Ο Δήμαρχος Αλίμου στην “Ηλεκτρονική Σχολική Εφημερίδα” του 2ου ΓΕΛ Αλίμου




(Έχουμε Άποψη – Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου Αλίμου – exoumeapopsh.blogspot.gr)

Οι μαθήτριες Ξένου Μαρία, Πεμάι Γιολάντα και Στουγγιώτη Μιλένα, μέλη του πολιτιστικού μας προγράμματος με θέμα “Ηλεκτρονική Σχολική Εφημερίδα” με τη συνοδεία της καθηγήτριάς μας της Πληροφορικής, κας Σκούρα Αθανασίας και της Διευθύντριας του σχολείου μας κας Ρομποτή Σταματίας επισκεφτήκαμε τον Δήμαρχο της πόλης μας, κ. Ανδρέα Κονδύλη.
Ο Δήμαρχος μaς υποδέχτηκε στο γραφείο του με προσήνεια και μεγάλη προθυμία να συζητήσει μαζί μας και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξή του, η οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Πώς πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για Δήμαρχος της πόλης μας;
Πήρα την απόφαση, διότι έβλεπα πολλά πράγματα, τα οποία κατά την άποψή μου ήταν αυτονόητα, να γίνονται σε άλλες περιοχές ή σε έναν οποιοδήποτε σοβαρό ευρωπαϊκό δήμο και στην πόλη μας να μη γίνονται. Σκέφτηκα ότι από το να μένω αδρανής, να αγανακτώ και να διαμαρτύρομαι έπρεπε να περάσω στην πράξη. Έτσι, μαζί με άλλους δημότες που συμφωνούν με τον τρόπο που βλέπω και σκέφτομαι τα πράγματα, καταθέσαμε στους συμπολίτες μας τη δική μας πρόταση για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα στην πόλη μας.
Αποφάσισα, λοιπόν, βλέποντας ότι υπήρχε ένα κενό, να δραστηριοποιηθώ συμβάλλοντας ενεργά στο να κάνω την πόλη μας ομορφότερη. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς, αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα γύρω μας. Όπως είπε και ο Γκάντι “Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει“.
Προέρχεστε από οικογένεια που ασχολήθηκε ή ασχολείται με την πολιτική;
Όχι ιδιαίτερα. Βέβαια, έχω κάποιους μακρινούς συγγενείς που είχαν ασχοληθεί με την πολιτική. Ένας θείος μου, ο Γεώργιος Κονδύλης, ήταν πρωθυπουργός. Η μητέρα μου για ένα διαστημα υπήρξε δημοτική σύμβουλος. Όμως, δεν προέρχομαι από οικογένεια που ασχολήθηκε έντονα με την πολιτική.
Σε ποιο σχολείο έχετε φοιτήσει; Ήσασταν μέλος του 15μελούς ή του 5μελούς του τμήματός σας;
Αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Έχω τελειώσει το Θουκυδίδειο Λύκειο. Είχα θέσει υποψηφιότητα για το 15μελές στη Β’ Λυκείου. Δυστυχώς όμως, επειδή έδινα πανελλήνιες στην Γ’ Λυκείου δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ. Έτσι αποφάσισα, αφού δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στο 15μελές, μετά τις εξετάσεις να θέσω υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος. Από τότε είχαν αρχίσει να με ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα.
Έχετε κάνει σπουδές οι οποίες σας έχουν βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις πολιτικές σας ευθύνες;
Ναι, οι σπουδές μου με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Έχω σπουδάσει Νομική και έχω κάνει μεταπτυχιακό στο Αστικό Δίκαιο των Νέων Τεχνολογιών στη Γαλλία. Βοηθάει πάρα πολύ η Νομική στο να μπορείς να διοικείς, γιατί γνωρίζεις το θεσμικό πλαίσιο, τους κανόνες, το σύστημα και πώς να κινηθείς με αυτό. Γνωρίζεις, επίσης, πως να χειριστείς πάρα πολλά νομικά και διοικητικά ζητήματα που προκύπτουν συνέχεια. Παραδείγματος χάριν, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ζήτημα ουσίας, έχουμε να κάνουμε δεκαπλάσια δουλειά σε γραφειοκρατία και σε διαδικασίες σχετικές με αυτό. Αυτό είναι και το μεγάλο μαρτύριο που περνάμε όλοι καθημερινά στις δουλειές μας. Στο να βρίσκουμε λύσεις, λοιπόν, να ξεπερνάμε και να διαχειριζόμαστε την γραφειοκρατία, τις διαδικασίες και όλα αυτά τα ζητήματα που προκύπτουν συνέβαλαν οι σπουδές μου. Οφείλω να σας πω ότι στο παρελθόν έχω ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου ως ελεύθερος επαγγελματίας και αυτό με έχει βοηθήσει πολύ στον διοικητικό τομέα διότι ξέρεις πώς να οργανώσεις τα έξοδα και τα έσοδα καθώς και να αναθέτεις δουλειές σε υπαλλήλους.
Ποια τα ενδιαφέροντά σας εκτός δουλειάς;
Πάρα πολλά. Όμως λόγω των υποχρεώσεων του δήμου, δεν μου απομένει τόσος χρόνος όσο θα ήθελα. Μ’ αρέσει πάρα πολύ ο κινηματογράφος, το διάβασμα και τα ταξίδια. Μ’ αρέσει να βλέπω διάφορες πόλεις και τόπους. Βέβαια θα ήθελα να είχα χρόνο να βλέπω ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπάνε. Προσπαθώ όσο μπορώ να βρίσκω χρόνο και γι’ αυτά, γιατί αυτά είναι χρήσιμα στο «να γεμίζουν οι μπαταρίες μας». Έχω λοιπόν πάρα πολλά ενδιαφέροντα, και κυρίως σε ό,τι αφορά την τέχνη.
Ποιό είναι το αγαπημένο σας είδος μουσικής;
Δεν έχω κάποιο αγαπημένο είδος μουσικής. Ακούω οποιαδήποτε μουσική ανάλογα με τη διάθεση και την ώρα. Οπότε μπορεί να ακούσω οτιδήποτε από ελληνική και ξένη μουσική. Μ’ αρέσει πάρα πολύ η μουσική. Πάντοτε ακούω στο αμάξι ραδιόφωνο ή CD. Παραδείγματος χάριν θεωρώ εξαιρετική την μουσική του Χατζηδάκη.
Λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος σας, σας απομένει χρόνος για να αφιερώσετε στην οικογένειά σας; 
Λίγος χρόνος και με δυσκολία. Διότι, αν θες να κάνεις κάτι καλά πρέπει να αφιερώνεσαι και να ασχολείσαι συστηματικά. Συνεπώς ο χρόνος που έχω για την οικογένεια μου και για δικούς μου ανθρώπους είναι περιορισμένος. Είναι όμως μια επιλογή που έχω κάνει μόνος, χωρίς να με έχει αναγκάσει κανείς. Είναι ο τρόπος που θέλω να ασκώ τα καθήκοντα μου και η επιλογή μου είναι να είμαι σε αυτά τα καθήκοντα.
Ποια είναι τα όνειρά σας για εσάς και την οικογένειά σας;
Τώρα ξέρετε, είναι λίγο κλισέ αλλά συμβαίνει αυτό που λέμε «όταν κάνεις όνειρα ο θεός χαμογελάει». Λοιπόν έχω διάφορα πρότζεκτ και διάφορα πράγματα που θέλω να κάνω. Σε αυτή τη φάση, αυτό που ονειρεύομαι και σχεδιάζω είναι μέχρι το τέλος της θητείας μου, δηλαδή μέχρι το 2019, να έχω κάνει πολλά πράγματα για την πόλη μου, που και εγώ και πολλοί άλλοι άνθρωποι είχαμε καημό που δεν γίνονταν. Θέλω να δω την πόλη μου πιο όμορφη. Από εκεί και πέρα κάνω πολλά όνειρα σε επίπεδο προσωπικό που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την καριέρα. Έχουν να κάνουν με το να απολαμβάνω όμορφες στιγμές στη ζωή μου, να είμαι ευτυχισμένος ως άνθρωπος και να κάνω πράγματα που θέλω είτε αυτό λέγεται ταξίδια, είτε να συναντήσω ανθρώπους κτλ. Αυτό όμως είναι κάτι ρευστό, κάτι που αλλάζει. Δηλαδή, αυτό που μπορεί να ονειρεύεσαι σήμερα μπορεί αύριο να το’ χεις εγκαταλείψει.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία με την οποία ήρθατε αντιμέτωπος στη διάρκεια της διανυόμενης θητείας σας;

Λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η κακή νοοτροπία που υπάρχει στην κοινωνία μας. Δηλαδή, ότι πολλές φορές θέλει ο Έλληνας να κάνει τη δική του δουλειά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσει εις βάρος του διπλανού του. Δηλαδή από τα πολύ απλά πράγματα, όπως το να βγάζω το σκυλί μου, να λερώνει και να μην καθαρίζω, όπως έχω υποχρέωση, και από το νόμο και κοινωνικά, μέχρι το να λειτουργώ παραβατικά εις βάρος του συνόλου. Και το άλλο είναι η απίστευτη γραφειοκρατία. Είμαστε διαρκώς σε έναν πόλεμο με διαδικασίες και χαρτιά. Υπάρχουν ακόμα εν ισχύ νόμοι του 1900, του 1950 που ορίζουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι άχρηστες σήμερα και όμως πρέπει να λειτουργήσουμε με αυτές, αλλιώς δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτό που θέλουμε για την πόλη μας.
Φτάσατε ποτέ στο σημείο να νιώθετε τόσο κουρασμένος ψυχικά ώστε να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε αυτό που αναλάβατε;
Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να σκεφτώ κάτι τέτοιο, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που έχω νιώσει αγανάκτηση. Βέβαια, είμαι ξεροκέφαλος και πολύ επίμονος για να τα παρατήσω και να κάνω το χατίρι στο σύστημα και σε οποιονδήποτε. Φυσικά, όταν έχεις έναν στόχο, ο οποίος για να υλοποιηθεί χρειάζεται να περάσεις από σαράντα κύματα, είναι λογικό να αγανακτείς αλλά δεν έχω σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσω.
Θεωρείτε πως έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον δήμο μας; Αν ναι, με ποιον τρόπο;
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ και τον δήμο μας και ολόκληρη την κοινωνία. Αρχικά, το κράτος δεν παρέχει τα έσοδα που παρείχε στον δήμο, δηλαδή ο δήμος είναι αναγκασμένος να λειτουργεί με πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν. Έπειτα, έχει επηρεαστεί πολύ η κοινωνία, διότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Και τέλος, έχει επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία των πολιτών. Σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε αυτό το κλίμα διοργανώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου.
Με ποιους τρόπους βοηθήσατε τους απόρους στον δήμο μας; Θεωρείτε επαρκείς τις δράσεις που αναλάβατε; 
Αρχικά, έχουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που τα χρειάζονται. Έχουμε επίσης τα Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Επιπρόσθετα, έχουμε το Κοινωνικό Φροντιστήριο, όπου παρέχονται δωρεάν μαθήματα από εθελοντές καθηγητές και το οποίο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου που χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία και οι γονείς τους αδυνατούν να τους υποστηρίξουν οικονομικά. Τέλος, έχουμε την Κοινωνική Υπηρεσία η οποία στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι ασχολείστε ενεργά με το θέμα των μεταναστών. Πώς αισθάνεστε για την κατάσταση που επικρατεί; 
Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη και ίσως η μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα που αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δοκιμάζεται και αμφισβητείται η επάρκεια, η δομή και η λειτουργία της. Η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί το ζήτημα αυτό, προσπαθεί, αν και νομίζω ότι η διαχείριση θα μπορούσε να είχε γίνει με καλύτερο τρόπο. Επιπλέον η αξιοπρεπής διαβίωση, η υγεία και η ασφάλεια των προσφύγων είναι παράλληλος στόχος μαζί με την αντιμετώπιση της ανησυχίας του ελληνικού πληθυσμού.
Κάποιοι ισχυρίζονται πως ο αριθμός των αδέσποτων ζώων πληθαίνει στον δήμο μας και ότι η μέριμνα γι’ αυτά είναι ελλιπής. Αποδέχεστε αυτόν τον ισχυρισμό; Πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε;
Υπάρχει πράγματι ζήτημα με τα αδέσποτα στον δήμο μας όπως και σε κάθε δήμο. Στον μέσο όρο όμως μπορεί να είναι και καλύτερα τα πράγματα σε εμάς. Έχει δημιουργηθεί σε κάποιους αυτή η εντύπωση, διότι μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων -για προσωπικούς λόγους- έχουν επιλέξει να δώσουν δημοσιότητα μέσω διαδικτύου και να δημιουργήσουνε φασαρία για πράγματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν αληθεύουν και παραπληροφορούν. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αφήνουν στο δήμο μας αδέσποτα από όλο το λεκανοπέδιο. Εμείς έχουμε έναν καλό προγραμματισμό για τα αδέσποτα, κάνουμε στειρώσεις και εμβολιασμούς, παρέχουμε τροφή και σε πολύ λίγες μέρες θα δημιουργηθεί το πρώτο πάρκο για δεσποζόμενα ζώα. Υπάρχει πρόνοια από τη μεριά μας και οι προσωπικές μου προσδοκίες επιδιώκουν το τέλειο, όπως και σε κάθε άλλη δραστηριότητα μας.
Για να έρθουμε στη δική μας πραγματικότητα… Κάποια παλιά σχολεία του δήμου μας αντιμετωπίζουν κτηριακά προβλήματα και οι εγκαταστάσεις τους είναι ετοιμόρροπες. Συγκεκριμένα, το δικό μας σχολείο αντιμετωπίζει προβλήματα με τη θέρμανση, την υγρασία, τις διαρροές αέρα και νερού από τα παράθυρα. Σε αυτό το σημείο όμως, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον καινούριο εξοπλισμό με τον οποίο προμηθεύσατε την αίθουσα της πληροφορικής μας. Ύστερα από πολλά χρόνια ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του εργαστηρίου σε τόσο μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι, δυστυχώς, η αίθουσα μας έχει μείνει ημιτελής καθώς τα τμήματα του σχολείου μας είναι πολυμελή. Έχετε προγραμματίσει κάποιες ενέργειες για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων;
Υπάρχει ένα θέμα με τα σχολικά κτήρια, η συντήρηση τους έχει μείνει πίσω. Έχουμε κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις είτε με συνεργεία του δήμου είτε με εξωτερικά συνεργεία έναντι πληρωμής. Είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη εργολαβία, την οποία πληρώνει ο ΟΣΚ. Έχουμε φτιάξει ένα πακέτο με παρεμβάσεις το οποίο είναι πάνω από μισό εκατομμύριο και μέχρι το καλοκαίρι το αργότερο θα γίνουν πολλές παρεμβάσεις στα σχολεία. Θέλω απλά να σας ζητήσω συγγνώμη για την κατάσταση που επικρατεί. Σε μια χώρα που θέλει να λέγεται αξιοπρεπής δεν είναι δυνατόν λάμπες και μπασκέτες να πέφτουν και να τραυματίζουν μαθητές. Στόχος μας είναι, η εξάλειψη των παραπάνω φαινομένων και η διατήρηση των κτηρίων για τις επόμενες γενιές.
Ποια η γνώμη σας για το σύμφωνο συμβίωσης;
Ναι, θεωρώ ότι πολύ σωστά ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης, διότι σ’ έναν πολιτισμένο κόσμο αυτό είναι αυτονόητο. Θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, δεν είναι φοβερή καινοτομία. Στις πολιτισμένες κοινωνίες γίνεται αυτό και θεωρώ τις αντιδράσεις άνευ αντικειμένου για το πώς θέλει ο άλλος, να ορίζει τον ιδιωτικό του βίο. Είναι δικό του ζήτημα. Στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, βλέπεις π.χ. ανθρώπους με κελεμπίες να ζουν αρμονικά με τους άλλους κατοίκους και ο καθένας μπορεί να κυκλοφορεί, όπως επιθυμεί. Σε αντίθεση, εμείς σαν λαός δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το διαφορετικό.
Τι προγράμματα έχετε για την πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου και ειδικά για ό,τι έχει σχέση με την νεολαία;
Τα μικρά κομμάτια δημιουργούν ένα ενιαίο παζλ. Έχουμε δημιουργήσει τμήματα θεάτρου, μουσικής, χορού, φωτογραφίας για να εγγραφούν και να εκφραστούν οι νέοι δημιουργικά. Επιπλέον, περιποιούμαστε τους δημόσιους χώρους τοποθετώντας όργανα γυμναστικής, ώστε μικροί και μεγάλοι να γυμνάζονται. Φροντίζουμε τα σχολεία με πρωτοποριακές δράσεις. Μία πολύ σημαντική δράση είναι η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα σχολεία. Τα παιδιά πρέπει από μικρή ηλικία να μάθουν να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον. Επίσης έχουμε το πρόγραμμα “Η ζωή είναι ωραία”, ένα πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις Τέχνης, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας, στόχος του οποίου είναι η καλλιέργεια του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος παράλληλα με τη διασκέδαση και την ευχαρίστηση. Θέλω οι νέοι να μαθαίνουν στην ποιότητα. Συμμετέχουμε και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και έχουμε διακριθεί. Το 2008 με το πρόγραμμα “Νεολαία Εν Δράσει”, είχαμε βγει πρώτοι σε όλη την Ευρώπη. Τέλος σχεδιάζουμε ένα Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ, μέσα από το οποίο θα είναι δυνατή η επαφή των νέων μεταξύ τους και η έκφραση της δημιουργικότητάς τους.
Ένα μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στους νέους;
Να μην το βάζουν κάτω. Να κυνηγάνε το όνειρο και τους στόχους τους όποιοι και αν είναι αυτοί. Δεν πρέπει να αφήνουν συγκυρίες να γίνονται εμπόδιο στο μέλλον τους. Οι συνθήκες είναι για να αλλάζουν και οι νέοι για να προχωρούν!
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος μας ευχαρίστησε και η Διευθύντρια, κα Ρομποτή Σταματία ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για όλα όσα με τη δική του συνδρομή καθώς και της Προέδρου, της Σχολικής επιτροπής, κας Σύρμα Θεοδώρας απέκτησε το σχολείο μας. Εκτός από τα άλλα έργα που γίνονται στο σχολείο μας, τελευταία εξοπλίστηκε το εργαστήριο Πληροφορικής με εννέα νέους σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα βοηθήσουν σημαντικά εμάς τους μαθητές. Ευχαριστήσαμε και εμείς τον κ.  Δήμαρχο και αναχωρήσαμε.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.