Όχι στην κατάρρευση των παιδικών Σταθμών Νέας Σμύρνης




ΞΕΚΙΝΗΜΑ –
Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
www.xekinima.org

Η κοινωνική ισοπέδωση που επιχειρείται από κυβέρνηση και Τρόικα δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τόσο όσον αφορά το απαραίτητο προσωπικό για την ασφάλεια των παιδιών όσο και για τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Και στο δήμο μας, η κατάσταση είναι απελπιστική. Ο 4ος ΠΣ, για παράδειγμα, στεγάζεται σε ακατάλληλο κτίριο (γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ήταν να μεταφερθεί αλλού) και έχει μία (!) μόνιμη παιδαγωγό. Στους εφτά παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς φιλοξενούνται πάνω από 600 παιδιά και το μόνιμο προσωπικό δεν ξεπερνά τα 40 άτομα! Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι, με χαμηλότατους μισθούς και με την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη φέτος, όπου παιδαγωγοί με 10 χρόνια προϋπηρεσίας, παρότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όχι μόνο δεν μονιμοποιήθηκαν αλλά δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους! Η κατάσταση δηλαδή έχει ως εξής: από τη μια αυξάνεται το ωράριο των μόνιμων παιδαγωγών, προσλήψεις νέων δεν γίνονται, τα κενά καλύπτονται με συμβασιούχους οι οποίοι μειώνονται συνεχώς.
Αυτά δεν σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι στους ΠΣ είναι «τεμπέληδες» και δεν θέλουν να δουλεύουν περισσότερο. Είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα, καθώς λιγότεροι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες, σημαίνει ότι δεν μπορούν να δώσουν την απαραίτητη προσοχή στα παιδιά, ούτε από την άποψη της ασφάλειάς τους ούτε από την άποψη του παιδαγωγικού έργου.
Επιπλέον, τα χρήματα που δίνει το κράτος για τους ΠΣ μειώνονται διαρκώς ενώ αυτά που δίνουν οι γονείς (τροφεία) αυξάνονται! Οι υπηρεσίες που παρέχονται υποβαθμίζονται συνεχώς, καθώς οι ελλείψεις σε υλικά αγαθά μεγαλώνουν, θέτοντας το ζήτημα ακόμα και της υγείας των παιδιών. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν στο προσωπικό της καθαριότητας. Στην «Εθνική Στέγη», για παράδειγμα, υπάρχει μία (!) μόνιμη καθαρίστρια, για έναν τεράστιο χώρο! Την ίδια στιγμή οι ΠΣ έχουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως χαρτί τουαλέτας ή σαπούνια.

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.