Άλιμος: Πρόταση για δημιουργία “ΚΕΠ των φτωχών”




(Δημοτική Κίνηση Αλίμου – ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι)

Όπως γνωρίζουμε η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των ατόμων/οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Οι Δήμοι έχουν προσπαθήσει να συνδράμουν αυτές τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσα από την ανάπτυξη ή των ενίσχυση των υπαρχουσών δομών αλληλεγγύης. Ως γνωστόν και ο Δήμος μας έχει αναπτύξει μια σειρά δράσεων (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δημοτικά Ιατρεία, Σπιτική Κουζίνα παλαιότερα, κλπ) μέσα από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης.

Χρειάζεται, όμως, να ενισχυθούν και να διευρυνθούν αυτές οι δράσεις και, κυρίως, να ενημερωθούν οι ευάλωτοι κάτοικοι/συνδημότες μας για όλα τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας που υλοποιούνται είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο και να ενθαρρυνθούν/υποστηριχθούν στη διαδικασία ένταξής τους σε αυτά. Η πολιτεία με το αρ. 4 του ν.4368/2016 (γνωστού ως ‘’παράλληλο πρόγραμμα’’) έχει δώσει στους Δήμους καινούργια εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση με τη θεσμοθέτηση των Κέντρων Κοινότητας ανά Δήμο (γνωστών και ως ‘’ΚΕΠ των φτωχών’’) ως δομές συμπληρωματικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων. Ο Δήμος μας μπορεί να ιδρύσει ένα τέτοιο Κέντρο για να προσφέρει :

  • την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης,
  • την υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης των κατοίκων της περιοχής μας στα ανωτέρω προγράμματα,
  • τη συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων δημοτών σε άλλες δομές και υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής μας,
  • την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού,
  • την ανάπτυξη δικτύου εθελοντισμού που θα συνδράμει τις δράσεις αντιμετώπισης της φτώχειας, κλπ.

Ωφελούμενοι θα είναι οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή του Δήμου μας και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Προβλέπεται μάλιστα και η στελέχωση των Κέντρων αυτών με προσωπικό πλήρους απασχόλησης καθώς και η χρηματοδότησή τους.

Παράλληλα ο ίδιος αυτός νόμος με το αρ. 13 προβλέπει για πρώτη φορά τη μείωση ή και απαλλαγή από δημοτικά τέλη των μακροχρόνια ανέργων καθώς και των δικαιούχων του Προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (ν. 4320/2015 – κάρτα σίτισης, επιδότηση ενοικίου, παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος κλπ). Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Δήμος μας έχει θεσπίσει στο παρελθόν κάποιες μειώσεις για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν επέτρεπε έως σήμερα στοχευμένη πολιτική μειώσεων σε συνδημότες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική κίνηση ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι προτείνει

  1. Την ίδρυση Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο μας και να το στελεχώσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4368/2016 και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 29/3/2016.
  2. Τη στοχευμένη μείωση ή και απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη των οικογενειών του Δήμου μας που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή έχουν ένα ή και περισσότερα μέλη μακροχρόνια άνεργους.

Επισημαίνουμε ότι από τον νόμο προβλέπεται η στελέχωση των Κέντρων αυτών με προσωπικό πλήρους απασχόλησης καθώς και η χρηματοδότησή τους.

Άλιμος, 22 Απριλίου 2016* Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 20ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΗ ΔΥΝΑΤΟΝ.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.