια την ανάδειξη και αξιοποίηση των ντόπιων φρέσκων ταλαντούχων ανθρώπων του Δήμου.

Ας δώσουμε ζωή στην καλλιτεχνική έκφραση και την ανησυχία. Ας δώσουμε χώρο και ας αποδεσμεύσουμε από τον αιώνιο  λήθαργο και τις συμβατικές υποχρεώσεις την δημιουργικότητα και την φαντασία.

Υπάρχουν πολλές εγκαταλειμένες αποθήκες και παλιές βιοτεχνίες στον Δήμο. Αντί να σπαταλάμε χρήματα για να ωραιολογούμε  περί Μεσογειακών αρωμάτων   και άλλων τέτοιων ανύπαρκτων  αισθήσεων,να πάμε ως Δημοτική Αρχή να αγοράσουμε και να επενδύσουμε σε μακροχρόνιους  στόχους, σ’ ένα τέτοιο κτίριο. Να το εξοπλίσουμε και να το αποδώσουμε σ’ αυτούς που δεν κοιμούνται τα βράδια για να βγάλουν ένα μουσικό κομμάτι, για να στήσουν μια χιπ χοπ ρίμα, για να να μάθουν να παίζουν ένα θεατρικό ρόλο , για να βρουν το τραγούδι που θα εκπέμψουν από το ραδιόφωνο της γειτονιάς  και να συγκινήσουν στην αγαπημένη τους, για να στεγάσουν την συλλογή που συγκέντρωναν με αγάπη, κόπο και χρήματα από το υστέρημα τους, γενικά να κάνουμε συντροφιά  στους  αμετανόητους ονειροβατούντες και τους αιθαιροβάμονες.

Οι IMAGINISTES είναι  παρόντες, ακμαίοι, ανοικτοί στις προκλήσεις, το καινοτόμο το ρηξικέλευθο, το χιούμορ, εραστές του τόπου τους και αγαπημένοι με όσους τους αγαπούν.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.