Πικροδάφνη: Τα παιδιά έγιναν φίλοι με τα βατράχια! (ΕΙΚΟΝΕΣ)




voltapikro6

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ο σύλλογος “ΡΟΗ” ( “Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων της Αττικής”) και το “Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης” διοργάνωσαν πεζοπορία περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης στο ρέμα της Πικροδάφνης, ένα όμορφο ρέμα χαμένο κάπου μέσα στα τσιμέντα της πόλης μας, που ξεκινάει από τους πρόποδες του Υμηττού, διασχίζει τους δήμους Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου και Π. Φαλήρου και εκβάλλει στο Σαρωνικό στο ύψος του Έδεμ.

Σκοπός της δράσης ήταν η πληροφόρηση των πολιτών και η εναντίωση στα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής, που προγραμματίζει εκτεταμένες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, που όμως – σύμφωνα με την άποψη των παραπάνω και άλλων κινημάτων πολιτών, αλλά και του δήμου Αγ. Δημητρίου – θα θίξουν ανεπανόρθωτα τη χλωρίδα και την πανίδα του ρέματος.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

voltapikro10

voltapikro9

voltapikro8

voltapikro7

voltapikro5

voltapikro4

voltapikro3

voltapikro2

voltapikro1

voltapikro12

Δυο σακους σκουπιδιων γεμισαμε στο πι και φι με την οικολογικά συνειδητοποιημένη φιλη Χριστινα στο απλετα σκορπημενο με ακαθαρσιες, πλαστικα και λοιπα απορριματα ρεμα Πικροδαφνης, το οποιο απειλείται με μπαζωμα και τσιμεντοποίηση απο την Περιφερεια Αττικης. Φρεσκοτατο και κελαρυστο ξεπηδα το νερό απο κάτω απο το τσιμεντο που εχει καταπνιξει τα ρεματα και ποταμια της Αττικης, και συνεχιζει ως την θαλασσα, περνοντας απο διαφορες φτωχογειτονειες που θυμιζουν αναρχα δομημενα χωριά, αυθαιρετες καταπατησεις του οτι εχει απομεινει απο το ρεμα, σκουπιδια και αλλα.
Σε σημεια ομως, αυτο το ελαχιστο που εχει απομείνει απο μια κάποτε μαγευτικη Αττική, παρουσιαζει μια ομορφια που δεν περίμενα να δω στην Αθήνα. Αυτό το ελάχιστο δεν αξίζει να το διασώσουμε?
Ευχαριστουμε τον Philip Dragoumis για την διοργανωση.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση εδώ:

https://www.facebook.com/events/634059836772679/

Το «ρέμα της Πικροδάφνης» τώρα, θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται «ποταμός της Πικροδάφνης», γιατί έχει τρεχούμενο νερό όλο το χρόνο. Το βάθος του αυτή την εποχή δεν ξεπερνά τα 10-20 εκατοστά, υπήρχαν όμως και σημεία που το βάθος μεγάλωνε αρκετά μέχρι και το 1 μέτρο. Το νερό φαινόταν καθαρό και, σε συνδυασμό με την έντονη βλάστηση, έκαναν την πεζοπορία μέσα στο ρέμα ευχάριστη. Δεν έλειψαν βέβαια και οι παραφωνίες, όπως αυθαίρετες κατασκευές που έφταναν έως την όχθη του ποταμού ή τα σκουπίδια σε αρκετά σημεία. Η πεζοπορία ξεκίνησε από μια είσοδο στο ποτάμι που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Αγ. Αντωνίου του δήμου Αγ. Δημητρίου και – πρακτικά – ολοκληρώθηκε αβίαστα μέχρι μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν την Λ. Αμφιθέας. Μετά υπήρχαν κάποια εμπόδια, που αποφασίσαμε να μην τα ξεπεράσουμε και έτσι, βγήκαμε από το ποτάμι και ακολουθήσαμε τη ροή του από παρόχθιους ασφαλτόδρομους. Επιπλέον, αυτό το κομμάτι του ποταμού δεν φαινόταν τόσο καθαρό, καθώς το χρώμα του νερού άλλαξε και οσμές αποχέτευσης έφταναν στα ρουθούνια μας. Κάποιος φίλος το απέδωσε σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ που έχει σπάσει. Το συνολικό μήκος της διαδρομής από το ύψος της εκκλησίας του Αγ. Αντωνίου μέχρι το Έδεμ είναι 5,5 – 6km και το ωφέλιμο και ενδιαφέρον γύρω στα 4-4,5km.

Philip Dragoumis

Από τη σημερινή μέρα στην Πικροδαφνη, που είχε μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν πάνω από εκατό άνθρωποι και μερικά κατοικίδια. Ενημερωθηκαμε, περπατήσαμε, βραχηκαμε, μάθαμε πολλά, δείξαμε την αντίθεση μας. Μαζί μας ήταν η αντιδημαρχος Αγίου Δημητρίου, κυρία Ασημακοπουλου, πολλά μέλη της ελληνικής εταιρείας προστασίας της φύσης, η Δέσποινα Κουτσουμπα και ο Μάκης Μαντας, περιφερειακοι σύμβουλοι που καταψηφισαν το έργο και πάρα πολλοί άλλοι. Τα παιδιά δεν ήθελαν να βγουν από το ποτάμι κι έγιναν φίλοι με τα βατραχια.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.