Έρανος της Αγάπης από τη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης




 

eranosagapis2013

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης εξέδωσε  εγκύκλιο αναφορικά με τον φετινό Έρανο της Αγάπης που θα διοργανώσει από 15-22 Δεκεμβρίου:

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Πλησιάζει κι εφέτος η εορτή της θείας γεννήσεως του Λυτρωτού μας Κυρίου Ιησού Χριστού. Θεός επί γης! Ο Υιός του Θεού γίνεται και υιός ανθρώπου για να σώσει τον άνθρωπο.

Η ενανθρώπηση του Θεού Λόγου αποτελεί το «μέγα και παράδοξον μυστήριον» της πίστεώς μας. Και αυτό το γεγονός θα εορτάσουμε, όπως κάθε χρόνο, σε λίγες μέρες. Ο Κύριος Ιησούς γεννιέται ως βρέφος για να προσφέρει στους πλανεμένους την αλήθεια, στους δούλους την ελευθερία, στους αμαρτωλούς τη συγχώρηση, στους πληγωμένους και πονεμένους την αγάπη και τη στοργή, στους θλιμμένους την παρηγοριά, στους απελπισμένους την ελπίδα και την αισιοδοξία, στους νεκρούς την ανάσταση και τη ζωή. Σε όλους τους ανθρώπους τη σωτηρία και τον αστείρευτο πλούτο των ευλογιών Του.

* * *

Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων φανερώνει την απροσμέτρητη αγάπη του Κυρίου Ιησού προς τον άνθρωπο. Και ακριβώς ο Θεός έγινε και αληθινός και τέλειος άνθρωπος, για ν᾽ ανθήσει στη γη και να καρποφορήσει στις ψυχές και στη ζωή των ανθρώπων η αληθινή και γνήσια ἀγάπη : η αγάπη που ο Ίδιος μας αποκάλυψε με την αγία ζωή Του και το σωτηριώδες έργο Του.

Η τέλεια αυτή αγάπη έχει δυο άξονες. Ο ένας, κάθετος, είναι η αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό. Ο δεύτερος, οριζόντιος, είναι η αγάπη των ανθρώπων μεταξύ τους, δηλαδή η αγάπη προς τον πλησίον. Οι δυο αυτές μορφές αγάπης είναι αναπόσπαστα ενωμένες.

Η αγάπη προς τον πλησίον, προς τον συνάνθρωπο, είναι η έμπρακτη εκδήλωση της αγάπης μας προς τον Θεό. Την αλήθεια αυτή επιβεβαιώνουν τόσον ο Κύριος Ἰησούς, όσον και ο ιερός Ευαγγελιστής Ιωάννης. Λέγει ο Κύριος στο Ευαγγέλιο της Μεγάλης Κρίσεως : «Εφ᾽ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25,40)• Και ο άγιος Ιωάννης γράφει : «Ταύτην την εντολήν έχομεν απ᾽ αυτού, ίνα ο αγαπών τον Θεόν αγαπά και τον αδελφόν αυτού» (Α’ Ιω. 4,21).

* * *

Η μητέρα μας Εκκλησία μας δίνει κι εφέτος κατά τις ημέρες του Εράνου της Αγάπης, που θα διεξαχθεί τις παραμονές των Χριστουγέννων, τη χρυσή ευκαιρία να δείξουμε με τρόπο πηγαίο και έμπρακτο τα ιερά αισθήματα της χριστιανικής μας αγάπης προς τους αδελφούς μας εκείνους, που δοκιμάζονται και υποφέρουν και τους οποίους καθ᾽ όλη τη διάρκεια του έτους η Μητρόπολη και οι Ενορίες μας αγωνίζονται να βοηθήσουν.

• Είναι οι αδελφοί μας, που φιλοξενούνται στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Εκκλησίας μας.

• Είναι οι συνάνθρωποι μας, που βρίσκουν καθημερινά ένα πιάτο φαγητού στα συσσίτια των Ενοριών μας.

• Είναι οι πολύτεκνες οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, που συμπιέζονται από ποικίλες ανάγκες.

• Είναι οι άνεργοι πού στερούνται πολλές φορές και τα στοιχειώδη.

• Είναι οι άρρωστοι, που αδυνατούν ν᾽ αγοράσουν τα φάρμακά τους.

• Είναι οι σπουδαστές μας εκείνοι, που χρειάζονται τη βοήθειά μας, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι αναξιοπαθούντες συνάνθρωποι μας περιμένουν να τους βοηθήσουμε και να τους συμπαρασταθούμε.

Για τον λόγο αυτό έχουμε χρέος ιερό ν᾽ ανταποκριθούμε στο προσκλητήριο της αγάπης, τον Έρανο της Αγάπης, που, όπως κάθε χρόνο, θα διενεργήσει κι εφέτος η Εκκλησία μας.

Συνεργεία από εθελόντριες κυρίες των Ενοριών μας θα σας επισκεφτούν στα σπίτια σας και στα καταστήματά σας από τις 15 έως και τις 22 Δεκεμβρίου και θα ζητήσουν να προσφέρετε ό,τι έχετε ευχαρίστηση για τα έργα της αγάπης.

Τρέφουμε βέβαιη την ελπίδα, ότι, όπως πάντοτε, με χαρά και προθυμία θα ανοίξετε την καρδιά σας και την πόρτα του σπιτιού σας και θα προσφέρετε ό,τι μπορείτε για την ενίσχυση και ανακούφιση των αδελφών μας. Γνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες που λίγο-πολύ όλοι μας αντιμετωπίζουμε. Άς μην ξεχνούμε όμως ότι πολλοί άλλοι συνάνθρωποι μας βρίσκονται σε πολύ χειρότερη μοίρα και ματώνουν καθημερινά για να μπορέσουν να επιβιώσουν!

Εκφράζω σε όλους σας τις θερμές μου ευχαριστίες για τον πλούτο των χριστιανικών φιλανθρωπικών σας αισθημάτων.

Ευφρόσυνα Χριστούγεννα και η ευλογία του Θεού να είναι πάντοτε μαζί σας και με τις οικογένειές σας.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο Επίσκοπος σας

ΠΗΓΗ: e-epikaira.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.