Εισαγωγή στον Γαλιλαίο του Μπρεχτ: Συζήτηση με την Νάντια Βαλαβάνη στον Άλιμο




«Τρώγοντας το μήλο απ’ το δέντρο της γνώσης»

Εισαγωγή στον «Γαλιλαίο» του Μπρεχτ: Συζήτηση με τη Νάντια Βαλαβάνη – Προβολή της ταινίας «Γαλιλαίος» του Τζόζεφ Λόουζυ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 ώρα 7.00 μμ, στη δημοτική θεατρική σκηνή Αλίμου «Κάρολος Κουν» (Υψηλάντου και Θησείου)

Ο Ιταλός αστροφυσικός και μαθηματικός Γαλιλέος Γαλιλέι, που απέφυγε την εκτέλεση του από την Ιερά Εξέταση αναθεωρώντας την επαλήθευση – από μεριάς του – της θεωρίας του Κοπέρνικου ότι η γη κινείται γύρω από τον ήλιο κι όχι το αντίθετο, θεωρείται ο θεμελιωτής της επιστήμης των νεότερων χρόνων. Αντίστοιχος του για τη «νέα φυσική» υπήρξε ο Αινστάιν. Στην εποχή μας, με τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης να βελτιώσει δραστικά τη ζωή των πολλών, που όμως μετατρέπονται στο αντίθετο υπέρ των λίγων, τα ερωτήματα που θέτει το έργο «Η ζωή του Γαλιλαίου» του Μπρεχτ γίνονται επιτακτικά επίκαιρα:

–       Ποια η σχέση επιστήμης και εξουσίας, επιστήμης και ηθικής;

–       Πως μπορεί μια ηθικοπολιτικά άγρυπνη αλλά πρακτική επιστήμη να κάνει καλύτερη τη ζωή των εργαζόμενων;

–       Επιστήμη που προωθεί το θάνατο ή επιστήμη για τη ζωή;

–       Μπορεί ο καθένας και η καθεμιά μας να πραγματώνει τις δικές του γαλιλαιϊκές δυνατότητες;   

Φέτος, με το ενδιαφέρον για το «Γαλιλαίο» του Μπρεχτ στο κατακόρυφο, όπως μαρτυρούν οι δύο ταυτόχρονες θεατρικές παραγωγές, του «Εθνικού» (ολοκλήρωσε τον κύκλο παραστάσεων) και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (συνεχίζεται ακόμη), προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ταινία του Τζόζεφ Λόουζυ «Γαλιλαίος» (Βρετανία – ΗΠΑ, 1974).

Ο Λόουζυ ήταν ο σκηνοθέτης του θεατρικού «Γαλιλαίου» (αμερικάνικη εκδοχή) του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λος Άντζελες το 1947 υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του ίδιου του Μπρεχτ, ο οποίος βρέθηκε ωστόσο αναγκασμένος να «δραπετεύσει» από την Αμερικανική Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών στην ερειπωμένη από τον πόλεμο Ευρώπη, βδομάδες μόλις μετά την πρεμιέρα του έργου. Ο Λόουζυ, και ο ίδιος «δραπέτης» από τις μακκαρθικές διώξεις εναντίον των αριστερών καλλιτεχνών του Χόλυγουντ, κατέφυγε λίγο αργότερα στο Λονδίνο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του – ευτυχώντας να κάνει μια δεύτερη, ευρωπαϊκή πλέον, σκηνοθετική καριέρα στον κινηματογράφο.

Η Νάντια Βαλαβάνη ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το έργο του Μπρεχτ, του σημαντικότερου θεατρικού συγγραφέα του ταραγμένου 20ου αιώνα, κι έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα και δοκίμια για τον Μπρεχτ σε λογοτεχνικά κι επιστημονικά περιοδικά, 19 απ’  τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο της «Ψωμί και τριαντάφυλλα – Θέματα τέχνης και πολιτικής» (Εκδόσεις Ταξιδευτής, 2011). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συμπόσια και ημερίδες για τον Μπρεχτ, ανάμεσα τους και στο κεντρικό γεγονός για τα 50 χρόνια από το θάνατο του, που οργάνωσε η Διεθνής Ένωση για τον Μπρεχτ (IBS) το 2006 στη γενέτειρα του, στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, με ανακοίνωση της για τα διδακτικά θεατρικά έργα του με τίτλο «Ο Μπρεχτ κι ο θάνατος».

Είχε την ιδέα, οργάνωση κι επιμέλεια της διεθνούς συλλογικής έκδοσης «Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κριτικές προσεγγίσεις» με δοκίμια για τον Μπρεχτ, ένα δικό της και 15 γνωστών ειδικών, πανεπιστημιακών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και μεγάλων καλλιτεχνών, όπως η Γκιζέλα Μάι και οι τότε βοηθοί σκηνοθέτες του Μπρεχτ στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Μ. Βέκβερτ και Κ. Βέμπερ, τα περισσότερα από τα οποία γράφτηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση. Το βιβλίο έχει συμπεριληφθεί στη βιβλιογραφία ως διδακτικό εγχειρίδιο για τον Μπρεχτ σε σεμινάρια των Τμημάτων Θεατρολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Μεταξύ 2005 και 2010 δημιούργησε, σε συνεργασία με εξαιρετικούς καλλιτέχνες, 5 παραστάσεις λόγου, μουσικής και video-art βασισμένες στο έργο του Μπρεχτ.

 Την εισαγωγή και συζήτηση με τη Νάντια Βαλαβάνη για τον «Γαλιλαίο» του Μπρεχτ θ’ ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Τζόζεφ Λόουζυ «Γαλιλαίος», βασισμένη στο θεατρικό του Μπρεχτ (με την ευγενική άδεια της New Star Art Cinema).

 Τηλ. στο «Κάρολος Κουν» 210.9888200

Είσοδος δωρεάν.

Δημοτική κίνηση Αλίμου «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι»

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.