Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε ρημάξει με Kalashnikov την Αττική – Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των εμπόρων (EIKONEΣ)




Στα χέρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής βρίσκονται και τα επτά μέλη της σπείρας που είχαν διαπράξει σωρεία ληστειών και κλοπών, εισβάλλοντας ένοπλοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Βορειοανατολικής και της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, ύστερα από συντονισμένες και ταυτόχρονες επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 2 Ιουλίου, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν έξι Έλληνες, πέντε άνδρες ηλικίας 35, 32, 31, 26, 24 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 44 ετών, καθώς και ένας ξένος υπήκοος, ηλικίας 27 ετών.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας οι συλληφθέντες ενέχονται σε 33 τουλάχιστον ένοπλες ληστείες και σε 18 κλοπές μοτοσικλετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και κλοπής, τετελεσμένης ή σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση, κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια.

Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, που είχε διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με επιμέρους διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Το κύριο χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους εστιάζεται στη μεθοδικότητα που επιδείκνυαν στις προπαρασκευαστικές πράξεις και κυρίως στον τρόπο που σχεδίαζαν και οργάνωναν την προσέγγιση και τη διαφυγή τους, από τα καταστήματα που επέλεγαν ως «στόχους».

Πιο αναλυτικά, δημιουργώντας μεταξύ τους ομάδες από δύο έως τέσσερα άτομα και υπό την εποπτεία του 35χρονου συλληφθέντος, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα, αναζητούσαν νυχτερινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής μοτοσικλέτες, που δεν έφεραν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας (π.χ. συναγερμό, αντικλεπτική δαγκάνα) και τις έκλεβαν.

Στη συνέχεια, τις χρησιμοποιούσαν για τη μετάβαση και αποχώρηση τους από τα καταστήματα – στόχους, τα οποία είχαν επιλέξει προσεκτικά, μετά από αυτοψία και κατόπτευση των χώρων, έχοντας ως κριτήρια τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής και τις δυνατότητες ασφαλούς διαφυγής τους.

Κυρίως επέλεγαν πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ψητοπωλεία, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικών ειδών και άλλα εμπορικά καταστήματα.

Στα καταστήματα εισέβαλλαν σε ομάδες των δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων και με την απειλή πολεμικού όπλου Kalashnikov ή πιστολιού, ακινητοποιούσαν υπαλλήλους και πελάτες και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από μερικές εκατοντάδες, ως μερικές χιλιάδες ευρώ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ληστειών σε σούπερ μάρκετ η λεία της σπείρας παραμένει αδιευκρίνιστη από τους υπευθύνους των καταστημάτων. Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας το χρηματικό ποσό, που αποκόμισαν από την εγκληματική δραστηριότητα τους, ξεπερνά τις 47.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάπραξη των ληστειών είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κράνη μοτοσικλετιστή και γάντια, ώστε να καθίσταται δυσχερής η αναζήτηση και ο εντοπισμός τους και η ενδεχόμενη αναγνώρισή τους από τα θύματα των ληστειών ή/και τους αυτόπτες μάρτυρες.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, διέπραξαν σε περίοδο ενός χρόνου και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014 πάνω από 50 ένοπλες ληστείες και κλοπές, τετελεσμένες ή απόπειρες. Η έρευνα συνεχίζεται για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν τις κλεμμένες μοτοσικλέτες, τις οποίες εγκατέλειπαν σε ερημικές τοποθεσίες ή αγροτικές εκτάσεις, συνήθως κοντά στους τόπους διάπραξης των ληστειών και διέφευγαν με άλλα οχήματα, που οδηγούσαν άλλα μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας έχουν αφαιρέσει 18 μοτοσικλέτες από τις περιοχές Χολαργού, Παπάγου, Γέρακα, Νέου Ψυχικού, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου και διαφόρων συνοικιών της Αθήνας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση τυχόν περαιτέρω κλοπών.

Ενδεικτικά, οι ένοπλες ληστείες που διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίζονται:

Στην περιοχή των Σπάτων:

Δύο ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων

Στην περιοχή των Βριλησσίων:

Τρεις ληστείες σε σούπερ μάρκετ

Στην περιοχή της Ραφήνας:

  • Δύο ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων
  • Μία ληστεία σε σούπερ μάρκετ

Στην περιοχή του Γέρακα:

  • Πέντε ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων
  • Δύο ληστείες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος
  • Μία ληστεία σε πρακτορείο Ο.Π.Α.Π.
  • Μία ληστεία σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας

Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής:

  • Τέσσερις ληστείες σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών
  • Μία ληστεία σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στις περιοχές των Γλυκών Νερών και του Νέου Ψυχικού:

Δυο ληστείες σε σούπερ μάρκετ

Στις περιοχές του Χαλανδρίου, του Αμαρούσιου, του Κορωπίου και της Παιανίας:

Πέντε ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων

Ύστερα από ενδελεχείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και στα οχήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό των 940 ευρώ,
  • 28 κινητά τηλέφωνα και διάφορες κάρτες SIM ,
  • πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
  • γάντια και ενδυμασίες μοτοσικλετιστή,
  • 10 κράνη μοτοσικλετιστή,
  • 20 κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων,
  • απομίμηση πιστολιού,
  • δύο ζυγαριές ακριβείας ναρκωτικών ουσιών,
  • μικροποσότητα κάνναβης,
  • διάφορα ξίφη και μαχαίρια επιβίωσης και
  • τρεις μπαγκαζιέρες μοτοσυκλέτας και διάφορα έγγραφα

Μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων όπως κράνη και μπαγκαζιέρες, αναγνωρίστηκαν με βεβαιότητα από τους ιδιοκτήτες τους και τους αποδόθηκαν.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις 3 Ιουλίου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.