Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της δημοτικής πολιτικής απέναντι στην κρίση;




ΣΤΡΟΦΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ: Δημοτική πολιτική και αλληλεγγύη

 Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της δημοτικής πολιτικής απέναντι στην κρίση; Ποια η σχέση της με την αλληλεγγύη; Αυτά ήταν τα ερωτήματα που έθεσε η δημοτική κίνηση ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ σε εκδήλωσή της που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Απριλίου, μια σημαδιακή μέρα για τη δημοκρατία.

Κάτω από τα δέντρα του Άλσους, η Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος Αθήνας (επικεφαλής της δημ. κίνησης ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ) και καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, και η Μαρία Βαμβουρέλλη δημοτική σύμβουλος της ΣΤΡΟΦΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, παρουσίασαν την εμπειρία από διάφορες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην πόλη μας και αλλού, και ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους για το ρόλο που μπορεί να παίξει η αυτοδιοίκηση στις σημερινές συνθήκες. Άλλωστε, όπως τόνισε η Ελένη Πορτάλιου, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί ακόμη να λειτουργήσει δημοκρατικά, αν φυσικά αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών, σε αντίθεση με την κεντρική εξουσία που έχει παραδοθεί στις απαιτήσεις της τρόικας.

Όπως εξήγησαν οι δύο ομιλήτριες, είναι πια ευρέως αποδεκτό ότι απέναντι στην πολιτική του μνημονίου οι δήμοι πρέπει να κινούνται με στόχο να μη μένει κανείς μόνος του στην κρίση. Επιπλέον όμως είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν και πολλαπλασιαστικά, οργανώνοντας τις κοινωνικές αντιστάσεις και στηρίζοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες αυτοοργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, ενάντια στη λογική των άμεσων ή έμμεσων ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. μέσω ΜΚΟ, υπεργολαβιών κ.λπ.).

Στη συζήτηση συμμετείχαν με σχόλια και προτάσεις και πολλοί από τους παρευρισκόμενους. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου, ενώ λειτούργησε και κοινωνική κουζίνα, δίνοντας έναν αέρα γιορτής στην ημέρα. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και τραγούδι –από έντεχνα και πολιτικά τραγούδια μέχρι λαϊκά και δημοτικά– από τον γνωστό πιανίστα Πέτρο Αθανασίου, την Αλεξάνδρα Κυριακοπούλου, τον Μπάμπη Κακαβά, αλλά και πολλούς από τους παρευρισκόμενους…

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.