Σίβυλλα alert! Κίκο Μαρτίνος – Ο νεαρός εφοπλιστής που ξέφυγε από τους επίδοξους απαγωγείς του




(tovima.gr)

«Winter is the time for comfort…. It’s the time for home. Christmas is the best time of the year» έλεγε ο μεγάλος Edith Sitwell. Ο 33χρονος εφοπλιστής Ανδρέας- Ιωάννης (Κίκο)Μαρτίνος (φωτο.) κινδύνεψε να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων μακριά από την οικογενειακή εστία. Τελικά η αξιοσημείωτη ψυχραιμία που επέδειξε αναγκάζοντας τους επίδοξους απαγωγείς του να τραπούν σε φυγή, τον έκανε να βρίσκεται ασφαλής στο σπίτι του στα νότια προάστια της Αθήνας. Κοντά στους αγαπημένους του ανθρώπους. Την ετοιμότητα και ψυχραιμία που επέδειξε ο γιος του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου συζητούσαν χθες εφοπλιστικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι αλλά και ο απλός κόσμος.
Ο Κίκο είναι γόνος μιας από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας. Μιας παραδοσιακής φαμίλιας πλοιοκτητών η οποία είναι γνωστή στους διεθνείς ναυτιλιακούς κύκλους όχι μόνο για την οικονομική της ισχύ αλλά και τις σημαντικότατες κολεξιόν πανάκριβων έργων τέχνης. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται σπάνιοι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο.
Η οικογένεια Μαρτίνου έχει επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια (από τότε που ζούσε η δυναμική γιαγιά εκ των δημιουργών της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας Αθηνά Μεθενίτη) να κατοικεί στα νότια προάστια. Οι Μαρτίνοι διαθέτουν πανέμορφα σπίτια στο Καβούρι. Εντυπωσιακά, πολυτελή, μακριά όμως -σε θέματα interior design και αισθητικής- από τις glamorous, υπερφορτωμένες κατοικίες της Εκάλης, της Κηφισιάς, της Πολιτείας. Οι Μαρτίνοι άλλωστε, σεμνοί, low profile, δεν επέλεξαν να κατοικήσουν στα δημοφιλή βόρεια προάστια όπως πολλοί άλλοι συνάδερφοί τους εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες. Ίσως βέβαια η επιλογή τους αυτή όπως έλεγε ισχυρός πλοιοκτήτης του ελληνικού λόμπι της βρετανικής πρωτεύουσας, ο οποίος βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Αθήνα, να δημιουργεί πλέον… κάποια προβλήματα. Σε θέματα ασφάλειας.
Η γοητευτική, «επικίνδυνη» χειμερινή ερημιά του Καβουριού
Το Καβούρι, η Βουλιαγμένη, τα Πηγαδάκια της Βάρης όπου επίσης έχουν χτιστεί πολυτελείς κατοικίες είναι πανέμορφα το χειμώνα. Ωραιότερα, σύμφωνα με την άποψη πολλών και από το καλοκαίρι. Επικρατεί μια υπέροχη ηρεμία και γαλήνη. Το τοπίο μερικές φορές μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Όλη αυτή όμως η ερημιά είναι ίσως…επικίνδυνη για τους μεγαλοεφοπλιστές και επιχειρηματίες οι οποίοι κατοικούν εκεί. Ο πατριάρχης της ελληνικής ναυτιλίας Περικλής Παναγόπουλος, μόνιμος κάτοικος Καβουρίου, έπεσε στα χέρια των απαγωγέων του στη συγκεκριμένη περιοχή ένα χειμωνιάτικο πρωινό, πριν μερικά χρόνια.
Ο Κίκο Μαρτίνος, ακριβώς όπως και ο κ. Παναγόπουλος, δεν ανήκει στην κατηγορία των επιχειρηματιών οι οποίοι συνοδεύονται από κουστωδίες bodyguards. Ο νεαρός, δυναμικός εφοπλιστής δεν διαθέτει καν οδηγό. Χθες το μεσημέρι οδηγούσε όπως κάθε μέρα ένα Audi Quattro. Λίγο μετά τις 3 μ.μ. έκανε την συνηθισμένη διαδρομή από την Βούλα όπου βρίσκεται η έδρα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων «Minerva Marine» μέχρι το Καβούρι. Τις μεσημεριανές ώρες συνηθίζει να κατεβαίνει στο Καβούρι για ένα lunch break. Του αρέσουν ένα-δύο ταβερνάκια της περιοχής.
Το κινηματογραφικό σκηνικό μιας απαγωγής που δεν έγινε
Χθες το μεσημέρι, λίγο πιο μακριά από τα γραφεία της εταιρίας τον σταμάτησαν δύο αυτοκίνητα. Το van Mitsubishi του έκλεισε το δρόμο από μπροστά ενώ το δεύτερο, ένα Citroen «προσέγγισε» από πίσω. Ο Κίκο κατάλαβε αμέσως ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Ψύχραιμος, με γρήγορες κινήσεις εμβόλησε το πίσω όχημα. Κατόρθωσε να διαφύγει. Επέστρεψε στα γραφεία της ναυτιλιακής του εταιρίας. Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία. Στην διάρκεια της χθεσινής μέρας έδινε συνέχεια λεπτομερείς καταθέσεις στους άνδρες της Ασφάλειας. Περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα έγιναν. Οι 5 άνδρες με τα καλάσνικοφ που πλησίασαν στο παράθυρο του αυτοκινήτου. Οι κάννες των όπλων, οι απειλές. Κινηματογραφικές σκηνές! Πρωτόγνωρες για μια ήσυχη -κάποτε- Ελλάδα.
Οι ναυτιλιακές εταιρίες της οικογένειας και ο γάμος με την κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Λιβανού
Ενώ οι έρευνες της αστυνομίας (έχει εμπλακεί ως γνωστό και η αντιτρομοκρατική) συνεχίζονται ας δούμε ποιος είναι ο Κίκο Μαρτίνος. Η οικογένεια του δραστηριοποιείται στην ναυτιλία με τρεις εταιρίες. Την «Thena Μaries» με στόλο 34 δεξαμενόπλοιων και 11 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, την «Minerva Marine» με 31 δεξαμενόπλοια και 1 πλοίο ξηρού φορτίου και της «East Med» με 30 bulk carriers.
Ο Κίκο αν και ήταν ένα μάλλον ζωηρό αγόρι στα εφηβικά και πολύ νεανικά του χρόνια εξελίχθηκε σε σοβαρό παράγοντα της ναυτιλίας μας. Ένας νεαρός πλοιοκτήτης που όλοι περιβάλλουν με εκτίμηση και σεβασμό. Πριν 4 περίπου χρόνια παντρεύτηκε την όμορφη ξανθιά Μαρίνα (φωτο.), κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Λιβανού και τις Λήτας Βοϊβόδα (η άλλη κόρη του ζεύγους Λιβανού Αριέττα έχει παντρευτεί το γιο του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, Γιώργο). Ο γάμος του Κίκο και της Μαρίνας έγινε στο Λονδίνο όπου έχει ζήσει για αρκετό καιρό η κόρη του μεγαλοεφοπλιστή και θείου της Χριστίνας Ωνάση (η Τίνα Ωνάση και η Ευγενία Νιάρχου ήταν οι αγαπημένες αδερφές του Γιώργου Σ. Λιβανού).
Το κτήμα στην βρετανική εξοχή και η gallery Gagosian
Μετά την γαμήλια τελετή στην Αγία Σοφία ακολούθησε μεγάλο γαμήλιο party στην βρετανική εξοχή. Το τεράστιο υπέροχο κτήμα με τον πύργο που έμοιαζε να βγαίνει μέσα από κάποιο παραμύθι ήταν ιδιοκτησίας του Δούκα του Μπλάνφορντ ο οποίοι υπήρξε σύζυγος της Τίνας Λιβανού. Τα μεγαλύτερα εφοπλιστικά ονόματα του κόσμου έδωσαν το παρών. Ακολούθησε ένα μεγάλο party για συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα. Ο Κίκο και η Μαρίνα κατοικούν στα νότια προάστια. Ζουν μια απλή καθημερινή ζωή. Εκείνος πηγαίνει στο γραφείο του στην Βούλα, κάνει ταξίδια στο εξωτερικό για επαγγελματικές υποχρεώσεις όταν χρειάζεται. Η Μαρίνα λατρεύει την τέχνη. Ασχολείται με το ελληνικό παράρτημα της Gagosian Gallery την οποία άνοιξε πριν μερικά χρόνια στο Κολωνάκι.
Η ιδιόκτητη Κορωνίδα και η αγάπη για τις Σπέτσες
Τα καλοκαίρια τους ο Κίκο και η Μαρίνα μένουν για ένα διάστημα στο ιδιόκτητο νησί Κορωνίδα. Εκεί όπου βρίσκονται οι γονείς τους, ο αδερφός της Μαρίνας, Σταύρος Λιβανός Τζούνιορ (παντρεύτηκε πριν 2 χρόνια την Μαριέλλα Τσαβλίρη) και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Οι Μαρτίνοι συνδέονται παραδοσιακά με τις Σπέτσες. Διαθέτουν τα ωραιότερα σπίτια στο νησί της Μπουμπουλίνας. Συνηθίζουν να τρώνε σε δημοφιλή ταβερνάκια όπως ο «Ταρσανάς» αλλά και το εστιατόριο «Ορλώφ». Τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας διασκεδάζουν πολλές φορές σε trendy spots όπως το “Tole” και το “Bikini”. Η οικογένεια τρέφει επίσης αδυναμία στην Αντίπαρο.
Οι συλλογές έργων τέχνης και οι οικολογικές ανησυχίες
Ο θείος του Ανδρέα, Ντίνος Μαρτίνος, θεωρείται διεθνούς επιπέδου κολλεξιοναίρ όπως και ο έλληνας μεγαλοεφοπλιστής Φίλιππος Νιάρχος. Οι συλλογές έργων τέχνης της οικογένειας Μαρτίνου είναι εξαιρετικές. Γεμάτες με σπάνια έργα, παγκοσμίου εμβέλειας εικαστικών. Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες έχουν «επεκταθεί» και στα νεαρότερα μέλη της οικογένειας. Η μικρότερη αδερφή του Κίκο, όμορφη Αταλάντη Μαρτίνου, δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης, κάνοντας σημαντικές δουλειές στην Νέα Υόρκη. Έργα τέχνης κοσμούν το σαλέ του Ντίνου Μαρτίνου το οποίο αγόρασε στο St. Moritz. Ιδιοκτήτης του ήταν κάποτε ο Σάχης της Περσίας. Οι Μαρτίνοι, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα τέχνης, βρίσκονται στην ομάδα των θερμών «υποστηρικτών» του Μουσείου Μπενάκη.
Αρκετές φορές μάλιστα έχουν δείξει σημαντικές οικολογικές ανησυχίες. Ο Θανάσης Μαρτίνος (πατέρας της βουλευτού της ΝΔ Γεωργίας Μαρτίνου) λίγα χρόνια πριν παραχώρησε τη θαλαμηγό και ένα μικρότερο συνοδευτικό σκάφος για να ξεναγήσει την βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας σε συγκεκριμένες παραλίες της Ζακύνθου. Εκεί όπου γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες καρέτα-καρέτα.
Το ξεχασμένο περιστατικό 
Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ σε ένα ακόμα περιστατικό που ίσως έχει ξεχαστεί. Δεν υπήρξε μόνο η απαγωγή Παναγόπουλου και η απόπειρα απαγωγής την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου του νεαρού εφοπλιστή Κίκο Μαρτίνου. Πριν λίγα χρόνια είχε γίνει προσπάθεια απαγωγής νεαρού γόνου ισχυρής εφοπλιστικής οικογένειας στα βόρεια προάστια. Ο νεαρός εφοπλιστής κατόρθωσε επίσης να ξεφύγει…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.