Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αγ. Δημητρίου με τον Γιώργο Σταθάκη




Σε μια σχεδόν γεμάτη αίθουσα του δημοτικού θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» στο Δημαρχείο, την Κυριακή 10 Μάρτη, η Τοπική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο των ανοιχτών εκδηλώσεων που συνεχίζει να πραγματοποιεί, διοργάνωσε πολιτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους κατοίκους της πόλης μας, με τη συμμετοχή του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιώργου Σταθάκη, την οποία συντόνισε το μέλος της γραμματείας της Τ. Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Βασίλης Κουτσοβασίλης.

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό της συντονίστριας της γραμματείας της Τ.Ε Ιωάννας Μπίθα, ο βουλευτής, ο οποίος είναι εκτός από καθηγητής Παν/μίου και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, αναφέρθηκε διεξοδικά στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξοδο από την κρίση, τις προτάσεις για την ανακούφιση της χειμαζόμενης κοινωνίας, καθώς και στην ανάγκη αντικατάστασης του αναποτελεσματικού Μνημονίου και όλων των μέτρων λιτότητας, με ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο βουλευτής αρχικά ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση της προεκλογικής περιόδου, όπως και των καταστάσεων που έγιναν την περίοδο εκείνη, θυμίζοντας την απειλή ότι «θα πτωχεύσει η χώρα αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πάρουμε την δόση», που τελικά αυτή καταβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, χωρίς η χώρα να πτωχεύσει, όπως ξέρουμε.

Στη συνέχεια, τόνισε, ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η εφαρμογή ενός προγράμματος, που δεν βγαίνει και είναι λάθος, όπως ομολογεί και το ίδιο το ΔΝΤ, λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση των πάντων και το ξεπούλημα δημόσιας γης είναι καταστροφικό.

Για εμάς, είπε, ισχύει η εκτίμηση ότι το μνημόνιο δεν έχει μέλλον,

δεν είναι βιώσιμο, χωρίς μία ή περισσότερες αναδιαρθρώσεις του δημόσιου χρέους, το οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, αλλά και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα επίκειται μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους στο τέλος του χρόνου και ταυτόχρονα η σταθεροποίηση της οικονομίας την οποία οραματίζονταν τότε δεν είναι ορατή στον ορίζοντα. Υπάρχει μια νέα ύφεση και νέα αποδιάρθρωση των δημοσίων εσόδων.

Ελλείψει επαρκών κρατικών εταιρειών, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Μνημονίου μειώθηκε από τα αρχικά 50 δισ. σε περίπου 10 δισ., και τώρα υπολογίζουν στην καλύτερη περίπτωση να εισπράξουν για 2-3 δις.

Λόγω της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης και της τρόικας, το παραπάνω πρόγραμμα στράφηκε μετά μανίας στη δημόσια γη, στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Μόνο που η δημόσια γη, ελλείψει χωροταξικών σχεδίων, κτηματολογίου και χρήσεων γης, μαζί με τη συνταγματική επιταγή περί μη πώλησής της, καθιστά το όλο βιαστικό εγχείρημα άκρως προβληματικό και ασφαλώς μη επιτρεπτό από εμάς.

Η ελληνική οικονομία, συνέχισε, για να γυρίσει μετά από μια τόσο βαθιά ύφεση χρειάζεται από 40 έως 60 δις ευρώ επενδυτικούς δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και νέα εργαλεία για να κινητοποιηθούν αυτοί οι επενδυτικοί πόροι προς παραγωγικούς τομείς, ακόμη και με άλλες εναλλακτικές μορφές οικονομίας, όπως η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία κλπ.

Η ανακοπή της ύφεσης, τόνισε, θέλει οικονομική πολιτική ακριβώς στον αντίποδα του μνημονίου, δηλαδή σταθεροποίηση των δημοσίων δαπανών σε ένα επίπεδο 40%-42%, σταθεροποίηση των φορολογικών εσόδων στο ίδιο επίπεδο, αλλά με μέτρα αναδιανομής των φορολογικών βαρών (βλέπε πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) τα οποία να διευκολύνουν την αύξηση της ροπής προς κατανάλωση στην εγχώρια ζήτηση και χρειάζεται απαραίτητα αντίβαρα, μια αναπτυξιακή ατζέντα η οποία να διαμορφώσει έναν μηχανισμό με τους ελάχιστους επενδυτικούς πόρους και ελληνικούς και ξένους για την ανάκαμψη. Όταν δε, λέμε ανάπτυξη, υποστήριξε ο Γιώργος Σταθάκης, εννοούμε ανάπτυξη χωρίς όμως «φαραωνικά έργα», με σεβασμό στο περιβάλλον, υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, και προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η μεγάλη γάγγραινα της κοινωνίας.

Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και του κράτους, όχι βέβαια στη κατεύθυνση που επιχειρείται σήμερα, αλλά με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, δίνοντας την μεγαλύτερη σημασία στην ανάγκη αναδημιουργίας του καταρεύσαντος κοινωνικού κράτους με έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις και στη δημόσια διοίκηση, θυμίζοντας ιστορικά προηγούμενα ανάλογων τομών του κράτους από τον Τρικούπη, τον Βενιζέλο και τον Καραμανλή.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν αρκετοί συμμετέχοντες, που υπό την μορφή ερωτήσεων ή και τοποθετήσεων συνέβαλαν σε ένα εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο, που θέλουμε να πιστεύουμε ικανοποίησε τον στόχο της εκδήλωσης.

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.